Bodimo pametni

Da ne boste razvijali le mišic in motoričnih sposobnosti, si tokrat preberite članek o dodatkih, ki vam lahko pomagajo pri zvišanju koncentracije, izboljšanju spomina in razvoju možganov.

Obstaja kar nekaj substanc, ki pri ljudeh dokazano vplivajo na izboljšanje spomina in koncentracije. Seveda pa ne gre pozabiti, da na optimalno delovanje možganov v prvi vrsti močno vplivajo pravilna in uravnotežena prehrana, aktivnost ter urejen počitek.Ko poskrbite za to, lahko posežete po enem ali več dodatkih, katerih skupni učinki so:

  • povečana zbranost
  • povečana zmožnost koncentracije skozi daljše obdobje
  • povečana možnost pomnjenja snovi
  • večja produktivnost ter sposobnost organiziranja in planiranja
  • povečana sposobnost komuniciranja
  • povečana sposobnost reševanja problemov
  • zmanjšanje depresij
  • izboljšanje splošnega zdravja
  • izboljšanje “posteljnih aktivnosti”

Acetil L-karnitin (Acetyl L-Carnitine – ALC)

Verjetno ste že slišali za L-karnitin, snov, ki jo najdemo v skorajda vsakem dodatku, namenjenem hujšanju. L-karnitin bi naj telesu služil kot transportno sredstvo maščob iz krvi v celične mitohondrije, kjer se maščobe izkoristijo za energijo. Pravzaprav gre za acetil L-karnitin (v nadaljevanju ALC), ki je aktivnejša oblika.

študije kažejo, da ALC varuje možganske celice pred vplivi staranja, do določene mere pa pomaga tudi pri njihovi regeneraciji. Dodatek ALC lahko tudi zmanjša možnost nastanka maščobnih depozitov v možganskih živčnih celicah, kar dodatno preprečuje zmanjšanje možganskih kapacitet.

ALC dokazano izboljša komunikacijo med levo in desno polovico možganov, kar vodi predvsem do boljšega logičnega sklepanja in kreativnosti. Eno redkih snovi, ki deluje podobno, je zdravilo, ki ga poznamo pod imenom piracetam.

študije na ljudeh ne kažejo nobenih negativnih stranskih učinkov. Priporočeni dnevni odmerki ALC se gibljejo od 1000 do 2000 mg porazdeljeno na 2 dnevna odmerka. Pri mlajših osebah so rezultati ponavadi opazni že pri odmerkih okrog 250 mg na dan. To velja še zlasti, če ALC kombiniramo s fosfatidil serinom, saj se obe snovi v delovanju medsebojno dopolnjujeta.

Kofein

Kofein je verjetno najpogosteje uporabljano sredstvo za izboljšanje delovanja možganov. Vendar pa večina ljudi ne ve, da številne študije in testi kažejo na to, da kofein na zbranost, sposobnost pomnjenja in koncentracijo nima pozitivnega vpliva, v določenih primerih pa je vpliv celo negativen.

študija iz leta 1986 nakazuje na to, da uporaba 100 mg kofeina pri povprečno zdravih študentih vodi do slabših rezultatov pri pomnjenju skupine besed, ki jih slišijo, kot pri pomnjenju brez kofeina. Podobno kaže še nekaj študij, kot npr. študija avtorja Eriksona iz leta 1985, Foremana iz leta 1989, Oborna iz leta 1983 ….

Res je, da kofein prispeva k večji budnosti oziroma budnost podaljšuje, vendar pa hkrati tudi zmanjšuje koncentracijo in zbranost.

Holin in lecitin

Holin je prekurzor nevrotransmitorja acetoholina, ki igra pomembno vlogo pri delovanju možganov. Povečuje sposobnost pomnjenja preko dviga koncentracije acetoholina v možganih.

Holin v obliki fosfatidilholina najdemo v lecitinu, ki ga lahko kupimo v trgovinah in lekarnah. Fosfatidilholin je tudi pomemben gradnik celičnih membran ter pomemben dejavnik uravnavanja holesterola in trigliceridov v krvi. Običajen odmerek je 3 g dnevno ob treh dnevnih obrokih. Če kot vir holina uporabljamo lecitin, mora biti količina slednjega seveda večja. Običajno je na embalaži navedena količina holina na posamezen odmerek lecitina. Zraven je priporočljivo dodati tudi vitamin B5, ki omogoča pretvorbo holina v acetilholin.

Ginko Biloba

Izvleček, pridobljen iz listov drevesa z imenom Ginkgo biloba, je kot zdravilo v kitajski medicini poznan že stoletja. Uporablja se za povečanje cerebralne cirkulacije, mentalne zbranosti in izboljšanja celotnega delovanja možganov. Učinkovitost ginkgo bilobe dokazuje preko petdeset študij.

Ginkgo poveča pretok krvi skozi možgane. Poveča tudi proizvodnjo ATP-ja in sposobnost možganov pri presnavljanju glukoze, fleksibilnost sten krvnih žilic v možganih, deluje pa tudi kot zelo močan antioksidant.

Ginkgo je poceni in varno sredstvo za povečanje sposobnosti naših možganov. Pri nas je na voljo v lekarnah in določenih specializiranih trgovinah, že v sosednji Italiji in Avstriji pa ga lahko kupite tudi v vsakem večjem marketu.

Njegov običajen odmerek (pri običajni koncentraciji flavonoidov 24%) je 120-160 mg dnevno, kar zaužijemo ob treh obrokih. Veliko izdelkov, ki jih najdemo na trgu, vsebuje manj aktivnih substanc in jih je zato potrebno uživati v večjih količinah (tudi do 1000 mg dnevno).

Ginseng

Ginseng je poznan predvsem kot adaptogen – netoksična snov, ki povečuje prilagoditev telesa na stres. Adaptogeni omogočajo ponovno vzpostavitev normalnega stanja v telesu (homeostaze), ki je porušeno zaradi zunanjih stresnih dejavnikov ter tako telo varujejo pred stresom in utrujenostjo. Ker je trening močan stresni faktor, nam bo ginseng pomagal tudi v tem primeru. Poveča tudi sposobnost možganov, koncentracije, izboljšuje spomin in sposobnost učenja. Poleg tega normalizira raven sladkorja in holesterola v krvi. Normalizira tudi srčni utrip in izboljšuje delovanje endokrinega sistema. Ginseng je tudi močan antioksidant.

študije in praksa pri uporabi ne kažejo nobenih stranskih učinkov. Previdni naj bodo le posamezniki z visokim krvnim pritiskom. Dnevni odmerek je od 500 do 3000 mg dnevno, pri sočasni uporabi ginkgo bilobe pa se odmerek lahko tudi zmanjša, saj se snovi dopolnjujeta.

Nootropiki

Beseda nootropiki označuje skupino snovi, ki pozitivno vplivajo na učenje ter povečujejo spomin brez drugih vplivov na centralni živčni sistem in tudi nimajo toksičnih vplivov na telo. Do stranskih učinkov lahko pride le pri ekstremno velikih odmerkih in pri sočasni uporabi določenih drugih zdravil.

Piracetam

Piracetam (Kalikor) je najpogosteje raziskan in uporabljan nootropik. To zdravilo je po kemijski strukturi zelo podobno aminokislini piroglutamat. Imata enako osnovno strukturo, razlikujeta pa se v zgradbi stranske verige. Glavna pozitivna lastnost piracetama je povečanje prehoda informacij med levo in desno polovico možganov, kar je zelo pomembno za našo kreativnost in logično sklepanje.

Učinek piracetama je še večji, če hkrati jemljemo zdravilo Redergin ter dodatka holin in DMAE. študija iz leta 1981 je dokazala večji učinek kombinacije piracetama in holina na izboljšanje spomina kot vsota obeh, če jih uživamo ločeno. Piracetam namreč povzroča, da se nevrotransmitor acetilholin troši hitreje, kar lahko vodi do njegovega pomanjkanja, z dodatkom holina pa lahko to pomanjkanje preprečimo. Kombinacija piracetama in Redergina pa je kar za petkrat večja kot ob uporabi ene od teh substanc ločeno, kar med drugim pomeni, da moramo pri uporabi obeh hkrati obvezno prilagoditi odmerke. Prekomerni odmerki namreč lahko privedejo do nasprotnega učinka, saj ima večina nootropikov t.i. U krivuljo delovanja. To pomeni, da se učinek z večanjem odmerka povečuje do neke točke, nato pa začne padati.

Običajni dnevni odmerek je 2400 do 4800 mg dnevno, ki ga porazdelimo na tri dele. Delovati prične že 30 do 60 minut po zaužitju. Učinek je večji, če izvedemo t.i. fazo polnjenja, pri kateri bi naj bili odmerki nekaj dni od 4000 do 8000 mg, čemur sledi prehod na normalen odmerek (2400 do 4800 mg). Stranski učinki so zelo redki, lahko se pojavijo v obliki nespečnosti, glavobola in slabost. Ob hkratnem uživanju določenih zdravil, npr. Redergina in amfetaminov, obstaja možnost, da se njuno delovanje poveča.

Piracetam je običajno na voljo v kapsulah, ki vsebujejo 400 ali 800 mg aktivne substance. Za razliko od drugih substanc, omenjenih v tem članku, je piracetam zdravilo, ki ga je možno dobiti le s predložitvijo zdravniškega recepta.

 

Se kdaj vprašate, kateri dan v tednu je?
Je iskanje ključev za avto vaš vsakodnevni običaj?
Ste pogosto utrujeni in brez energije?

Če ste na prvi dve vprašanji odgovorili pritrdilno, je zelo priporočljivo, da posežete po enem izmed zgoraj opisanih dodatkov. Če ste z “da” odgovorili tudi na tretje vprašanje, pa morda ne bi bilo odveč, če bi obiskali svojega zdravnika.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja