Kaj so nootropiki in zakaj je Lion’s Mane med najboljšimi?

Nootropiki so snovi, ki naj bi spodbujale delovanje možganov, izboljševale miselne sposobnosti, spomin, hkrati pa spodbujale kreativnost, višale motivacijo in pozornost. Čeprav gre priznati, da gre za dokaj trendovsko vrsto izdelkov, ki iščejo bližnjice do uspeha ter pogosto nadomeščajo nujno potreben spanec, so “pravi” nootropiki vse drugo kot to. To je pred točno 50 leti razmejil fiziolog dr. Corneliu E. Giurgea, oče najbolj poznanega racetama, ki se tudi pri nas še vedno uporablja kot osnovno in varno zdravilo proti upadu kognitivnih sposobnosti. 

KAJ SO NOOTROPIKI IN KAJ NISO?

Dr. Giurgea je leta 1972 jasno definiral, kako se nootropike loči od snovi, ki se za njih izdajajo:  1. Nootropik mora spodbujati učenje in spomin (običajne snovi, ki se jih uporablja kot “pametne droge”, dvigujejo le dopamin, s čimer nam dajo začasno iluzijo motivacije),
  2. nootropik mora braniti živčevje pred različnimi stresorji, od pomanjkanja kisika do prostih radikalov, ter povečevati toničnost možganov (odpornost na motnje),
  3. nootropik ne sme delovati po principu klasičnih psihotropnih zdravil – ne sme povzročati stimulacije, umetne pomirjenosti, ne sme pa imeti niti strankih učinkov ali biti na dolgi rok kakorkoli škodljiv.
Slika 1: Yamamoto Nutrition slovi kot sinonim za visokokvalitetne prehranske dodatke, nosi pa isto ime kot znan japonski admiral. Ta se je s svojo zmernostjo in daljnosežnim razmišljanjem zapisal kot eden izmed bolj humanih poveljnikov 2. svetovne vojne. V naši trgovini vam od danes ponujamo tudi resasti bradovec (Lion‘s mane ali latinsko hericium), ki ga povezujejo z dolgoročnim izboljšanjem kognitivnih sposobnosti pri odraslih.

KAKO DELUJEJO NOOTROPIKI?

Nootropiki vršijo kompleksne učinke, ki so tako različni, kot so različne številčne funkcije živčevja. Pri večini “pravih” nootropikov nobeden od učinkov pretirano ne izstopa, zaradi česar uporabnik tudi ne občuti kasnejšega bumerang učinka. Lahko jih delimo na tiste, ki delujejo neposredno, ter tiste, katerih prednosti bomo deležni čez leta. 

Prvi ponavadi izboljšujejo delovanje holinergičnega sistema in jih nevede že uživamo v izdelkih za pred vadbo (preworkout). Holin iz hrane se pretvori v acetilholin, ki deluje kot naš osnovni prenašalec za spomin, razmišljanje, do neke mere nas tudi motivira. Lahko ga dodajamo samostojno ali v obliki rastlinskega ekstrakta, ki blokira njegovo razgradnjo.

Marsikateri booster vsebuje vir holina, ki je pomemben za gibanje mišic, pa tudi za fokus med vadbo. Cognizin©  je izredno razpoložljiva, zaščitena oblika holina, ki ga na primer uživamo v izdelku Superhero. Spet drugi, npr. Mind & Muscle Booster vsebuje posebno obliko l-karnitina, imenovano ALCAR. Ta povečuje celično energijo in komunikacijo med različnimi živčnimi celicami. Potem so tu snovi, ki izboljšujejo prekrvavitev možganov (Ginkgo biloba) in adaptogeni, ki reciklirajo odvečne stresne hormone (Maxximum Adapt z ašvagando in cordicepsom). 

Slika 2: Nootropike smo verjetno že uživali – eden izmed najstarejših je ALCAR, ki je vpleten v mitohondrijsko zdravje in ga najdete v izdelku Mind&Muscle Booster

V iskanju takojšnjih učinkov pa nemalokrat pozabimo na naravne izdelke, ki ščitijo možgane pred škodljivimi vplivi okolja ter možgane – hipotetično – tudi obnavljajo.  Proces imenujemo nevrogeneza pri odraslih – pri odraslih zato, ker se je dolgo verjelo, da je ta mehanizem rezerviran le za majhne otroke. 

KAKO DELUJE LION ‘S MANE?

Yamamoto nutrition s ponosom predstavlja standardiziran Lion ’s Mane (Hericium erinaceus). Omenimo lahko, da je bil Yamamoto tudi najbolj znan japonski admiral (znan po svoji človečnosti) in eden izmed redkih, ki je uvidel daljnosežne posledice bombardiranja Pearl Harborja. Lion ’s mane je goba izjemno zanimivega videza, ki jo je zahodna medicina zaradi visoke vsebnosti beta glukanov označila kot snov z najvišjim antioksidativnim potencialom izmed vseh gliv. 

Na živalskem modelu opravljene študije so sprva vodile v raziskave polisaharidov kot naravnih anksiolitikov in antidepresivov. Japonska študija se je skozi 4-tedensko suplementacijo osredotočila na ženske v menopavzi, ki so še posebej dovzetne za spremembe razpoloženja. Proti placebu so zaznali statistično pomembno izboljšanje v pojavnosti depresije, anksioznih motenj in povečanju pozornosti. Glede na dejstvo, da Lion’s mane ne vpliva pretirano na živčne prenašalce, raziskovalci sklepajo, da deluje preko povečanja živčnega rastnega faktorja (NGF). Ta je pomemben za rast, diferenciacijo in preživetje nevronov, omogoča pa tudi obnavljanje naših možganov. Čeprav je ideja morda pretenciozna, so nekatere (halucinogene) gobe že dokazale, da obstajajo snovi, ki lahko celo v enkratnem odmerku bodisi pogasijo nevroinflamacijo. A objektivno gledano celoten mehanizem psihotropnega delovanja še ni v celoti pojasnjen in verjetno je, da Lion’ s mane izboljša tudi delovanje drugih hormonov. 

LION ‘S MANE IN KOGNITIVNO ZDRAVJE

Obstaja kar nekaj raziskav z visoko stopnjo zaupanja, ki dokazujejo, da lahko Lion’s mane zelo hitro izboljša spomin in priklic informacij. Raziskava, v katero so vključili 30 japonskih moških, je skozi 16 tedensko suplementacijo z Lion ’s mane dokazala občutno izboljšanje miselnih procesov (glede na japonsko lestvico za oceno demence). Žal so se pridobljene sposobnosti 4 tedne po prenehanju vrnile na začetno raven. Vse to nakazuje na že omenjeno domnevo, da mora Lion’ s mane delovati preko različnih živčnih prenašalcev in ne toliko preko neposrednega povečanja živčnih signalov.

Slika 3: Lion ‘s mane imenujemo tudi resasti bradovec. Verjamemo, da dodatno pojasnilo ni potrebno.

To lahko sklepamo iz študij posameznikov, katerih živčevje je poškodovano zaradi kemičnih ali avtoimunskih vzrokov. Ena izmed zanimivejših proučuje rast novih živčnih celic pri vnetju vidnega živca (nevritis) – tokrat izpostavlja  BDNF (možganski nevrotropični faktor). Zaradi dodajanja resastega bradovca se je namreč po omenjeni bolezni povečala diferenciacija in rast nevronov med 20 % in 25 % v možganih, v hrbtenjači in v samih celicah retine. 

Prav hitra rast novih živčnih kultur pri odraslih je verjetno zaslužna za subjektivna zapažanja, ki se gibljejo od duševnega zdravja do boljšega priklica informacij. Raziskovalci sklepajo, da se povečanje rastnih dejavnikov zgodi že na ravni informacijske  mRNK. Glodalci, ki so jim dajali 5 % prehrane v obliki standardiziranih polisaharidov, so imeli v sebi 1.3-kratni delež NGF rastnega dejavnika – in to le po enem tednu. Prav procese diferenciacije novih živčnih celic in gradnje novih nevronskih mrež pa strokovnjaki povezujejo tudi z zmanjšanjem najbolj pogostih degenerativnih bolezni.

LION ‘S MANE – DA ALI NE?

Nas je prepričal. Resasti bradovec je goba, ki vrši tako antioksidativno delovanje kot tudi izboljšuje porabo maščobnih kislin in vpliva pozitivno na počutje. Deluje kot šolski primer nootropika, kot si ga je zamislil dr. Giurgea – brez stranskih učinkov in predvsem na dolgi rok. Sami ga uporabljamo dvakrat dnevno (prvič pred vadbo zaradi lažjega vstopa v ločeno možgansko krvožilje, drugič pa popoldne) in verjamemo, da pri njem ne gre za placebo. 

Visokokvalitetni Lion ‘s mane, standardiziran na 30 % polisaharidov in z visoko vsebnostjo beta glukana, vam ponujamo po promocijski ceni.

Najbolj iskano: Lion’s mane | Lion s mane | s z

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja