Celulit: kaj je, zakaj nastane in kako se ga znebiti v 3 korakih?

Celulit je stanje, ki povzroča, da koža izgleda grbava ali pomarančasta. Prizadene večino žensk in nekatere moške, ne glede na starost ali težo. Celulit nastane zaradi neenakomerne porazdelitve maščobnega tkiva pod kožo, ki pritiska na vezivno tkivo in povzroča vdolbine.

Sam po sebi pa celulit NI nevaren za zdravje in NI povezan z debelostjo. Gre predvsem za estetski problem, ki predvsem ženskam povzroča sive lase. Vpliv medijskih podob in idealov ženskega telesa lahko privede do želje po popolnosti, pri čemer se ga ženske v večini primerov želijo popolnoma znebiti. To je seveda razumljivo.

Čeprav gre le za estetski videz lahko s prehrano in vadbo zmanjšate videz celulita

Na žalost je enkrat prisoten celulit precej vztrajen, vendar pa lahko vplivamo na to, kako se manifestira in precej zmanjšamo njegov videz.

Če vas zanima, kaj sploh je celulit, zakaj nastane, katere so največje zmote o celulitu in kako se ga znebiti v 3-eh korakih, potem nadaljujte z branjem.

Ne spreglejte pa tudi dela v članku, ki govori o tem, ali obstajajo čudežni dodatki za odpravo celulita in kdaj lahko pričakujete prve rezultate, če boste upoštevali vse, kar je zapisano.

Kaj je celulit? Ali je celulit povezan z debelostjo?

Celulit je medicinski izraz za stanje, pri katerem se koža na določenih delih telesa zadebeli in postane grbava ali pomarančna. Z drugimi besedami, na prizadetih predelih, predvsem stegnih, zadnjici in okoli trebuha nastanejo vdolbine.

Celulit prizadane 80 - 90% žensk

Ti vdrti predeli so posledica oslabljenega vezivnega tkiva, ki povezuje kožo, maščevje in mišično tkivo. Vzrok je pomanjkanje kolagena, zaradi česar maščobne celice niso več lepo utrjene med vezivno tkivo, pač pa začnejo potiskati navzgor in tako ustvarijo luknjast videz kože.

Celulit se lahko pojavi zaradi različnih dejavnikov, kot so genetika, hormoni, življenjski slog, prehrana in okolje.

Gre za zelo pogost pojav, ki prizadene večino žensk in nekatere moške. Po nekaterih ocenah ima celulit okoli 80-90% žensk po puberteti in okoli 10% moških. Pojavi se lahko pri ljudeh vseh starosti, tež in etničnih skupin, vendar je bolj pogost pri ženskah, starejših ljudeh in prekomerno težkih ljudeh.

Čeprav je bolj pogost pri ženskah s prekomerno težo, je zmotno prepričanje, da je celulit zgolj znak debelosti. Tudi ženske z normalnim deležem telesnega maščevja ga imajo zelo pogosto.

Kakšna je razlika med celulitom in celulitisom?

Poleg celulita se pogosto pojavlja tudi pojem celulitis. Čeprav je ime podobno, je med njima ogromna razlika.

Celulitis je resna nalezljiva bakterijska okužba kože in podkožja. To stanje povzročajo bakterije, običajno streptokoki ali stafilokoki, kaže pa se s simptomi, kot so rdečina, oteklina, toplota, bolečina in včasih vročina. Celulitis zahteva zdravstveno oskrbo in zdravljenje z antibiotiki, saj se lahko, če se ne zdravi pravilno, razširi in povzroči resne zaplete.

Celulit pa ne povzroča bolečin in ni znak zdravstvenega problema. Prav tako ni nevaren za zdravje, temveč je le fiziološka sprememba struktur v podkožju, ki vpliva na estetski videz.

Zakaj celulit prizadane predvsem ženske?

Nekateri dermatologi menijo, da je vezivno tkivo pri ženskah drugačno. Poleg tega pa na celulit vpliva tudi hormon estrogen.

Obstajajo ocene, da zaradi specifične narave vezivnega tkiva celulit prizadene kar 80 – 90% žensk in samo 10% moških.

Zaradi tolikšne razširjenosti celulita nekateri dermatologi celo menijo, da gre za sekundarni spolni znak: vezivno tkivo pri ženskah je pač drugačno, poleg tega je treba upoštevati vlogo estrogena, ki ženske izpostavlja celulitičnim procesom.

Estrogen je eden od glavnih ženskih spolnih hormonov, ki ima pomembno vlogo pri razvoju in vzdrževanju ženskega reproduktivnega sistema ter številnih drugih telesnih funkcijah. Prisoten je tudi pri moških, a v precej manjši meri.

9 vzrokov za nastanek celulita

Nekateri raziskovalci menijo, da večina poškodb vezivnega tkiva, ki vplivajo na videz podkožnega maščevja v obliki celulita, nastane v najstniških letih in so nepovratne.

Na te neželene procese lahko vplivajo hormonska neravnovesja, nezadostna telesna aktivnost, slaba cirkulacija krvi, prehrana, ki spodbuja tiho potekajoča vnetja, in debelost. Večina teh poškodb svoje zobe začne kazati z leti, ko tudi koža začne izgubljati svojo elastičnost.

Za nastanek celulita so glavni krivci: genetika, spol, slaba prehrana, veliko sedenja, debelost, kajenje, alkohol ...

Glavni vzroki za nastanek celulita so:

 1. Genetika: genetska nagnjenost igra pomembno vlogo pri razvoju celulita. Če imate družinsko zgodovino celulita, ste bolj nagnjeni k njegovemu razvoju.
 2. Spol: ženske so bolj nagnjene k celulitu kot moški. To je povezano z različnimi maščobnimi strukturami in vezivnim tkivom v koži med spoloma.
 3. Debelost: prekomerna telesna teža lahko poveča tveganje za razvoj celulita, saj večja količina maščobnega tkiva poveča pritisk na vezivno tkivo pod kožo.
 4. Slaba prehrana: prehrana, bogata z omega 6 večkrat nenasičenimi maščobami, presežkom sladkorja in premalo vlaknin lahko poveča tveganje za razvoj celulita. Pomanjkanje ustrezne hidracije lahko tudi poslabša videz celulita.
 5. Sedeči način življenja: pomanjkanje telesne aktivnosti in sedeči način življenja lahko prispevata k pojavu celulita. Redna vadba in krepitev mišic lahko izboljšata videz kože.
 6. Kajenje in alkohol: kajenje in prekomerno uživanje alkohola lahko poslabšata prekrvavitev in vezivno tkivo, kar prispeva k nastanku celulita.
 7. Hormonske spremembe: hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo, puberteto ali menopavzo, lahko vplivajo na razvoj celulita. Tudi hormonska kontracepcija lahko igra vlogo.
 8. Starost: staranje lahko oslabi vezivno tkivo in povzroči zmanjšanje proizvodnje kolagena, kar prispeva k videzu celulita.
 9. Stres: povečan stres lahko sproži hormonske spremembe in vpliva na prehranske navade, kar lahko prispeva k nastanku celulita.

Kako se znebiti celulita?

Na spletu lahko najdete veliko nasvetov, trikov in predlogov, ki naj bi vam pomagali pri zmanjševanju, preprečevanju ali celo popolni odpravi celulita. Med njimi so:

 • masaže: ročna anticelulitna masaža, ročna limfna drenaža, masaža z valjčki itd.,
 • tretmaji: laserska terapija, radiofrekvenčna terapija, kriolipoliza, mezoterapija, liposukcija itd.,
 • vadbe: hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, dvigovanje uteži itd.,
 • kreme: nešteto število razno raznih krem in seveda
 • prehrana.

Preden nadaljujemo na učinkovite učinkovite načine za zmanjšanje celulita, si najprej poglejmo, kaj zagotovo NE deluje oziroma deluje le na kratek rok.

4 metode, ki NE učinkujejo na dolgi rok

Kardio vadba, kreme, liposukcija, masaže in podobne metode ne učinkujejo v boju proti celulitu na dolgi rok

Celulit je žal zelo trdovratna nadloga in verjetno si vsaka ženska želi, da ga ne bi imela popolnoma nič. Dejstvo je, da celulit lahko precej vpliva na našo samopodobo in samozavest in razumljivo je, da je marsikatera ženska pripravljena preizkusiti vse mogoče metode, samo da bi se ga končno znebila ali vsaj v čim večji meri zmanjšala njegov videz.

Žal pa niso vse metode učinkovite, kot bi si želeli. Pa si poglejmo nekaj najbolj pogostih metod:

 1. Kardio vadba: čeprav kardio vadba še nikomur ni škodila, saj izboljšuje telesno pripravljenost, ugodno vpliva na razpoloženje in psiho, proti celulitu ne pomaga veliko. Nobena količina teka ne more popraviti vezivnega tkiva, ki kvari videz kože.
 2. Kreme proti celulitu: kreme z retinolom, kolagenom, kofeinom ali celo kapsaicinom morda lahko trenutno izboljšajo videz tako, da nekoliko zategnejo kožo, težav s celulitom pa ne odpravljajo dolgoročno.
 3. Naprave: včasih kdo priporoča vadbo na t. i. foam-rollerju ali drugih masažnih napravah (žogice, platforme ipd.). Tako kot kardio vadba, samomasaža ne škodi in ima določene blagodejne učinke, na celulit pa komaj kaj vpliva – če že, gre za izjemno kratkotrajne in nezanesljive rezultate.
 4. Operativni posegi: obstaja kar nekaj invazivnih postopkov (laser, ultrazvok, zategovanje vezivnega tkiva, liposukcija itd.), vendar so dragi in učinki sčasoma izginejo. Liposukcija je najslabša možnost, ki jo lahko izberete proti celulitu – tudi če imate debelo denarnico. Problem liposukcije je, ker lahko podre ravnovesje in razporeditev maščevja in tako naredi še več škode: luknjice in vdolbine lahko dobite tudi tam, kjer jih prej ni bilo. Raziskave tudi kažejo, da liposukcija podkožne maščobe vodi do nabiranje visceralne maščobe, ki pa ni le estetski, temveč tudi zdravstveni problem.

Kako se učinkovito znebiti celulita v 3 korakih?

1. Korak: zmanjšajte telesne maščobe

V kolikor imate preveč telesne maščobe je za odpravo celulita najprej potrebno zmanjšati telesne maščobe

Najprej je treba poskrbeti za zmanjšanje telesne maščobe. Za predebele posameznice je to prvi ukrep, ki bo nekoliko omilil tudi videz celulita. Maščobne celice se bodo zmanjšale, zato tudi ne bodo povzročale takih izboklin na koži.

Vendar to ni rešitev za tiste, ki vam ni treba shujšati – kot že rečeno, celulit ni stvar samo pretežkih posameznic. Če imate majhen odstotek telesne maščobe, ta korak seveda izpustite.

Pri zmanjšanju telesne maščobe vsekakor igra najpomembnejšo vlogo pravilna prehrana. Ker bi članek bil enostavno predolg, če bi še to področje podrobneje opisali, si več o učinkovitem in zdravem pristopu k zmanjšanju telesne maščobe preberite v člankih:

Učinkovito in uspešno hujšanje – 5 elementov uspešnega hujšanja
Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

2. Korak: vadba z utežmi

Kot smo že ugotovili, kardio vadba pri celulitu ne bo pomagala (lahko malo pomaga pri hujšanju). Vadba, ki bo pomagala izboljšati videz kože, je tista, kjer krepimo mišice – najobičajneje je to vadba v fitnesu ali v katerem od novejših centrov za funkcionalno vadbo.

Vadba z utežmi je izjemno učinkovita pri odpravi celulita

Utrjene mišice bodo nekoliko prispevale k temu, da bo podkožje bolj napeto. Če v fitnesu še niste bili, vam bo pomagal članek Fitnes program za začetnike.

In brez skrbi, naj vas ne bo strah, da boste postale preveč mišičaste. Vadba z utežmi je zelo učinkovita in zaradi nje ne boste dobile širokih ramen ter bicepsov, kot jih ima Arnold Schwarzenegger.

Vadba z utežmi je izjemno učinkovita za odpravo celulita, hujšanje in oblikovanje telesa pri ženskah. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je vadba z utežmi tako učinkovita:

 1. Povečana mišična masa: Vadba z utežmi spodbuja rast mišic. Večja mišična masa pripomore k zmanjšanju videza celulita, saj čvrste mišice kožo napnejo in poskrbijo za boljši tonus.
 2. Povečana presnova: Mišice porabljajo več kalorij kot maščoba, zato povečanje mišične mase pripomore k večji porabi kalorij ko vadimo, počivamo in spimo.
 3. Povečana poraba kalorij: Med vadbo z utežmi se porabi veliko kalorij, kar pomaga pri ustvarjanju kaloričnega primanjkljaja, potrebnega za hujšanje.
 4. Oblikovanje telesa: Vadba z utežmi oblikuje mišice in daje telesu bolj privlačen videz. To pomaga pri izboljšanju samopodobe.

Kar zadeva strah pred tem, da bi ženske postale kot Arnold Schwarzenegger, je skrb odveč. Ženske nimajo enake fiziologije kot moški in ne morejo enako hitro pridobivati mišične mase. Za razvoj tako izjemno velikih mišic, kot jih ima Arnold, je potrebna v to usmerjena vadba, prehrana, počitek in genetika. Vadba z utežmi za ženske bo pripomogla k boljši postavi, zmanjšanju telesne maščobe in izgradnji čvrstih mišic, vendar ne bo povzročila ekstremne rasti mišic.

3. Korak: sprememba prehrane

Sodobne prehranske smernice priporočajo veliko ogljikovih hidratov, od maščob pa rastlinska olja. To so živila, ki vašemu celulitu ne pomagajo.

Prehrana zelo vpliva v boju proti celulitu.

Z ogljikovimi hidrati bogata prehrana, ki jo zalivamo s presežki maščobnih kislin omega-6 iz rastlinskih olj, je provnetna, kar pomeni, da povzroča tiho potekajoče vnetne procese v telesu – in s tem poškoduje tudi vezivno tkivo.

Ne samo to: s tako prehrano velika večina težko nadzira apetit, zato kronično jemo preveč, kar še dodatno poslabša videz celulita.

S stalnim uživanjem ogljikovih hidratov imamo visoke povprečne vrednosti krvnega sladkorja in to stalno, hkrati pa je stalno na delu tudi hormon inzulin: oboje onemogoča maščobnim celicam, da bi sproščale maščobne kisline za energijo – prav nasprotno, maščobne celice so v neprestani pripravljenosti shranjevati vse presežke, ki jih zaužijemo.

Poleg tega shranijo tudi omega-6, ki zelo hitro reagirajo in lahko poškodujejo elastin in kolagen v vezivnem tkivu v podkožju.

Zmanjšati je torej treba vnos vseh ogljikovih hidratov – ne samo sladkarij, pač pa tudi kruha, testenin, krompirja, riža, pri maščobah pa se ogibati slabih rastlinskih olj.

Priporočljiva je uporaba olivnega, lešnikovega, avokadovega in kokosovega olja, saj ta olja niso bogata z omega-6 in so (tudi) zato boljša izbira.

Dobro je, če jeste veliko hrane, ki zavira vnetje: zeleno listnato zelenjavo, občasno citruse, predvsem pa mastne ribe, nekaj oreščkov in olivno olje.

Dekletom in ženskam, ki se borijo s celulitom, bi vsekakor priporočil popoln prehod na nizkohidratno in visokomaščobno prehrano (LCHF).

Več o LCHF prehrani lahko preberete v članku LCHF prehrana – kako začeti?. Ne spreglejte tudi 10 pozitivnih učinkov LCHF prehrane, saj celulit ni edina težava, ki bi vas morala skrbeti.

5 dodatkov, ki pomagajo v boju proti celulitu

Ob pravilnem pristopu lahko nekatera prehranska dopolnila pozitivno vplivajo na kožo in prispevajo k zmanjšanju videza celulita.

Najboljše rezultate dosežemo s kombinacijo zgoraj opisanih 3-eh korakov: zmanjšanja telesne maščobe, vadbe z utežmi, zdrave prehrane in uporabe kakovostnih prehranskih dopolnil.

Če boste zaradi pomanjkanja volje in motivacije zanemarjali 3 korake za odpravo celulita, je nesmiselno od prehranskih dopolnil pričakovati čudeže.

1. Omega-3 maščobne kisline so odlične za kožo

Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, nekaterih jajcih, algah in drugih virih, so koristne za splošno zdravje in dobro počutje, vključno z vplivom na zmanjšanje vnetja v telesu.

Čeprav omega-3 maščobne kisline niso neposredno povezane s celulitom, imajo nekatere koristi, ki lahko vplivajo na izboljšanje videza kože:

 1. Zmanjšanje vnetja: omega-3 maščobne kisline imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, kar lahko posredno izboljša videz kože in zmanjša otekanje.
 2. Izboljšanje elastičnosti kože: redno uživanje omega-3 maščobnih kislin lahko prispeva k boljši hidraciji kože, kar lahko izboljša njeno elastičnost in zmanjša videz neenakomerne teksture kože.
 3. Splošno zdravje kože: omega-3 maščobne kisline lahko pripomorejo k boljši hidraciji kože in ohranjanju njenega zdravega videza.

Omega-3 najlažje dobimo z ribjim oljem oziroma kapsulami ribjega olja. Dober izbor so Biotech Mega omega-3.

2. Kolagen za vzdrževanje strukture in elastičnost kože

Kolagen je beljakovina, ki igra pomembno vlogo pri vzdrževanju strukture in elastičnosti kože. Čeprav kolagen sam po sebi ne bo neposredno odpravil celulita, ima lahko pozitiven vpliv na videz kože in posledično tudi na zmanjšanje vidnosti celulita.

Kako kolagen vpliva na celulit?

 1. Izboljša elastičnost kože: kolagen je ključni gradnik kože in vezivnega tkiva. Dodajanje kolagena v prehrano lahko izboljša elastičnost kože, kar lahko zmanjša videz celulita.
 2. Zmanjša gube in gubice: kolagen lahko zmanjša videz drobnih gubic in gub na koži, kar pripomore k bolj gladkemu videzu in zmanjša vidnost celulita.
 3. Spodbuja hidracijo kože: kolagen lahko izboljša hidracijo kože, kar je pomembno za njeno zdravje in videz. Bolj hidrirana koža lahko izgleda bolj napeta in manj nagubana, kar zmanjša videz celulita.
 4. Pospešuje obnovo kožnih celic: kolagen spodbuja obnovo kožnih celic, kar lahko izboljša splošno kakovost kože.

Pri izbiri kolagena pa bodite previdni, da vsebuje bioaktivne peptide kolagena. Raziskave, ki kažejo na pozitivne učinke kolagena, jih namreč vedno vključujejo. Ena izmed patentiranih oblik je kolagen Naticol, ki ga najdemo v izdelku Collagen Fort.

3. Vitamin C in njegovi pozitivni učinki nad celulitom

Vitamin C igra pomembno vlogo pri zdravju kože in lahko posredno vpliva na izboljšanje videza celulita.

 1. Protivnetni učinek: vitamin C ima protivnetne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu. Celulit je povezan z vnetjem pod kožo, zato lahko zmanjšanje vnetja prispeva k zmanjšanju videza celulita.
 2. Kolagen: vitamin C je ključni faktor pri tvorbi kolagena, ki je beljakovina, odgovorna za elastičnost in trdnost kože. Ustrezen vnos vitamina C lahko izboljša tvorbo kolagena in ohranja kožo bolj napeto.
 3. Antioksidativni učinek: vitamin C deluje kot močan antioksidant, kar pomeni, da pomaga zaščititi celice pred prostimi radikali, ki lahko poškodujejo kožo. Antioksidanti lahko prispevajo k bolj zdravi in sijoči koži.
 4. Hidracija kože: vitamin C lahko izboljša hidracijo kože, kar je ključno za njen zdrav videz. Bolj hidrirana koža je manj nagnjena k izsuševanju in gubam, kar zmanjšuje videz celulita.
 5. Izboljša tonus kože: vitamin C lahko izboljša tonus kože, kar pripomore k bolj enakomernemu videzu in zmanjšanemu videzu celulita.

4. N-acetilcistein (NAC) za razstrupljanje telesa

N-acetilcistein (NAC) je antioksidant, ki ima številne koristi za zdravje. Čeprav ni neposredno povezan z zdravljenjem celulita, ima kljub temu NAC nekaj splošnih učinkov, ki lahko pozitivno vplivajo na kožo in splošno zdravje, kar lahko posredno izboljša videz celulita.

 1. Antioksidativni učinek: NAC je močan antioksidant, ki pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom in prostimi radikali. To lahko prispeva k bolj zdravi koži in zmanjšanju škode, ki bi jo lahko povzročili prosti radikali.
 2. Detoksikacija: NAC se uporablja tudi za pomoč pri razstrupljanju telesa, zlasti pri odstranjevanju težkih kovin. Čeprav ni neposredno povezan s celulitom, lahko izboljšanje procesov razstrupljanja prispeva k boljšemu zdravju kože.

Zakaj se nikakor ne morem znebiti celulita?

Razlogi, da se ne morete znebiti celulita so: genetika, starost, struktura kože, hormonske spremembe in poškodbe maščobnih celic

Obstaja več razlogov, zakaj se navkljub omenjenim ukrepom nikakor ne moremo popolnoma znebiti celulita. Pa si poglejmo 5 glavnih razlogov.

5 glavnih razlogov, zakaj celulit ne gre stran

 1. Genetika: genetska predispozicija igra pomembno vlogo pri razvoju celulita. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni h kopičenju maščob v predelih, kjer se pojavlja celulit, in imajo tanjšo kožo, kar je razlog, da je celulit bolj viden.
 2. Struktura kože: koža ima različno strukturo in debelino pri različnih ljudeh. Tanjša koža omogoča, da se celulit bolj opazi.
 3. Hormonske spremembe: hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo, puberteto in menopavzo, lahko vplivajo na pojav celulita.
 4. Starost: s starostjo se elastin in kolagen v koži zmanjšujeta, kar lahko vpliva na videz celulita.
 5. Poškodbe maščobnih celic: te lahko povzročijo nepovratne strukturne spremembe v vezivnem tkivu in povzročijo, da je celulit trdovraten in težko odpravljiv. Če so maščobne celice in vezivno tkivo enkrat poškodovani, se lahko razvijejo spremembe, ki trajajo dlje časa in so težko popravljive. To pomeni, da celulit postane bolj trdovraten in se ne odziva na ukrepe.

Upoštevam vse! Kdaj lahko pričakujem prve rezultate?

Če upoštevate vse smernice bi se celulit v popvprečju moral začeti zmanjševati v nekaj tednih ali mesecih.

Čas, v katerem lahko pričakujete prve rezultate pri zmanjšanju videza celulita, je odvisen od več dejavnikov, vključno s stopnjo celulita, vašimi prizadevanji in izbranimi metodami. Splošno pravilo je, da je potrebnega nekaj časa, da se spremembe v telesni sestavi in teksturi kože opazijo.

Tukaj je nekaj dejavnikov, ki vplivajo na to, kdaj lahko pričakujete prve rezultate:

 • Stopnja celulita: če imate blag ali začetni celulit, lahko opazite prve pozitivne spremembe v nekaj tednih ali mesecih. Pri bolj izrazitem celulitu lahko traja dlje, da se dosežejo opazni rezultati.
 • Konsistentnost: redno izvajanje metod za zmanjšanje celulita, vključno s prehrano in vadbo, je ključno. Bolj dosledni ste pri svojih prizadevanjih, prej boste opazili rezultate.
 • Individualne razlike: vsak organizem je edinstven, zato bo čas, potreben za opazne rezultate, različen za vsakega posameznika.

V povprečju bi lahko pričakovali prve opazne rezultate v nekaj tednih ali mesecih, vendar se zavedajte, da je vsak posameznik drugačen. Pomembno je biti potrpežljiv in vztrajen pri svojih prizadevanjih ter se osredotočiti na dolgoročno izboljšanje zdravja kože in telesa.

Če zaključim o celulitu

Čeprav ni enostavnega in čudežnega recepta za odpravo celulita, obstaja več načinov za izboljšanje videza kože in zmanjšanje njegove vidnosti.

Zdrava prehrana, telesna vadba, ustrezna hidracija in uporaba prehranskih dopolnil, ki podpirajo zdravje kože, so ključni dejavniki.

Poleg tega lahko omega-3 maščobne kisline, vitamini, antioksidanti in kolagen, posredno prispevajo k boljšemu zdravju kože.

Pomembno je, da razumemo, da se videz kože spreminja s starostjo, genetiko in drugimi dejavniki in da vam ni treba doseči popolnosti. Z doslednim pristopom k zdravju in počutju lahko dosežemo boljši videz kože in samozavest, ne glede na prisotnost celulita.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja