Gibalni sistem: Rama, komolec, koleno

Kot je bilo omenjeno že v prvem članku iz serije Gibalni sistem, je sklep vsak stik dveh ali več kosti. Sklepe razdelimo na neprave in prave – prvi gibanja ne dovoljujejo oz. je gibanje zelo omejeno (npr. sklepi v medeničnem obroču), drugi pa imajo večji ali manjši obseg giba in so pomemben element pri sposobnosti gibanja telesa.

V tem delu si bomo ogledali zgradbo treh pravih – sinovialnih sklepov in njim pripadajočih obsklepnih struktur: komolca, ramenskega sklepa in kolena, na hitro pa bomo obdelali tudi nekatere najznačilnejše poškodbe le teh.Ramenski sklep

Ramenski sklep je stik nadlaktnice (humerus) in lopatice (skapula). Bolj natačno: je stik glavice humerusa in podaljška oz. izraska skapule – glenoida. Od tod tudi latinsko ime tega sklepa: gleno – humeralni sklep.

Glenoid obkroža obroč iz vezivnega hrustanca, imenovan labrum. Naloga le-tega je povečava sklepne vdolbine in s tem stabilizacija sklepa.

Glenoid in glavico humerusa povezujejo ligamenti, sklepna kapsula in kite štirih mišic (supraspinatus, infraspinatus, teres minor in subskapularis), ki sestavljajo tako imenovano rotatorno manjšeto.

Kot že samo ime pove, je glavna naloga mišic rotatorne manjšete rotacija v ramenskem sklepu. Zunajo rotacijo izvajata mišici infraspinatus in teres minor, notranjo pa subskapularis in teres major. Poleg izvajanja rotacij pa imajo te mišice, oz. njihove kite, pomembno vlogo pri stabilizaciji ramenskega sklepa.

Zaradi svoje zgradbe ramenski sklep omogoča velik obseg giba v veliko smereh, iz česar pa sledi njegova glavna “pomanjkljivost”: je relativno nestabilen in kot tak podvržen najrazličnejšim poškodbam.

Ena najpogostejših športnih poškodb (zelo pogosta je tudi v fitnesih) v tem sklepu je impingement sindrom oz. po slovensko preščipnitveni sindrom. Gre za preščipnitev mehkih tkiv (kita supraspinatusa, kita dolge glave bicepsa in subakromialna burza) med dvema kostnima strukturama (glavica humerusa in korakoidni lok). Zaradi vščipa tkivo zateče, kar pri določenih gibih povzroča značilne bolečine v ramenskem sklepu. Poškodovanec običajno pove, da pri določenem gibu (npr. dvig roke) začuti močno bolečino, izgubi vso moč in roka omahne nazaj ob telo. Pri tej poškodbi je obvezen počitek in popolna sanacija, saj se prav lahko zgodi, da poškodba postane kronična nadloga.

Komolec

Komolčni sklep je stik treh kosti: nadlaktnice (humerus), podlaktnice (ulna) in koželjnice (radius). V tem sklepu se izvaja v glavnem fleksija in ekstenzija, nekaj pa je tudi rotacije, kar je pomembno za pronacijo in supinacijo dlani.

Teniški in golf komolec

Teniški in golf komolec sta pogosti vnetni poškodbi na narastiščih (origo) mišic podlakti. Teniški komolec je vnetje na zunanji strani (lateralni epikondilitis), golf komolec pa na notranji strani komolca (medialni epikondilitis).

Najpogostejša vzroka teh dveh poškodb sta nepripravljenost (neprilagojena obremenitev) in slaba tehnika.

Splošni simptomi pri obeh poškodbah so:

 • težave pri držanju predmetov
 • bolečina in zakrčenost v komolčnem sklepu
 • zakrčenost in oslabelost mišic podlakti
 • občutljivost ob narastiščih (lateralni in medialni epikondil) mišic podlakti

Specifični simptomi:

1. Teniški komolec

 • bolečina pri ekstenziji v zapestju pod obremenitvijo
 • bolečina pri radialnem odklonu zapestja pod obremenitvijo (upogib zapestja v smeri mezinca)
 • občutljivost lateralnega epikondila

 

2. Golf komolec

 • bolečina pri fleksiji v zapestju pod obremenitvijo
 • bolečina pri pronaciji (obračanje dlani navzdol)
 • občutljivost medialnega epikondila

Koleno

Kolenski sklep je stik stegnenice (femur) in podkolenice (tibia). Na sprednjem delu leži majhna, ploščata kostna struktura – pogačica, ki je nekakšno varovalo pred mehanskimi poškodbami.

Med obema sklepnima površinama ležita dva meniskusa – medialni oz. notranji in lateralni oz. zunanji. To sta strukturi oblike črke C, sestavljeni iz čvrstih kolagenskih vlaken. Njune naloge so povezane predvsem z varovanjem in prehranjevanjem sklepnega hrustanca.

Za stabilnost kolenskega sklepa skrbijo štirje ligamenti: dva kolateralna (medialni in lateralni), ki povezujeta obe kosti na notranji in zunanji strani kolena, ter dva križna (sprednji in zadnji).

Kolateralna ligamenta omejujejeta gibanje levo in desno oz. medialno in lateralno, križna pa naprej in nazaj.

Sprednji križni ligament poteka iz zadnjega, gornjega dela notranje strani stegnenice do sprednjega dela golenice. Ta ligament preprečuje gibanje oz. zdrs golenice naprej. Zadnji križni ligament pa poteka iz sprednjega dela stegnenice do zadnjega dela golenice in preprečuje zdrs golenice nazaj.

Kadar pride do poškodbe katere od naštetih struktur, je ta običajno združena še s katero drugo. Samo približno 20% pokodb je izoliranih. Najznačilnejša večkratna poškodba je tako imenovana “unhappy triad” oz. po slovensko “nesrečna triada”, pri kateri pride do poškodbe sprednje križne vezi, medialnega meniskusa in medialnega kolateralnega ligamenta.

Ta poškodba se največkrat pojavi pri naslednjih dveh položajih:

 1. Popolna ekstenzija ali celo hiperekstenzija v kolenu in notranja rotacija golenice.
 2. Fleksija v kolenu in zunanja rotacija golenice.

Kaj iz tega lahko razberete? Če delate počepe in imate pri tem stopala obrnjena navzven, kolena pa vam vleče navznoter, ste na dobri poti, da boste imeli težave s koleni.

Tekaško koleno (hondromalacija patele)

Tekaško koleno oz. hondromalacija patele označuje stanje mehčanja hrustanca pogačice.

Ker hrustanec ni prekrvavljen, je njegovo prehranjevanje odvisno od ritmičnega stiskanja in popuščanja – funkcionira približno tako kot goba. Pri stisku se iz hrustanca izločijo odpadni produkti, pri sprostitvi pa vsrka sveže hranilne snovi. Pri pogačici se to dogaja med krčenjem in iztegovanjem kolena in s tem pritiskanjem ob in odmikanjem od kostnih delov.

Če pogačica ne leži na pravilnem mestu (k temu lahko pripomore npr. neenakomerno vlečenje kvadricepsa), so nekateri deli pogačičnega hrustanca premalo ali pa preveč obremenjeni (še posebej med tekom), torej tudi slabše prehranjeni. To lahko privede do propada hrustanca – tekaškega kolena. To se običajno zgodi na medialnem delu ali notranji strani pogačice.

Glavni simptom tekaškega kolena je bolečina na medialni strani pogačice ali pod njo. Bolečina se običajno pojavi med tekom (še posebej pri teku navzdol) in dolgotrajnim sedenjem s pokrčenimi koleni.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja