Sindrom X – metabolični sindrom

Sodoben način življenja, za katerega so značilni napačna in čezmerna prehrana, neaktivnost in velik stres, velikokrat pripelje do raznih bolezni, ki jim skupno rečemo metabolični sindrom ali sindrom X. Za metaboličnim sindromom naj bi v sodobni razviti družbi trpela približno tretjina srednje starih in starejših prebivalcev. Verjetno pa bo številka pod življenjskimi pogoji, ki vladajo zdaj, še naraščala.

Značilnosti metaboličnega sindroma

Te so:

 • visceralna maščoba (maščoba okoli trebušnih organov in v predelu trebuha),
 • motena toleranca za glukozo,
 • sladkorna bolezen tipa 2 (po navadi sodeluje še genetski dejavnik),
 • visok pritisk,
 • porušenje ravnotežja holesterola in trigliceridov v krvi,
 • osteoporoza,
 • težave s srčno-žilnim sistemom,
 • zastajanje dihanja med spanjem,
 • zamaščenost jeter,
 • pretirano strjevanje krvi,
 • glikacija beljakovin idr.

Te značilnosti se lahko pojavljajo v različnem vrstnem redu, posamezno ali v različnih kombinacijah. Malce podrobnejša analiza nekaterih glavnih značilnosti pokaže, da imajo te močan negativen vpliv na naše zdravje in so eden glavnih razlogov za sodobne bolezni.Porušenje ravnotežja holesterola in trigliceridov

Stalno visoka raven inzulina v krvi, ki je posledica preveč predelanih ogljikovih hidratov v prehrani, vodi do povečane ravni trigliceridov v krvi, poleg tega pa znižuje raven zdravega HDL-holesterola. Če je včasih veljalo, da je nevaren visok skupni holesterol, pozneje tudi razmerje med LDL- in HDL-holesterolom, je zdaj čedalje bolj uveljavljeno menje, da je ključno razmerje med ravnijo trigliceridov in zdravim HDL-holesterolom. Višje je to razmerje v prid trigliceridom, več je možnosti za bolezni srčno-žilnega sistema. Na vse te dejavnike močno vpliva previsoka raven inzulina v krvi, ki je posledica predvsem pretiranega uživanja predelanih ogljikovih hidratov in sladkorjev. Za to stanje je značilna tudi velika oksidacija LDL-holesterola, kar ustvarja kronična vnetna stanja v telesu. Ta pa so glavni dejavnik za večino sodobnih bolezni in pospešeno staranje.

Previsok pritisk

Preveč inzulina v krvi, ki je posledica predvsem pretiranega uživanja predelanih ogljikovih hidratov in sladkorjev, vodi tudi do zadrževanja soli ter vode v telesu in ožilju, kar lahko povzroči povišan krvni pritisk. Inzulin lahko vpliva na pritisk tudi s čezmerno stimulacijo simpatičnega živčnega sistema, ki vpliva na krčenje žil. Previsok krvni pritisk lahko vodi tudi do okvar ledvic in srčno-žilnega sistema.

Glikacija beljakovin

Raziskave kažejo, da obstaja povezava med ravnijo končnih produktov glikacije in boleznimi srčno-žilnega sistema ter pospešenim staranjem. Glikacija je tvorjenje vezi med funkcionalnimi beljakovinami (beljakovinami, ki imajo v telesu neko določeno funkcijo in so zato zanj pomembne, na primer encimi in krvna telesca) in ogljikovimi hidrati ter je predvsem posledica previsoke ravni glukoze in fruktoze v krvi. Gre za trajen in nepovraten proces, ki se dogaja pri vseh ljudeh, največ pa pri diabetikih, za katere je značilna izjemno visoka raven glukoze v krvi.

Možgansko-žilne bolezni

Čeprav je glukoza edino hranilo za možgane (v določenih razmerah so ta hrana tudi ketoni), je preveč glukoze za možgane zelo nevarno. Pri dolgotrajni visoki ravni glukoze v krvi se močno poveča možnost možganske kapi. Pogostejši je tudi pojav demence in slabšega delovanja možganov na stara leta.

Se lahko vsemu temu izognemo?

Kot vidimo, lahko sodoben način prehranjevanja z veliko predelanimi ogljikovimi hidrati in sladkorji vodi do številnih zdravstvenih težav in pospešenega staranja. Stalno visoka raven glukoze vodi do prekomernega izločanja hormona inzulina, ki uravnava raven glukoze v krvi in prenaša glukozo v celice. Ker je raven inzulina neprestano visoka, začnejo receptorji za inzulin v naših celicah težje prepoznavati signal inzulina, da naj sprejmejo glukozo. Tako se v krvi dodatno poveča raven glukoze in telo ustvarja še več inzulina. Trajno visoki ravni inzulina in glukoze imata v krvi številne zdravstvene posledice in sta pomembna dejavnika bolezni sodobnega časa, ki jih z skupnim imenom imenujemo sindrom X.

Če želimo živeti zdravo in imeti veliko energije celotno življenjsko obdobje, moramo poskrbeti za svojo prehrano. Izogibati se moramo predelani hrani in uživati čim manj obdelano hrano, kot so jo uživali pred mnogimi leti – veliko zelenjave, nekaj sadja, ribe, jajca in manjšo količino mesa. Izmed ogljikovih hidratov izbirajte čim manj predelane in s čim več vlakninami.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja