Krčne žile

Največkrat prizadenejo nežnejši spol, ne prizanašajo pa niti močnejšemu. Najpogostejši vzrok za nastanek krčnih žil je dedna obremenjenost, seveda pa obstajajo še drugi dejavniki, ki vplivajo na njihov razvoj: hormoni, poklic, razne bolezni in bolezenska stanja, prekomerna telesna teža, nosečnost idr. Otekanje, bolečine, krči, močno razvidne žile, vse to so znaki, ki nakazujejo na obolenje ven spodnjih okončin.

Krčne žile so bolezensko razširjene vene, zlasti v predelu goleni, lahko pa so prisotne tudi na drugih organih. Kri polna hranilnih snovi in kisika prihaja v naše okončine, od koder se mora vrniti nazaj, tokrat polna odpadnih snovi, in zaključiti svoj krog. Pot od prstov do srca poteka po nežnih in togih žilah, ki jih imenujemo vene. Slednje delujejo na principu zaklopk, pri čemer se kri ne more vrniti po isti poti, od koder je prišla. Pri tem procesu črpanja krvi sodelujejo mišice spodnjih okončin, ki se krčijo in sproščajo.Estetski ali zdravstveni problem?

Krčne žile v največ primerih predstavljajo le estetsko oviro. So močno odebeljene, temno modre žile na spodnjih okončinah, kar večino bolnikov močno moti. Seveda pa obstajajo tudi primeri, kjer žile niso tako izrazito vidne, a jih spremljajo močne bolečine. V tem primeru skušamo vzrok težav opredeliti s pomočjo zdravstvenih preiskav.

Najprej sledi pogovor z izkušenim specialistom, ki kmalu ugotovi, kakšna je težava. Temu sledi ultrazvočna preiskava najbolj pomembnih zaklopk v predelu dimelj, pod koleni ter na golenih in stegnu. S to preiskavo dobimo vse glavne podatke o stanju venskega sistema. Če so težave razvidne, nadaljujemo še s pregledom arterijskega ožilja, s katerim pridobimo vse potrebne dodatne informacije, na podlagi katerih se odločamo, kako ukrepati naprej.

Zdravljenje

Pri krčnih žilah so najpomembnejši preventivni ukrepi oziroma preventivne terapije, s katerimi se izognemo težavam. Odločimo pa se lahko tudi za trajno odstranitev krčnih žil: kirurško, lasersko ali s sklerozacijo.

Preventivno se krčnih žil lotimo z elastičnimi in kompresijskimi nogavicami, ki jih lahko dobimo v specializiranih trgovinah. Pritisk mora biti največji v predelu stopala in gležnjev ter se mora proti kolenu enakomerno zmanjševat. Povoji morajo biti pravilno nameščeni, drugače lahko naredijo več škode kakor koristi, zato je pametno, da vam prvič pri obuvanju nogavic pomaga strokovnjak. Priporočljivo je tudi knajpanje oziroma tuširanje z izmenično hladno-vročo vodo. Začnemo in zaključimo vedno s hladno vodo, ki naj ima temperaturo okrog 10 stopinj Celizija, medtem ko naj bo temperatura tople vode okrog 30 stopinj Celzija.

Zdravljenja se lahko lotimo tudi z uporabo zdravil, med katerimi prevladujejo predvsem naravni izvleček semena divjega kostanja, izvleček lobodike, flavonoidi in drugi.

Krčne žile in šport

športno udejstvovanje ni vedno najbolj priporočljivo ob težavah s krčnimi žilami. Obstajajo namreč tako športi, ki blagodejno vplivajo na težave, kakor tudi športi, ki lahko stanje močno poslabšajo. Med priporočljive spadajo predvsem aerobni športi, pri katerih je obremenjenost nog enakomerna, krčenje in sproščanje mišic pa vzpodbuja delovanje ven in cirkulacijo krvi. Najbolj primerna je hitra hoja, kateri sledijo lahkoten tek, kolesarjenje in plavanje. Med prepovedane oziroma tiste, katerim se je bolje izogibat, pa sodijo športi, pri katerih so noge močno obremenjene, in tisti, pri katerih prihaja do hitrega menjavanja pritiska na njih. To so dvigovanje uteži, tenis, odbojka, košarka, nogomet, rokomet, smučanje, boks in podobno.

Kadar imamo težave s krčnimi žilami, je priporočljivo se izogibat še: predolgemu izpostavljanju soncu, predolgemu stanju na enem mestu, dolgotrajnim vožnjam z avtomobilom in vlakom ter letom z letalom. Na poslabšanje stanja pa imajo velik vpliv tudi moderna oblačila, zlasti priljubljen jeans in oprijete obleke, ki motijo venski odtok krvi.

Kot vidimo, krčne žile ne predstavljajo težave pri omejevanju gibanja in zdravega življenja. Ravno zdrav način življenja, ki vključuje dovolj gibanja, zdravo prehrano in skrb za naše mentalno zdravje lahko v veliki meri vpliva na izboljšanje težav. Vsekakor pa je potrebno nekaj storiti že danes in ne odlašati na jutri.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja