Priprave na tekaško prireditev

Poletje se počasi poslavlja. Prihaja jesen in z njo številne tekaške prireditve. Vložili ste zelo veliko truda, pridno trenirali, pred vami je še le “sklepno” dejanje na tej poti – preizkus na tekaški prireditvi. Na kaj biti pozoren? Kaj vzeti s sabo? Kako s hrano? Pojdimo lepo po vrsti.

Dan D. Za nekatere bo prvo, za druge le eno izmed mnogih, toda za vsakega izmed nas spet eno izmed nepozabnih doživetij v tekaški karieri. Začetniki in tudi izkušeni tekači na ta dan tekajo naokrog kot kokoši brez glave. Napetost, pričakovanje, množica ljudi z istim ciljem – priti v cilj. In vsega tega vznemirjenja je konec le v nekaj urah.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Dvig startne številke

Če le lahko, storite to nekaj dni prej oziroma če sami ne utegnete, prosite koga, naj to stori namesto vas. Tako se vam ne bo treba zadnji dan prerivati in čakati v vrsti, ampak se boste lahko v miru posvetili zadnjim pripravam na tek in pravočasnemu prihodu v startno cono. V vrečkah, ki jih dobite ob prijavi, so startne številke, veliko promocijskega gradiva in ponavadi kako praktično darilo. Seveda spada zraven tudi “odrezek za testeninko” oziroma malico po teku.

Prehrana pred tekom

Na dan tekme vstanite nekaj ur prej. Tako boste imeli dovolj časa, da boste normalno pozajtrkovali in se pravočasno odpravili v kraj maratona. Izbira živil naj ne bo drugačna, kot ste je bili navajeni do zdaj. Izbiranje tiste, ki je naš želodec ni navajen, se ponavadi konča z jeznim posedanjem v plastičnih sanitarijah, postavljenih na prireditvenem prostoru. Ne pretiravajte s količino, saj več hrane ne pomeni več energije, temveč več balasta. Bolje je, da ste pred tekmo nekoliko lačni, kot da imate občutek napihnjenosti in kamnov v želodcu. Tudi kavi se raje izognite, saj učinkuje kot naravni diuretik.

[oglas]

Izbira oblačil

Oblecite se vremenskim razmeram primerno. Za tekače je splošno znano, da je bolje, če jih nekoliko zebe, kot da jim je v tekaških oblačilih prijetno toplo. Telo se namreč med tekom močno ogreje in več plasti oblačil onemogoča njegovo hlajenje. Poskrbite le, da boste pred mrazom ali vročino dobro zavarovali kožo, predvsem obraz in okončine, ki so najbolj izpostavljene. Ob morebitnem dežju se ne ukvarjajte z dežnimi plašči, mokri boste tako ali tako.

Pri ogrevanju ste lahko oblečeni nekoliko bolj, saj s tem poskrbite, da telo ne doživi prevelikega temperaturnega šoka. Pozornost namenite oblačilom, ko pritečete skozi cilj. Če je zelo hladno oziroma deževno, organizator pogosto sam priskrbi plastične pelerine, drugače pa koga prosite, naj vas s suhimi oblačili pričaka v cilju. Telo je namreč razgreto, zato ne dovolite, da bi se hitro ohladilo, ampak se ohlajajte postopoma. Tako se boste izognili prehladu ali še čemu hujšemu.

Ogled terena

Ko boste prispeli na prireditveni prostor, si ga najprej dobro oglejte. Pogosto so na voljo karte oziroma zemljevidi s podrobnim opisom. Pozornost posvetite startno-ciljnemu prostoru, sanitarijam, garderobi in temu, ali je organizator po teku pripravil še kakšno dodatno plastenko vode oziroma kaj za pod zob ali morate za to poskrbeti sami.

Pred startom

Slabo uro pred začetkom prireditve spijte oziroma pojejte še nekaj lahkega, energijsko pijačo ali ploščico, kar vam bo dalo dovolj energije. Zelo sladke stvari vam lahko dvignejo raven krvnega sladkorja, za katerim bosta na vrsti njegov upad in občutek težkih mišic. Vse skupaj lahko močno vpliva na vašo duševnost, ki je na ta dan še posebno občutljiva.

Začnite se ogrevati. Tecite narahlo z nekaj pospeški, da boste dobili še občutek hitrosti. Najmanj 20 minut pred startom pojdite na prostor začetka teka, ki ste si ga prej ogledali, in si tako zagotovite svoje mesto. Organizator poskrbi za primerno razvrstitev glede na vašo tekaško pripravljenost, zato ne bodite presenečeni, če boste ob prijavi morali navesti še svoj predvideni ciljni čas. Prav tako so vam na voljo tako imenovani zajci – tempotekači, ki so še posebej označeni, navadno z majico izstopajoče barve, na kateri je naveden predvideni čas, v katerem bodo opravili preizkušnjo. Ne precenjujte svojih sposobnosti in se razvrstite njim primerno. Če ste preveč spredaj, vas hitrejši tekači porinejo naprej in lahko padete, če ste preveč zadaj, vas počasnejši tekači ovirajo in ne boste mogli dati vsega od sebe.

Prehrana med tekom

Hidracija je eden najpomembnejših dejavnikov, ki je pogosto zanemarjen. Telo med aktivnostjo izgublja vodo s potenjem. Tudi v hladnejših dneh, čeprav občutek žeje takrat ni izrazit. Kljub vsemu pitje navadne vode, brez dodatkov, telesu, razen funkcije hlajenja, ne koristi. Če želimo, da se voda veže v telesu in poskrbi za primerno hidracijo, ji je treba dodati mineralne snovi, med katerimi je najpomembnejši natrij, oziroma makronutriente v obliki energijskih pripravkov.

Glede izbire hrane smo navadno omejeni na ponudbo organizatorja. Na okrepčevalnicah so na voljo banane, namizni sladkor, piškoti, rozine, voda, energijske pijače in podobno. Če ste navajeni na uživanje energijskih gelov, vam priporočam, da si oblečete kar kolesarski zgornji del majice, saj v tekaških oblačilih, ki nimajo priročnih žepov, ponavadi ni prostora zanje. Vsekakor je treba biti navajen na hrano, ki nam je na voljo na prireditvi. Smiselno je, da jo uživate že med treningi in ne spreminjate svojega ustaljenega vzorca.

Okrepčevalnice s pijačo so večinoma nameščene na vsakih pet kilometrov, pri čemer je na vsakih 10 kilometrov na voljo tudi trda hrana. Ko prispete do okrepčevalnice, vam priporočam, da vedno vzamete dva kozarca s pijačo, saj boste enega zagotovo polili po sebi. Če niste lačni, ne jejte, posebno pozornost pa namenite hrani, ko prispete v cilj. Vaše telo je izčrpano in kar kliče po hranilih, potrebnih za regeneracijo in obnovo. Tako se boste izognili močnim bolečinam v mišicah, ki so pogoste dan po tekmi, ravno zaradi premajhnega vnosa hrane.

 

Kar pogumno!

Tekaška prireditev ni “bav bav”, če se nanjo dobro pripravite. Prispevek naj vam pomaga pri tem, da jo boste ohranili v lepem spominu in se je spominjali še dolgo po tem, ko ste z njo opravili. Navsezadnje je smisel teh prireditev druženje in tekmovanje s kolegi tekači oziroma še pomembneje, tekmovanje s samim seboj.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja