Aktivni tudi pozimi

Dnevi so vedno krajši, noči vedno daljše. Pred nami je najbolj turoben del sezone. Temperature se bodo spustile pod ledišče, pokrajino bo prekrila snežna odeja, narava bo legla k zasluženemu počitku. Seveda to še ne pomeni, da bomo počivali tudi mi. Zima je namreč odlično obdobje, da se pripravimo na naslednjo sezono.

aktivni tudi pozimi

Okrepite jedro

Čeprav vadba z obremenitvijo še vedno prepogosto velja za tabu med tekači, vedno več posameznikov odkriva njen dolgoročni pozitiven vpliv. Zaradi vadbe z utežmi se ne boste zredili, niti ne boste čez noč postali bodibilder, vadba z obremenitvijo je namreč namenjena predvsem stabilizaciji trupa in krepitvi mišic, ki so med tekom zapostavljene. Na tak način se boste v sezoni izognili poškodbam, ki so pogosto posledica nerazvitih mišic. Če niste ljubitelj fitnes centrov, je dovolj že, da naredite nekaj osnovnih vaj z lastno težo. Trikrat na teden si vzemite 20 minut in naredite nekaj počepov, sklec in zgibov.Poskrbite za dobro bazo

Tudi pozimi lahko tečete. Nekateri se čez zimo umaknejo v notranje prostore na tekaške steze, spet drugi, kljub snegu in mrazu, pridno vztrajajo na odprtem. Zima je namenjena predvsem za izoblikovanje tako imenovane tekaške baze – vzdržljivosti. Če tečete na tekaški stezi, si za boljšo simulacijo naravnih pogojev nastavite nagib steze na 2-3 odstotke. Na tekaški stezi se lahko posvetite tudi izboljšavi tekaške tehnike in intervalnemu treningu. Če se lotite teka zunaj, naj bo ta nizko intenziven, dihanje umirjeno, poskrbite tudi za ustrezno zaščito okončin in ob največjem mrazu si čez usta nadenite ruto, s katero si zaščitite dihalne poti.

Prehranska podpora

Seveda dobro zastavljeni treningi potrebujejo tudi dobro prehransko podporo. Čeprav so pred nami prazniki, ko se bodo mize ponovno šibile pod takšnimi in drugačnimi dobrotami, ne pozabite na uravnoteženo prehrano. Le-ta vam bo omogočila hitrejšo in boljšo regeneracijo in s tem boljše in kakovostnejše treninge. Uživajte dovolj kakovostnih beljakovin, ki jih najdete v mesu in jajcih, dovolj nepredelanih ogljikovih hidratov, ki jih najdete v krompirju, rižu in stročnicah in ne pozabite na vnos maščob, ki so nujno potrebne za normalno delovanje imunskega sistema in tvorbo hormonov. Najboljša izbira so kokos, avokado, jajca, sardele, maslo in olive.

Kaj pa prehranska dopolnilš

Pozimi je na preizkusu naš imunski sistem. Ker je sadje in zelenjava s trgovinskih polic pozimi vzgojeno pod umetnimi lučmi oziroma uvoženo iz tujine, vsebuje bistveno manj vitaminov in mineralov kot lokalno sadje in zelenjava. Zaradi tega je priporočljivo, da uživate kakovostne vitaminsko-mineralne formule, vitamin C, vitaminD in maščobe omega-3. Za pospešitev regeneracije ne pozabite na beljakovinski napitek, ki poskrbi za obnovo in vzdrževanje mišične mase. Če ste občutljivi na laktozo ali ne uživate mlečnih izdelkov, namesto beljakovinskega napitka izberite BCAA aminokisline.

Spočijte si

Zima je namenjena predvsem nizko intenzivnim tekaškim treningom. Odpočijte se in naberite novih moči za prihajajočo sezono. Obiščite savno, tečaj joge oziroma več časa posvetite svojim najdražjim. Konec koncev so pred nami prazniki in prav je, da svoj čas namenite tudi tistim, ki so vam med sezono vztrajno stali ob strani.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja