Povečana uporaba masla in pojavnost srčno-žilnih bolezni nimata povezave

Kot verjetno veste, se uživanje nasičenih maščob danes pogosto povezuje z povečano možnostjo za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Ta zastarana strah zbujajoča propaganda pa bo, glede na nove podatke o povezavi uživanja masla in srčno-žilnih boleznimi na švedskem, končno dobila svoj epilog.Najnovejši statistični podatki švedskega nacionalnega odbora za zdravje in dobro počutje (Swedish National Board of Health and Welfare) namreč nakazujejo, da kljub povečani porabi masla v zadnjih nekaj letih na švedskem pojavnost srčno -žilnih bolezni upada. To velja za oba spola in iz grafa je jasno razvidno, da se je padec začel ravno takrat, ko so švedi in švedinje v svoje jedilnike ponovno uvrstili maslo.


Vir slike:www.dietdoctor.com


Na grafu je prikazano uživanje masla (rumena črta) in pojavnost srčno-žilnih bolezni na 100.000 prebivalcev (modra – moški, temno rdeča – ženske). Kot lahko vidimo, uživanje masla od leta 2005 precej strmo narašča. Na drugi strani je tako pri moških kot pri ženskah jasno viden trend upadanja pojavnosti srčno-žilnih bolezni. Kakšna je torej povezava med povečanim uživanjem masla in pojavnostjo srčno-žilnih bolezni? Je ni.

Pojavlja se tudi vedno več drugih študij, ki jasno nakazujejo na to, da prehrana z nizko vsebnostjo maščob ne prinaša nič koristnega za naše zdravje, prej nasprotno. Vsekakor pa bo potrebnega še kar nekaj časa, da se začnemo zavedati koristi maščob (seveda tistih iz naravnih virov) in njihove nujnosti za normalno funkcioniranje našega telesa.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja