Odpravite slabe razvade

Živeti zdravo pravzaprav sploh ni težko; večinoma nas pri tem najbolj ovirajo naše slabe navade. Dobra novica je, da je odpravljanje teh povsem mogoče. Poskusite naslednje preizkušene strategije in nemudoma boste opazili rezultate. Počutili se boste bolj polni energije, manj pod pritiskom in laže se boste spopadli tudi z drugimi življenjskimi izzivi.

1. slaba razvada: Obremenjujete se z malenkostmi.

Težava: Stres (zaradi službenih, družinskih ali drugih razlogov) lahko prinese kilograme, ki ste jih s trudom in vadbo izgubili.
Hitra rešitev: Na svoj predvajalnik mp3 si naložite pomirjajočo ali zabavno glasbo. Stene svojega delovnega mesta olepšajte z novo barvo ali na mizo postavite barvito vazo rož.
Korist: Prijetni, spodbudni elementi v vaši okolici bodo izboljšali vaše razpoloženje.2. slaba razvada: Na tehtnico stopite vsak dan.

Težava: Telesna teža lahko zaradi vode dnevno niha za kilogram ali dva. Prepogosto tehtanje je lahko zavajajoče.
Hitra rešitev: Za teden dni izročite svojo tehtnico v varstvo svojemu trenerju ali prijatelju.
Korist: Odsotnost tehtnice vam bo omogočila, da razvijete boljši občutek za lastno telo. Vprašajte se, ali se premikate lahkotno in kako dobro se na določen dan počutite v svojem telesu.

3. slaba razvada: Premalo spite.

Težava: Premalo spanca pripomore k povečani telesni teži in manjši sposobnosti mišične regeneracije. Da ne omenimo, da je izčrpanost eden glavnih razlogov za obiske pri zdravniku.
Hitra rešitev: Izboljšajte svoje spalne navade tako, da se izogibate spanju po obrokih, izvajate jogo pred spanjem in ne gledate predolgo v noč televizije ali delate na računalniku.
Korist: Že po eni noči kakovostnega spanca v možganih nastanejo nove povezave med nevroni, ki spodbujajo učenje. Imeli boste tudi več energije in moči za vadbo.

4. slaba razvada: Zaradi slabega razpoloženja se izogibate vadbi.

Težava: Kadar ste razdražljivi, se vam lahko hitro zdi, da imate poplavo dela in nič časa zase.
Hitra rešitev: Svojo razdraženost izkoristite kot motivacijo pri uri boot campa, vadbi, podobni vojaškemu urjenju, borilni veščini ali kateri drugi intenzivni vadbi, npr. visoko intenzivnemu intervalnemu treningu. V kopalnici ali spalnici si na vidnem mestu pustite sporočilce, ki vas opomni, kako dobro se boste počutili po aktivnosti.
Korist: Redna aerobna vadba pomaga zviševati raven endorfinov, ki omogočajo dobro počutje in veselje ter blažijo bolečine. Aktivnost bo pri ženskah ublažila zadrževanje vode, otekanje ter željo po hrani v tistih dneh v mesecu.

5. slaba razvada: Pred vadbo se ne ogrejete.

Težava: Če začnete vadbo neogreti, s tem povečate tveganje za nevarnost poškodb, občutite lahko vrtoglavico, zmanjšano je vaše zavedanje lastnega telesa, pojavijo se lahko krči.
Hitra rešitev: Zapisujte si dnevnik svoje vadbe, vključno z ogrevanjem in ohlajanjem. Na svoj predvajalnik mp3 dodajte seznam umirjenih pesmi in ga uporabite med raztezanjem.
Korist: Po tednu ogrevanja pred vadbo in raztezanja po njej boste občutili rahlo povečano fleksibilnost in srčno-žilno zmogljivost. Zmanjšala se bo togost vaših mišic, izboljšali pa se bosta vaša zbranost in intenzivnost vadbe.

6. slaba razvada: Vadite z nepravilno tehniko.

Težava: Brezglavo premetavanje uteži in zgrbljena drža na napravi za aerobno vadbo lahko povzročita nepotreben pritisk na ramena, hrbtenico in kolena, kar lahko povzroči resne poškodbe.
Hitra rešitev: Dogovorite se za vadbeno uro z usposobljenim osebnim trenerjem ali se med izvajanjem vaje opazujte v ogledalu. Vedno pazite na svojo držo.
Korist: Po enem tednu sodelovanja z osebnim trenerjem boste občutili zadovoljstvo, ponos ob izpolnitvi kratkoročnih ciljev, veselje ob novi izkušnji in vznemirjenje ob možnostih, ki so pred vami. Poleg tega boste ostali nepoškodovani!

7. slaba razvada: Način vašega treninga je preveč ustaljen.

Težava: Če bo vaš trening preveč dolgočasen, obstaja velika možnost, da se ga boste naveličali in opustili.
Hitra rešitev: V svoj vadbeni repertoar dodajte novo aktivnost, na primer pilates, ples, tek ali kolesarjenje. Pomembno je, da združujete trening z obremenitvijo trikrat na teden z aerobno aktivnostjo (tudi vsaj trikrat na teden).
Korist: Že najmanjša sprememba v vaši tedenski aktivnosti bo pripomogla k večji vztrajnosti.

8. slaba razvada: Preveč trenirate.

Težava: Kadar začnete trenirati kot obsedeni, to lahko poveča tveganje za nevarnost poškodb, pogostejše bolezni in nihajoče razpoloženje. Ženske lahko celo izgubijo svoj mesečni cikel.
Hitra rešitev: Dodajte vsaj en dan počitka na vsakih sedem dni aktivnosti in izmenično trenirajte z večjo in manjšo intenzivnostjo.
Korist: Po prvem tednu boste opazili boljšo mišično regeneracijo, več energije in verjetno kakovostnejši spanec.

9. slaba razvada: Izpuščate obroke.

Težava: Da bi bili pri svojem delu čim bolj učinkoviti, morate skrbeti, da so telesne baterije vedno polne. Večinoma se niti ne zavedate, koliko energije vam vzame skrb za družinske in službene obveznosti, poleg tega pa med vsem hitenjem hitro preskočite kakšen obrok.
Hitra rešitev: Za boljši trening in regeneracijo dve uri pred vadbo zaužijte manjši obrok, na primer dve rezini polnozrnatega kruha z žlico arašidovega masla ali skodelico kosmičev z mlekom in nekaj sadja.
Korist: Že po enem tednu prilagojenega vnosa hranil boste trenirali kakovostneje in se hitreje regenerirali.

10. slaba razvada: Ne pijete dovolj tekočine.

Težava: Aktivni posamezniki pogosto tvegajo zaradi nezadostne hidracije med vadbo ali po njej. Preden začutite žejo, ste že za 2 do 3 odstotke dehidrirani.
Hitra rešitev: Izračunajte, koliko vode izgubite s potenjem, in sicer tako, da se stehtate pred vadbo in po njej. Razlika v teži vam pove, koliko tekočine morate nadomestiti med vadbo; spijte 150 do 200 odstotkov izgubljene tekočine (po možnosti izotoničnega napitka, ki zadržuje tekočino v telesu).
Korist: Primeren vnos tekočine v enem tednu izboljša hidracijo vašega telesa ter posledično vzdržljivost in učinkovitost. Zmanjšali boste tudi tveganje za poškodbe.

11. slaba razvada: Slepo zaupate spletnim brskalnikom.

Težava: Če pri reševanju svojih zdravstvenih težav zaupate spletu ali ustnemu izročilu, lahko delate veliko napako. Obstaja velika nevarnost, da je napačna že sama diagnoza, posledično pa je neprimeren tudi način, kako jo odpravljate.
Hitra rešitev: Poiščite usposobljenega zdravnika. šele ko pridobite pravilno diagnozo, lahko pomoč iščete tudi na spletu.
Korist: Že en sam obisk pri zdravniku lahko odpravi vašo težavo.

12. slaba razvada: Kadite, da bi shujšali.

Težava: Novejše študije ne kažejo nobene povezave med kajenjem in izgubo telesne teže. Rak na pljučih je med najpogostejši povzročitelj smrti pri odraslih nad 50. letom starosti pri nas, predvsem pri moških.
Hitra rešitev: Lahko se pridružite skupini za pomoč pri odvajanju od kajenja ali v lekarni kupite nikotinski nadomestek. Svojega zdravnika lahko vprašate tudi glede antidepresivnega bupropiona in vareniklina.
Korist: En teden ne kadite in takoj boste laže dihali. Izboljšala se bo vaša pljučna zmogljivost in celo hrana bo okusnejša.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja