Koliko ur preživite na delu in ali mislite na zdravje svojega srca?

Na seznam dejavnikov, ki povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni, po novem lahko dodate tudi dolg, naporen in redno ponavljajoč se delovni dan.

študija z univerze v Londonu (University College London) je odkrila, da so imeli britanski pisarniški delavci, ki so redno delali po 11 ur ali več, kar 67-odstotno povečano tveganje za razvoj bolezni srca kot drugi, ki so na delu preživeli manj, po 7-8 ur. Več časa na delu pomeni manj časa za redno vadbo, zdravo prehranjevanje, sprostitev in redne zdravstvene preglede. Delavci so izpostavljeni večjemu stresu, telesu ne zagotovijo dovolj spanca za kakovosten počitek, opazna so tudi druga vedenja, ki dodatno pripomorejo k tveganju za razvoj bolezni srca.Analiza 7100 Britancev je odkrila, da jih 21 odstotkov dela po 9 ur, 15 odstotkov dela po 10 u in 10 odstotkov dela po 11 ur ali več.

Znanstveniki trdijo, da so lahko številke, ki ponazarjajo število ur na delu, uporabne pri ugotavljanju populacije, ki bo pozneje v življenju zelo verjetno zbolela za katero izmed bolezni srca in ožilja. Da je čas na delovnem mestu v razvitem svetu čedalje daljši, so potrdile že študije v Evropi in na Japonskem. Tveganju pa naj bi bili najbolj izpostavljeni delavci, ki nimajo nadzora nad odločitvami ali občutka nadzora nad svojim delom.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja