RAZSTRUPLJANJE TELESA: Miti in (pol)resnice


Prazniki so mimo in še preden se lotimo novoletnih zaobljub – te vključujejo vadbo, zdravo prehrano, več spanja, manj škodljivih razvad – nam pogled uhaja k novemu mikserju. Pardon, k ožemalniku. V hladilniku imamo morda še nekaj limonske trave, pora, špinače, pod zaznamki imamo še neprebran članek o razkisanju telesa, nekje mora ležati še nekaj pretečenih kapsul pegastega badlja. Pri bajti se seveda najde tudi soda bikarbona – odlična je za odstranjevanje zobnega kamna, čiščenje WC školjke, kolesarji v 90. letih pa so jo uporabljali tudi namesto beta alanina. Skratka, super uporabno sredstvo, namenjeno vsem, razen razkisanju telesa. Telo in toksini

No, da članek ne bo predolg, lahko povzamemo besede zdravnika in profesorja Edzdarja Ernsta iz univerze Exeter, ki se je večino kariere ukvarjal s komplementarno medicino – torej z mejnim področjem, ki ga večina zdravnikov nerada povezuje z medicino. Skratka, gre za navdušenca, ki pa kljub temu trdi, da obstajata le dve vrsti detoksikacije: detoksikacija drog oziroma zastrupitev, kjer na urgenci s protistrupi in reanimacijo poskušajo spraviti organe v normalno delovanje ter jih z nadomestki prepričati, da prično z normalno proizvodnjo živčnih prenašalcev, in tista druga. Sam jo imenuje prevara (scam), poslužujejo pa se jo pogosto najuspešnejši poslovneži – šarlatani:

Je psevdomedicinski koncept, izumljen le za to, da vam proda stvari (ki ne delujejo). 

Osnova prevare – dovolite, da jo imenujemo kar tako – je nabiranje toksinov v telesu. Če telo toksina ni zmožno izločiti, pomeni le eno. V nekaj dneh ali mesecih bomo umrli. Organizem ima odlične načine nevtralizacije “toksinov” (antioksidanti – nadomeščanje izbitih elektronov iz smernic, limfni sistem, jetra, ledvice, z nekaterimi ioni (magnezij) se zoperstavlja pretiranemu vzburjenju in podobno). Ti “toksini” imajo običajno razpolovno dobo pol dneva, tako da – če le niso stalnica – ne predstavljajo dolgoročne grožnje našemu zdravju. Izločijo se skozi izdihan zrak, pore, žolč ali blato.

Slika 1: Ko v Google vpišemo pojem detoksikacija, nam sicer ob popolnoma fiziološki razlagi predlaga še skrivnosti narave, ki vam v treh dneh izperejo leta in leta grehov. Vsekakor boljša opcija kot spovednica, kajne?

Katere toksine poznamo in kateri proizvodi detoksirajo?

V fitnes industriji je ena izmed prvih strani, ki je razbila mite o raznih čudežnih imunostimulansih, antioksidantih in športnih dodatkih, Examine.com. No, analize izdelkov za detoksikacijo pa so se najprej lotili v organizaciji Sense About Science. Asortiman je vseboval vse od šamponov, zobnih ščetk, mask za obraz, tinktur pa do smutijev – no, noben izmed 15 proizvajalcev ni znal navesti niti načina, kako bi izdelek razstrupil telo, kaj šele, katere toksine bi ekstrahirale te magične snovi.

Slika 2: Razstrupljanje – če ga ne tretiramo v tržnem smislu – je enostaven proces. Toksine, ki so v glavnem topni v maščobah, encimi predelajo v vodotopne, metaboliti pa se izločijo prek urina, žolča in blata. V prvi fazi nam podporo nudi dovoljšna količina antioksidanta glutationa (katerega predstopnjo n-acetilcistein se priporoča zaradi hitrega izčrpanja), saj je največji problem oksidacija tkiva – v drugi stopnji pa so bistvene aminokisline in nekateri minerali (magnezij). (vir fotografije: Integrative Family Practice Chicago)

Še bolj bosa je tista s čiščenjem črevesa, kjer naj bi se znotraj prebavil nabirale obloge. No, na svetu ga ni gastroenterologa, ki bi te obloge videl, kaj šele odstranil – obstaja pa kar lepo število tablet, ki vaše blato spremenijo v plastelinske “kače” in ki naj bi razstrupljala vaša prebavila. V sosednji Italiji obstaja obsežna industrija z aktivnim ogljem, ki ga pri nas sicer lahko kupite v lekarni v primeru diareje oziroma trebušne gripe, a državno-privatna partnerstva in lekarne promovirajo aktivno oglje kot univerzalno sredstvo za hujšanje in čiščenje telesa. Pustimo ob strani dejstvo, da gre le za absorber tekočine, ki vase veže tudi vse mikroelemente in v vodi topne vitamine.

Alkohol, maček, razstrupljanje

Še bolj privlačna je ideja, kako lahko jetra razstrupimo po novem letu. No, stvar gre tako – spijemo alkohol, ki sam po sebi ni pretirano škodljiv, organizem pa ga spremeni v (mimogrede rakotvorno) spojino, imenovano acetaldehid, ki povzroča fibrozo (in na dolgi rok tudi cirozo) jeter. To je tista “težka” dimenzija alkohola, po kateri smo tečni in ne prva energija, ki nam jo da zaradi dviga dopamina in gaba kisline. No, naši encimi ga na srečo zelo hitro razgradijo v vodo in ogljikov dioksid. Če ga le ni preveč, ga še preden bi zaužili trendovske anti-mačkaste tablete, izločimo z urinom in izdihamo skozi pljuča. 

Na koncu omenimo še francoski paradoks. Gre za tisto domnevo, kako mastni siri, poplaknjeni z decilitri rdečega vina, ki vsebuje praktično zanemarljivo vsebnost antioksidanta resveratrola, podaljšujejo življenje. No, resnica leži bolj v nepredelani in surovinsko enostavni hrani kot v alkoholu. Zdrave količine alkohola – morda razen za dušo – pa ni. Čeprav, v duhu picajzlaste znanstvene objektivnosti, lahko dodamo zanimivost, da morda to ne drži popolnoma:

Ne nas vzeti preveč resno – čeprav je vsaj teoretično res. Majhna, res majhna količina alkohola (pol kozarca), je “zdrava” na enak način kot brokoli. Oba namreč vsebujeta strupen cianid v sledovih, ta pa spodbudi delovanje naših encimov, ki nam potem dobro služijo v primeru resnih zastrupitev. Res pa, da še nikomur niso črpali želodca zaradi prevelike količine zaužitega brokolija, kajne?


Resne zastrupitve – malo o bolnišničnih detoksikacijah

Če z alkoholom ali s čim še bolj škodljivim pretiravamo, se prične zmanjševati tudi zaloga našega endogenega antioksidanta glutationa, ki med drugim ščiti jetra pred brazgotinjenjem. Najboljša strategija, da se do neke mere temu izognemo, je, da nekaj ur pred zabavo zaužijemo njegovo predstopnjo v obliki n-acetilcisteina (NAC). NAC uporabljajo kot primarno zdravljenje tudi pri nekaterih bolnišničnih tretmajih, vendar apeliramo, da se nikoli ne podvržete podobnim situacijam – v opisanem primeru gre za življenjsko ogrožujoče stanje, ko je zaužitje “protistrupa” in s tem preživetja jeter odvisno od ur. Še največkrat gre pri takih stanjih za zastrupitev s paracetamolom, najbolj splošno uporabljenim zdravilom za prehlad in glavobol, ki ga dodajajo tudi nekaterim zdravilom in ga zaužijemo nevede. Edina rešitev je presaditev jeter, ki pa velja za enega izmed najtežjih posegov v medicini. Nemalokrat pacient posega ne preživi.

Slika 3: Acetilcistein je izredno razpoložljiva predstopnja našega glavnega antioksidanta glutationa, ki pa se prične zmanjševati ob zastrupitvah. Pred raznimi priložnostmi, ko se nazdravlja z alkoholom, lahko zaužijemo merico ali dve NAC. Nikoli pa ga ne uživamo, ko že imamo v sebi alkohol ali po njem. Kot zanimivost – gre za edini protistrup pri zastrupitvi z nekaterimi navidezno nedolžnimi zdravili tipa Lekadol. V takem primeru je nujen takojšen obisk urgence.

Zamaščena jetra

Tu bomo kratki. Če je bil še do nedavnega glavni vzrok za odpoved jeter zaradi ciroze kronično uživanje alkohola, ga je danes prehitela maščobna zamaščenost zaradi pretiranega uživanja enostavnih sladkorjev. Pa ne govorimo o izotonikih, energijskih gelčkih in lahko razgradljivi hrani, ki se med vzdržljivostnimi športi pretvori v glikogen oziroma porabi za mišično delo. Govorimo o gaziranih sladkih pijačah, ki jih uživamo v negibnem položaju in katere so v preveliki količini jetra očitno nezmožna predelati. Priznamo, da se nismo pretirano poglabljali v mehanizme, zakaj se to skozi leta zgodi, a tudi strokovnjaki nimajo dokončne razlage. Tudi v Sloveniji so to stalne diagnoze – sam poznam družinskega prijatelja, kateremu so morali presaditi jetra zaradi stalnega uživanja prigrizkov med obroki. Sam je imel enormno srečo, saj so našli ustreznega darovalca, vrhunske kirurge in anesteziologe, telo pa mu je organ sprejelo brez večjih težav. Seveda je do nekatere mere vplivala tudi genetika, vendar so strokovnjaki enotni – na bostonski univerzi v obsežni raziskavi, objavljeni v reviji Clinical Gastroenterology and Hepatology, zaključili:

da najbolj pogoste poškodbe in razlogi za presaditev jeter izvirajo iz pretiranega uživanja gaziranih pijač in sladkih prigrizkov. 

Slika 4: Čeprav je do nedavnega alkoholizem veljal za najbolj pogost vzrok za odpoved jeter, ga danes prehitevajo stanja v okviru t.i. presnovnega sindroma. Povedano po domače, zamaščenost nastane zaradi prekomerne pretvorbe sladke hrane (prav tam).

Preventiva pred kurativo

Ali obstajajo snovi, ki lahko do neke mere preprečijo vplive naših občasnih nespametnih odločitev? Odgovor je pritrdilen – čeprav jih resda ni veliko. Nekaj izmed najbolj učinkovitih je skoncentriranih v izdelku D-Tox priznanega italijanskega proizvajalca Tsunami Nutrition. Izdelek priporočamo vsakomur, katerega prehrana ni polnovredna, predvsem pa bodibilderjem, ki zaužijejo večjo količino instantizirane hrane in katerih energijski vnos je daleč nad povprečjem.

Poglejmo sestavine: 

NAC ali acetilcistein je predstopnja našega glavnega antioksidanta, glutationa. Alkohol, zdravila, neprimeren življenjski slog in osiromašena prehrana zmanjšajo glutation, na jetrih pa začnejo nastajati brazgotine. Z NAC zdravijo ključne zastrupitve (Lekadol), spada pa v skupino izjemno varnih, life-extension snovi. Žal glutation kot tak ni pretirano razpoložljiv – iz istega razloga v bolnišnicah dodajajo NAC in ne glutation. 

ALA ali alfa lipoična kislina je ključna za mitohondrijsko zdravje. Pomaga reciklirati že deaktivirane snovi in odstranjevati težke kovine. Pogosto jo predpišejo pri radiacijski bolezni. Je nasploh eden izmed najbolj podkrepljenih antioksidantov (poleg telesu lastnega vitamina E) in si zato zasluži častno mesto v izdelku. 

Pegasti badelj najbolj poznamo, a je kot tak namenjen blaženju posledic. Ne čisti jeter, temveč le spodbuja nastanek novih celic. No, še ta domneva je bolj na trhlih tleh. Z rednim jemanjem izdelka v najbolj obremenjenih časih poskrbimo, da do fibroze sploh ne pride. A pozor – to ne pomeni, da lahko zato počnemo več neumnosti. Pegasti badelj vrši bolj antioksidativno delovanje v času večje obremenjenosti jeter s toksini, ne bo pa vam zaradi njega zrastel decimeter jeter, ki vam ga bodo zaradi tumorja odstranili gastrokirurgi.

Slika 4: Edini “higienični” napis na izdelku, ki sugerira na kakršnokoli detoksikacijo, je na tistem, ki vsebuje snovi, ki bodisi preprečujejo oksidacijo jetrnega tkiva ali pomaga zviševati nivo izčrpanega glutationa, zaradi česar nastane fibrotično tkivo. Še enkrat in zadnjič: za razstrupljanje telesa so zadolžena jetra, ne kapsule, in razstrupljanje ima svojo ceno!

Za konec – razstrupljanje brez toksinov

Iz vsega povedanega lahko izluščimo, da ima telo lastne mehanizme razstrupljanja, na katere kaj dosti ne moremo vplivati. Obstajajo nekatere smernice, ki lahko pomagajo telesu nazaj k homeostazi, vendar ne bodo izbrisale posledic naših grehov. Tako lahko pojemo tone listnate zelenjave po dveh popitih steklenicah penine, a na DNK bomo s kasnejšo hrano težko kaj dosti vplivali.

Eden izmed osnovnih mehanizmov popravljanja napak so antioksidanti. Zaradi toksinov, sevanja ali preprosto staranja atomi iz svojih silnic izgubijo elektron in zaradi tega lahko pride do mutacije. Antioksidanti donirajo svoj elektron, s tem pa vzpostavijo normalno delovanje naših lastnih atomov. A le redki antioksidanti so učinkoviti.

Kateri so antioksidanti za športnike? Predstavljamo endogene snovi, ki jih telo dejansko izkoristi in so v manjšini.


Druga strategija je občasni post. Po določenem času – ta ni ravno kratek – se prične sproščati rastni hormon, ki obnavlja celične organele. Mitohondrijsko zdravje je ključno za celično dihanje in nasploh vse procese na nivoju encimov –  star kitajski pregovor pravi: “Večerjo privošči sovražniku”. No, s tem se ne bi v celoti strinjali, saj se med REM fazo sprošča tudi največ rastnih faktorjev, ti pa potrebujejo ključne aminokisline za mišično rast in optimalno regeneracijo. Bi se pa strinjali, da energijsko bogato hrano uživamo raje v času pred, med in po treningu.

Slika 5: Eden izmed mitov o razstrupljanju telesa je ta o uživanju zelenega čaja. No, ekstrakt zelenega čaja EGCG je sicer izjemno zdrav, vendar v količini, ki jo spijemo v skodelici ali dveh. EGCG je zaradi svojih termogenih lastnosti pogosta sestavina kapsul, ker pa ne vsebuje kofeina, se zdi, da jo lahko uživamo v velikih količinah. No, gre za eno izmed redkih hepatotoksičnih naravnih snovi, zaradi katerih so že presajali jetra. Ena izmed stvari, ki jih jetra ne ljubijo, je povišanje temperature. To se nemalokrat dogaja na zabavah, festivalih zaprtega tipa in ob prenizki hidraciji. Ampak EGCG je že sam po sebi snov, ki jo jetra težko predelajo in posledice so v najhujših primerih tudi odpoved – rešitev je le presaditev, če seveda uspe (75 % je stopnja 5-letnega preživetja, seveda ob mesecih predhodnih priprav in analiz).


Razstrupljanje telesa –  da ali ne? Mislim, da smo vam ponudili kar nekaj smernic, zakaj do razstrupljanja sploh ne bi smelo priti. Nismo pristaši ortoreksije, pa vendar – denar za razstrupljanje telesa lahko porabite na bolj osrečujoče načine. 

Najbolj brano: FIT PRAZNIKI: Kako uživati brez slabe vesti in v 2023 biti videti še bolje
Najbolj iskano: razstrupljanje telesa | razstrupljanje jeter

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


1 komentar

  1. To o NAC sem prebral na Redditu. Ne spomnim se čisto, zakaj se ne sme po, temveč pred, samo ja… Zanimivo pa je, kako drago prodaja tistih 10 šumečk lekarna kot neko jako zdravilo…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja