Pegasti badelj – zeliščni čistilec jeter

Vsak športnik ali rekreativec se od “neaktivnih” ljudi loči predvsem po tem, da njegov vsakdanjik redno zaznamujeta naporna vadba in, zaradi potrebe po energiji, ki je za vadbo potrebna, povečane količine zaužite hrane.

Če k temu prištejemo še morebitno uporabo snovi z doping seznama, dobimo ne preveč obetavno kombinacijo, ki nujno vodi do povečane tvorbe telesu škodljivih prostih radikalov. Antioksidantom, snovem, ki do določene mere zavirajo delovanje prostih radikalov, je bila tako v zadnjem času namenjena velika pozornost in zanimanje tako med športniki kot tudi pri vseh, ki jim kakovostno življenje veliko pomeni.Izvleček pegastega badlja, imenovan silymarin, se, poleg antioksidativnega delovanja, ponaša tudi z lastnostjo ugodnega vpliva na jetra. Deluje preventivno ter tudi ob že nastalih težavah. Je snov v vas vzbudila zanimanje?

Kaj je?

Pegasti badelj (silybum marianum) je zelišče, ki je poznano predvsem po ugodnem vplivu na človeška jetra. Že v antiki so ga uporabljali zdravniki kot zdravilo za jetra in mehur. Je eno izmed najbolj uporabljanih zelišč pri zdravljenju bolezni jeter ter pri zagotavljanju optimalnega delovanja tega za obstoj človeškega organizma pomembnega organa.

Izvleček pegastega badlja, silymarin, vsebuje aktivne snovi, kot so silybinin, isosilybinin, silydianin … Njegova najučinkovitejša komponenta bi naj bila snov silybinin.

Rastlina sicer izvira iz južnih delov Evrope, vendar jo v zadnjem času najdemo praktično po celem svetu. Gojenje je namreč zelo enostavno in, razen svetlobe, ne zahteva posebnih pogojev za rast in razvoj.

Delovanje

Več kot sto študij kaže na učinkovitost silymarina pri zdravljenju različnih jetrnih težav, predvsem okvar zaradi prekomernega pitja alkohola ter uživanja določenih, jetra obremenjujočih, zdravil.

Glavne lastnosti izvlečka:

  • Antioksidantno delovanje je njegova poglavitna lastnost. Silymarin močno znižuje učinek prostih radikalov na maščobne kisline v celičnih membranah, s čimer ohranja le-te stabilne (predvsem v prebavnih organih, kot so črevesje in želodec).
  • V jetrih dviga raven pomembnega antioksidanta glutationa, ki močno zmanjšuje možnost nastanka poškodb zaradi različnih hormonov, kemičnih snovi in zdravil.
  • Vzpodbuja sintezo beljakovin v jetrnih celicah (hepatocitov) in s tem tvorbo novih, kar omogoča hitrejšo regeneracijo po poškodbah jeter.
  • Ker se zelo dobro veže na receptorje v jetrnih celicah, zmanjšuje možnost vezave toksičnih snovi na njih (ter s tem njihove negativne vplive na telo).
  • Poznan je tudi po protivnetnem delovanju ter po pozitivnem vplivu na imunski sistem.

V zadnjem času se je pojavilo tudi precej študij, ki nakazujejo, da lahko silymarin zmanjšuje rast določenih rakastih celic, predvsem raka na prostati. Po študijah na živalih, ki so v času raziskave uživale hrano, bogato s holesterolom, bi naj izvleček zmanjševal možnost nastanka arterioskleroze in zniževal raven holesterola v krvi.

Spekter uporabe

V Evropi in Aziji se uporablja kot zdravilo pri zastrupitvah z gobami, cirozi jeter, hepatitsu ter drugih boleznih jeter. Dokazano učinkovit je predvsem kot zdravilo pri okvarah jeter, nastalih zaradi prekomernega uživanja alkohola.

Toksičnost in doziranje

Raziskave kažejo, da je silymarin skorajda netoksičen in povzroča zelo malo negativnih stranskih učinkov. Pri redkih posameznikih se lahko pojavijo prebavne težave in alergične reakcije na koži. Uporaba se odsvetuje nosečnicam in doječim materam. V primeru, da jemljemo kakršna koli zdravila, se je o njegovi uporabi potrebno posvetovati z zdravnikom, saj lahko pri določenih zdravilih zavre njihovo presnovo. Vedno se je potrebno tudi pozanimati, če je pri presnovi določenega zdravila, ki ga moramo uživati, potreben encim CYP3A4.

Pozitivni učinki silymarina so se pokazali pri dnevnih odmerkih od 200 do 800 mg 70% silymarina. Kot preventivno sredstvo zadostuje od 200 do 400 mg dnevno. V primeru, da so naša jetra pod velikim stresom, se priporoča odmerek od 500 do 1000 mg dnevno.

Kje silymarin najdete?

Silymarin lahko kupite v lekarnah, in sicer kot zdravilo z zelo čisto in odstotno visoko vsebnostjo aktivne snovi. Na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo z nekoliko nižjo vsebnostjo.

Za konec

Če ste aktiven in rekreativen športnik, potrebujete za uspešno izvajanje vsakodnevnih treningov veliko energije. Le-to pridobivate iz zaužite hrane, zaradi česar je morate zaužiti več kot ljudje, ki so pretežno neaktivni. Večje količine hrane pa predstavljajo tudi večjo obremenitev vaših prebavil in tudi povečano tvorbo prostih radikalov, ki imajo izrazito negativen vpliv na človeško telo ter pospešujejo staranje. Do pojava tvorbe prostih radikalov prihaja tudi ob naporni vadbi.

Vsak športnik bi tako moral veliko pozornost posvečati antioksidantom, torej snovem, ki do določene mere izničijo delovanje prostih radikalov. Antioksidante v določeni meri zaužijete s kakovostno prehrano, smiselno pa jih je dodajati tudi v obliki prehranskega dopolnila. Če ima taka snov, poleg antioksidativnega delovanja, tudi pozitiven vpliv na vitalnost naših jeter, ste na dobri poti. Z uporabo izvlečka pegastega badlja lahko določene negativne posledice našega življenjskega ritma do neke mere znižate in dosegate boljše rezultate, izboljšate svoje športno udejstvovanje in na splošno kakovost življenja.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja