Kaj se zgodi, če prenehamo kaditi?

Z novim letom prihajajo novoletne zaobljube. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo opustitev kajenja. Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja v vašem telesu, ko prenehate kaditi? Nekateri blagodejni učinki se pojavijo takoj, drugi čez nekaj dni, tretji pa celo desetletje pozneje.

Naštetih je le nekaj prednosti opustitve kajenja. Dolgoročni pozitivni učinki kajenja so vsekakor izjemni. Po nekaterih podatkih naj bi namreč imeli kadilci za kar deset let krajšo življenjsko dobo od nekadilcev in že to je dovolj dober razlog, da prenehate kaditi že danes.Kaj se zgodi, če prenehamo kaditi?

Po 20 minutah

Srčni utrip in krvni tlak se normalizirata.

Po 12 urah

Nivo ogljikovega monoksida, ki je v večjih količinah nevaren, upade. Ogljikov monoksid se veže na rdeče krvničke in s tem preprečuje vezavo kisika. Posledica je povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Po 24 urah

Tveganje za srčni infarkt se začne bistveno manjšati. Kadilci imajo kar 70 odstotkov večje tveganje za nastanek srčnega infarkta.

Po 48 urah

Vaši živčni končiči se začnejo obnavljati. Okus in vonj se izboljšata.

Po 3 dneh

Čestitke. Po 72 urah se nikotin popolnoma izloči iz telesa. Žal se s tem pogosto pojavijo tudi fizični in psihični simptomi opustitve kajenja. Prvi izginejo dokaj hitro, drugi so bolj trdovratni in odvisni od posameznika. Prav tako se po treh dneh stene bronhijev sprostijo in dihanje s tem postane lažje.

Po 2 tednih

V telesu potekajo številni regenerativni procesi. Poveča se pretok krvi po žilah, izboljša se delovanje pljuč.

Po 9 mesecih

Kašelj in oteženo dihanje popolnoma izgineta. Cilia, majhni organeli v pljučih, ki potiskajo sluz iz pljuč, se začnejo obnavljati. Posledica je zmanjšano tveganje za nastanek infekcijskih bolezni.

Stašina fit kuhinja

Po 1 letu

Po enem letu brez cigarete imate že veliko razlogov za slavje. Vaše tveganje za bolezni srca in ožilja je kar za 50 odstotkov manjše.

Po 5 letih

Po petih letih je tveganje za nastanek raka v ustih, žrelu, požiralniku in mehurju kar 50 odstotkov manjše. Tveganje za nastanek raka na materničnem vratu je enako kot pri nekadilkah. Tveganje za srčno kap je enako kot pri nekadilcih.

Kaj se zgodi, če prenehamo kaditi?

Po 10 letih

Vaše tveganje za nastanek pljučnega raka, ki so mu kadilci najbolj izpostavljeni, se zmanjša za kar 50 odstotkov. Zmanjša se tudi tveganje za nastanek raka na grlu in trebušni slinavki.

Po 15 letih

Če vam je uspelo zdržati 15 let brez cigarete, je vaše tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni enako tveganju pri nekadilcih.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja