Rastlinska olja povezana z večjim tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Si lahko predstavljate, da so rastlinska olja, ki veljajo za zdravo alternativo živalskim maščobam, dejansko povečajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Zamenjava nasičenih živalskih maščob z večkrat nenasičenimi rastlinskimi olji je že nekaj časa običajna praksa. Ta “zdrava” zamenjava naj bi zniževala nivo krvnega holesterola in preprečila možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Leta 2009 je na željo prehranske industrije Direktorat za zdravo prehrano Kanade (Health Canada’s Food Directorate) po pregledu objavljenih dokazov dovolil objavo oznak “zmanjšana možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni zaradi zniževanja holesterola” na embalažah rastlinskih olj.Skrbno pretehtani najnovejši dokazi pa nakazujejo, da je dovoljenje tovrstnih trditev na embalažah rastlinskih olj, ki so bogata z omega-6 in revna z omega-3 maščobnimi kislinami, neupravičeno. Koruzno in sončnično olje ne vsebujeta tako rekoč nič omega-3 maščobnih kislin, ki so povezane z blagodejnimi učinki na naše telo.

Lahko rastlinska olja povečajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni?

Februarja 2013 je bila narejena študija, v kateri je intervencijska skupina zamenjala nasičene maščobe z oljem žafranike oziroma margarino, narejeno iz njenega olja (bogato z omega-6 in revno z omega-3 maščobnimi kislinami). Rezultati študije so pokazali, da so se krvne vrednosti holesterola sicer zmanjšale, toda stopnja smrti zaradi srčno-žilnih bolezni se je znatno povečala.

Seveda obstajajo tudi rastlinska olja, ki vsebujejo nekoliko več omega-3 maščobnih kislin. Primer sta olje oljne repice in sojino olje. Ali imajo tudi ta olja negativni učinek na povečano možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni, znanstveniki še niso prepričani in navajajo, da so potrebne nadaljnje raziskave. Dodajajo tudi, da naj se oznake na embalažah olj, ki so bogata z omega-6 in revna z omega-3 maščobnimi kislinami, umaknejo oziroma ustrezno spremenijo.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja