Kadar vadbo ustavi poškodba

So trenutki, kadar gre lahko še najboljši vadbeni načrt po gobe. Da bi se izognili obupu, je dobro imeti pripravljen še načrt B.

Udejstvovanje v rekreativnih športih se povečuje, s tem pa žal tudi število poškodb. To seveda ne pomeni, da je bolje ostati doma in ne početi ničesar. Najprej moraš poskrbeti za dobro podmazanost svoje mašine …Preventiva!

Rekreativni šport naj bo dolgoročna naložba v tvoje telesno in duševno zdravje. Spiš dovolj? Dober, kakovosten spanec je anabolik, tega nikoli ne pozabi. Si vzameš čas in se pripraviš na svoj trening? Večkrat vidim rekreativce, ki se treninga lotijo in medias res. Takoj namreč napadejo njegov osrednji del. Zdi se, kot bi jim bilo ogrevanje in razgibavanje zapravljanje časa, raztezanje na koncu treninga pa znanstvena fantastika, rezervirana za jogo in pilates. Telo lahko takšno vedenje sprejema nekaj časa, dolgoročno pa to ni najbolj modra naložba. Ne pozabi, življenje se pri tridesetih komaj zares začne, poleg mišične moči pa bo prav gibljivost tisto, kar bo tvojemu telesu zagotavljalo dolgoživost.

Ogrevanje

Ni treba, da je ogrevanje dolgočasno. Bodi kreativen! Kdaj si nazadnje skakal čez kolebnico? V osnovni šoli? Torej je zdaj odlična priložnost, da se spomniš vseh tistih trikov s kolebnico. Poskusi! Lahen tek, kolesarjenje, veslanje, k temu pa dodaj še dinamično razgibavanje – vse to bo tvoje telo pripravilo na osrednji del tvojega treninga in ti tudi pomagalo pri osredotočanju na bistvo. Preden se lotiš novih vaj, se pouči o pravilni tehniki njihovega izvajanja, še bolje pa je, da vadiš pod nadzorom trenerja, ki ti bo znal pokazati vajo in tudi popraviti drobne napake (te je navadno teže videti, zato ti ne more pomagati kar vsak prijatelj, ki ima pet minut časa). Poskrbi za uravnoteženost svoje vadbe – ne vadi le za zgornji del telesa in ne pozabi, da so noge tiste, ki so te sploh pripeljale do telovadnice. In ne bodi eden tistih, ki se jim že od daleč vidi, da vadijo le svoje “chesticles”, kot jim šaljivo pravi trener Mark Rippetoe. Okrepi tudi svoj hrbet; videl boš, da ti bo hvaležen.

Predvsem pa: poslušaj svoje telo, da se boš izognil poškodbi, in odnehaj, kadar začutiš, da nekaj ne gre tako, kot bi moralo. Jutri je namreč nov dan. Vzemi si čas in premisli o razlogu, zakaj ni šlo vse po načrtu.

Poškodbe

Pri manjših poškodbah poskrbi zase z znano terapijo R. I. C. E. (počivaj, poškodbo pa poveži, pokrivaj z ledom in privzdigni nad višino srca). Poglej izraz na Googlu, če ga še ne poznaš.

Če gre za resnejšo poškodbo, ne odlašaj z ukrepanjem: čim prej obišči strokovnjaka, ki ti bo postavil diagnozo in predstavil poti rešitve. Če ne veš, kam, lahko začneš pri svojem osebnem zdravniku, ki te bo napotil naprej. Poišči zdravnika ali fizioterapevta, ki se ukvarja s športniki – najkrajša pot bo s priporočili znancev, ki imajo dobre izkušnje. Naj ti ne bo žal truda. Pravočasna diagnoza in pravilna terapija poškodbe bosta pospešili in olajšali tvoje okrevanje.

Kaj pa psihična pripravljenost?

Vem, imel si načrt, tekma je bila pred tabo, vse je kazalo na nov osebni rekord … in zdaj? Vse je šlo po gobe. Se ti zdi, da se je kar svet podrl? Eh, daj. Takole ti povem: svet je predvsem zelo pisan. Možnosti za zmago je nešteto. Vzemi si nekaj dni časa in poišči nove, drugačne izzive. Si si poškodoval koleno? Morda je čas, da končno izboljšaš svoje dosežke vpotisku s klopi. Rama ne dovoli, da bi zares vadil zgornji del telesš Kaj pa tisti sprinti, ki so te zamikali že pred časom, ko ti je prijatelj razlagal, kako dobro mu denejo, pa nisi našel časa zanje?

Izzivi prav čakajo nate, da jih odkriješ. Pol leta brez najljubših vaj lahko zveni kot obsodba, vendar je lahko to tudi priložnost. Dovoli si jo. Dopovej si, da boš lahko postavil stvari v pravo perspektivo šele čez leto dni. Takrat me pocukaj za rokav. Prepričana sem, da mi boš lahko povedal veliko fantastičnih stvari.

Katarina Višnar vodi crossfit, olimpijsko dviganje uteži in powerlifting v TK Plamen. Je trenerka z licenco za crossfit (CF-L1) in večkratna dobitnica državnih odličij v olimpijskem dviganju uteži. V powerliftingu je državna rekorderka v kategorijah sub-masters in masters (po GPC).

Spletna stran: http://plamencki.wordpress.com/

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja