Kako najhitreje shujšati? – Pogovor z Gašperjem Gromom, prehranskim strokovnjakom

Tokrat smo se o hitrem hujšanju pogovarjali z Gašperjem Gromom, prehranskim strokovnjakom in osebnim trenerjem.

Koliko časa za rezultat?

Gašper Grom pravi, da se da v nekaj mesecih doseči zelo opazen rezultat, seveda pa je ta v veliki meri odvisen od začetnega stanja posameznika in njegove zavzetosti. Maščobe, ki smo jo pridobivali nekaj let, ne bomo izgubili v nekaj mesecih, vsekakor pa lahko s pravilnim pristopom storimo veliko. Hitro hujšanje ni ne zdravo ne dolgoročno, saj večinoma vodi do jojo učinka, predvsem pa zahteva veliko več discipline in motivacije. Bolje si je vzeti več časa, zadnje mesece pa postaviti le piko na i. Le tako bosta izguba maščobe in preoblikovanje telesa dolgoročna. Grom še doda, da ljudje v kontekstu hujšanja preveč gledajo le na videz, čeprav sta veliko pomembnejši posledici zdravje in dobro počutje. In ravno tukaj se da s pravilno prehrano in treningom doseči res veliko že v nekaj tednih.Bemumast!

Dieta tik pred zdajci

Grom, ki je v zadnjih letih že marsikomu pomagal preoblikovati telo, poudarja, da preveliko znižanje kalorij kmalu pripelje do počasnejše izgube telesne maščobe, ta se lahko čez čas tako rekoč ustavi. To je posledica izgube telesnih beljakovin zaradi prenizkega energijskega vnosa, kar ni ne zdravo ne privlačno na pogled. Za ohranjanje mišičnega tkiva in hitre presnove je treba zaužiti dovolj kakovostnih beljakovin in izvajati trening z obremenitvijo. Tak trening za telo pomeni signal, da mišice potrebuje in da jih ne sme trošiti za energijo. Grom še omeni znano pravilo zdravega hujšanja, po katerem naj bi bil dnevni energijski vnos približno 500 kcal pod dnevno energijsko porabo, a doda, da je to bolj teorija kot dejansko stanje. Treba se je držati predvsem naslednjega: povečati vnos beljakovin in zdravih maščob, zaužiti več manjših obrokov na dan, izmed ogljikovih hidratov uživati predvsem tiste z veliko vlakninami, kalorij ne znižati preveč in uvesti dovolj intenziven trening.

Pri hujšanju je najpomembneje:

 • povečati vnos beljakovin in zdravih maščob,
 • zaužiti več manjših obrokov na dan,
 • uživati ogljikove hidrate z veliko vlakninami,
 • kalorij ne znižati preveč,
 • uvesti dovolj intenziven trening.

Brez vadbe bo težko, priporočljiv je osebni trener

Grom kot dolgoletni osebni trener poudarja, da je trening z obremenitvijo zelo pomemben za ohranjanje mišične mase in hitre presnove. Tudi aerobna vadba je lahko koristna, a z njo ni treba pretiravati. Tistim, ki z dietami in vadbo z obremenitvijo nimajo izkušenj, priporoča najem osebnega trenerja. Dodaja, da zna dober osebni trener izvleči maksimum tudi iz tistih, ki že imajo nekaj izkušenj, sploh če se ne znajo motivirati sami.

Kako poskrbeti za motivacijo?

Grom pravi, da bi bili ljudje veliko bolj motivirani za hujšanje, če se ne bi osredotočali le na videz, temveč na globlje koristi zdrave prehrane in aktivnega življenjskega sloga. Sam verjame v način prehrane in vadbe, ki na prvo mesto postavlja zdravje in dobro počutje. To so dolgoročne spremembe, ki poleg vsega ostalega pripeljejo do lepšega videza. Zaveda pa se, da se je v okolju s sodobno hrano, ki je zasnovana tako, da jo težko nehamo jesti oziroma si je pretirano želimo, težko izogibati skušnjavam. Če bi ljudje imeli na izbiro le živila, ki so jih davno nazaj uživali naši predniki, bi pojedli le toliko hrane, kot je potrebujemo, saj tovrstna hrana nima lastnosti, ki nas silijo v prenajedanje. Fizično aktivnejši bi pojedli več, ostali ustrezno manj, doda.

Napotki za čim hitrejšo izgubo kilogramov

Če želimo na vsak način v najkrajšem možnem času oklestiti kar največ kilogramov, je treba temu primerno zaostriti dieto in treninge, se zavedati, da bo potrebne veliko discipline in odrekanja, predvsem pa, da se nam lahko upočasni presnova, čemur sledi kasnejše ponovno pridobivanje kilogramov. Tega načina Gašper Grom na splošno ne priporoča, razen izjemoma in za zelo kratek čas:

 • zaužijemo 4 do 5 obrokov dnevno,
 • vsak obrok naj vsebuje kakovostna pusta beljakovinska živila,
 • vsaj trije obroki naj vsebujejo dovolj raznovrstne zelenjave,
 • ogljikove hidrate uživamo predvsem iz zelenjave,
 • kot vir maščob dnevno zaužijemo 1 do 2 jajci in maščobe omega-3,
 • pijemo le vodo in nesladkane čaje,
 • vsak peti dan potrojimo vnos ogljikovih hidratov in s tem spodbudimo presnovo.
Gašper Grom Low-Carb Coach

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja