Postavite si cilje

V fitnes centrih srečamo različne skupine ljudi. Nekateri sledijo določenemu programu, drugi vadijo po trenutnem vzgibu, tretji pa fitnes obiskujejo zgolj zaradi druženja. Vsem pa je skupno, da si želijo doseči določene rezultate. Kakšne rezultate? Na žalost povečini še sami ne vedo, kaj natančno bi radi dosegli, še manj pa, kako.

Želite uresničiti svoje zastavljene cilje in poskrbeti, da bosta začetniška motivacija in zanos trajala in trajalš Rešitev se skriva v pravilno zastavljenih ciljih.Ljudje si pogosto postavljamo cilje, kot so: “Želim imeti manjši trebuh.”, “Želim imeti izklesane trebušne mišice.”, “Rad bi bil močan.”, “Rad bi bil v formi.”.

Vsi ti cilji so dobri, vendar imajo eno skupno lastnost – ne da se jih izmeriti.
Cilji sicer vsebujejo merljive komponente, ki pa zelo pogosto dajo varljive rezultate. Kot primer vzemimo manj kilogramov na tehtnici. Izgubljena teža je lahko posledica izgube vode, glikogenskih zalog v mišicah, mišičnih vlaken in telesnih maščob. Cilj je izgubiti čim več telesne maščobe, zato moramo še posebej paziti, kako si zastavimo sistem vadbe in prehrane.

Cilj mora biti merljiv in dosegljiv. Cilj, ki ne izpolnjuje obeh zahtev, ni dovolj specifičen in je zaradi tega slab. Nespecifični cilji so težko uresničljivi, neuspeh pa se pokaže v obliki nezadovoljstva in razočaranja.

Da se cilj lahko meri, mora vsebovati merske parametre:

Izgubiti 10 kilogramov v treh mesecih je merljiv cilj, ki vsebuje podatka koliko in v kolikšnem času. Čez tri mesece vam bo tehtnica pokazala, ali ste svoj cilj resnično dosegli. Drug primer merljivega cilja je npr. zmanjšanje obsega pasu za 4 cm v enem mesecu ali pa obleči eno številko manjša oblačila v roku šestih tednov.

Nasprotje temu so cilji, ki niso merljivi. Primer takšnega cilja je: “Želim si lepšega videza.” “Lepši videz” je izjemno subjektivna presoja, ki se je ne da meriti z določenimi standardi. Takšen cilj je obsojen na neuspeh.

Da je cilj dosegljiv, mora biti realen:

Izgubiti 10 kilogramov v treh mesecih je dosegljiv in realen cilj, izgubiti 50 kilogramov v treh mesecih pa popolnoma nerealen. Nedosegljiv cilj demotivira in je neproduktiven. Počutite se neuspešno in zdi se vam, da je ves vaš trud zaman. Zato si raje postavite zmerne cilje, ki vam bodo hkrati predstavljali izziv. Doseganje realnih ciljev vas motivira in spodbudi k uresničevanju novih ciljev.

Imate težave z ohranjanjem fokusa in motivacije? Poskusite z vizualizacijo. Prikličite si v misli podobo telesa, ki si ga želite. Razmišljajte o formi, ki jo želite doseči, predstavljajte si, kako se v mini bikiniju sprehajate po plaži, kako v novi zapeljivi obleki očarate vse navzoče na zabavi. Pustite domišljiji prosto pot, naj postane vaš notranji vir motivacije!

Če imate z vizualizacijo težave, poiščite fotografijo iz obdobja svojega življenja, ko ste bili s svojim videzom najbolj zadovoljni, in jo postavite na vidno mesto. Vsakič ko boste sliko pogledali, vas bo opomnila na to, kaj želite doseči.

Razmislite o tem, kaj vas motivira in vam daje energije. Če želite dolgoročno obdržati občutek navdušenja, morate resnično hrepeneti po uresničitvi svojega cilja. Zapomnite si – brez specifičnega cilja ne boste imeli razloga, da vložite dovolj potrebnega časa in energije za uresničitev zastavljenega.

Cilje si zapisujte

Postavite in zapišite si kratkoročne (za obdobje od 4 do 8 tednov), srednjeročne (za obdobje od 8 tednov do 6 mesecev) in dolgoročne cilje (za obdobje od 6 do 12 mesecev ali celo dlje). Vsi cilji so pomembni. Bistvo kratkoročnih je ohranjanje motivacije in želje po nadaljnjih uspehih. Dolgoročni cilji se vam bodo na začetku zdeli popolnoma nedosegljivi in zelo oddaljeni, zato vam bo razdelitev na majhne in srednje korake pomagala prebroditi vrzel med začetkom in ciljem.

Kako si postaviti cilje?

Kratkoročni cilj

Odločite se, kaj želite doseči.

Odločite se, da bosta fizična aktivnost in zdravo prehranjevanje postala del vašega vsakdanjika.

Srednjeročni cilj

Bolj se osredotočite na dobro počutje in manj na rezultate.

Osredotočite se na svoje počutje in ne izključno na rezultate, ki jih želite doseči. Se počutite bolj zdravi, imate več energije? Recite si: Trenutna sprememba v videzu telesa morda ni dramatična, vendar pa se počutim bolje kot kadarkoli prej. Vztrajal bom pri svojem novem načinu življenja, saj si želim biti tudi tako dobrega videza, kot se počutim.

Osredotočanje na pomanjkanje rezultatov vam ne bo prav nič koristilo. Vodi le do negativnih misli, ki nikakor ne bodo prispevale k vsesplošnemu razpoloženju.

Dolgoročni cilj

Je najpomembnejši cilj … kjer odkrijete svoj idealen videz in postavo.

Osredotočite se na videz v ogledalu in ne toliko na to, koliko teže izgubljate. Vaš cilj je čvrsto in oblikovano telo, ki se lepše prilega oblačilom. Cilji so zdravje, energija, vitalnost in zdrave prehranjevalne navade.

Za konec

Vzemite si čas in razmislite, kaj želite doseči. Postavite si realne, a vseeno dovolj stimulativne cilje. Ko enkrat dosežete zastavljeni cilj, se motivacija in volja po novih uspehih še dodatno okrepita, vse muke in napori, ki ste jih prestali, pa kmalu zbledijo.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja