Kako si olajšati dieto

Ali v besedi dieta zaslišite negativen prizvok? Potem ste zagotovo pomislili na odrekanje, neokusno hrano in trpljenje. V našem prostoru se namreč beseda dieta večinoma uporablja za določen, običajno časovno omejen prehranski režim, katerega glavni in edini namen je – da v čim krajšem času shujšamo in ki se ga največkrat le s težavo držimo.

V tem prispevku je beseda dieta uporabljena v smislu dolgoročnega prehranskega režima, s pomočjo katerega lahko uspešno shujšamo oziroma nadzorujemo telesno težo. Ne glede na vrsto diete in zastavljeni cilj je za rezultat bistvenega pomena, kako dieto dojemamo. Največ smo dosegli, če se izguba telesne maščobe odraža kot posledica diete, ki se je držimo, zato ker nam tako najbolj ustreza z vidika zdravja, počutja ali drugih individualnih vrednot.Dieta kot način življenja

Pogostokrat slišimo, da nam mora dieta zlesti pod kožo, postati del našega življenjskega sloga, s čimer se strinjam tudi sama. Namesto tega se v praksi vse prevečkrat zgodi, da se preozko osredotočimo samo na cilj – manj kilogramov in sledimo strogi shujševalni dieti, ki nam v resnici sploh ne ustreza. Ni pomembno, ali zaužijemo premalo kalorij ali neprimerna živila oziroma trpimo lakoto in utrujenost, dejstvo je, da taka dieta ne more biti dolgoročno uspešna, s tem pa tudi ne obvladovanje telesne teže. Dieta mora biti neopazen del vsakdana in nam mora omogočati maksimalno dobro počutje, sicer ji več kot nekaj tednov ne bomo zmožni slediti.

Bemumast!

Dojemanje hrane

Hrano velikokrat delimo na dovoljeno (ki tako rekoč ne redi) in prepovedano (ki redi). Vsi vemo, kako je s prepovedanimi sadeži, zato je taka delitev lahko nevarna. V zmernih količinah nobena hrana ne redi, je pa res, da so določena živila bolj ali manj zdrava in bolj ali manj vplivajo na naše poželenje po hrani, zato poskusimo izbirati živila, ki nas kar najbolj nasitijo in nam na splošno ugajajo. A vsi smo krvavi pod kožo, saj so z našimi prehranjevalnimi navadami močno povezana prijetna čustva oziroma izkušnje iz preteklosti, zato ni nič narobe, če si občasno privoščimo po vseh kriterijih neprimeren obrok. Pomembno pa je, da ob tem nimamo slabe vesti in da nadaljujemo z običajno dieto.

Kaj lahko storite?

Težko je posplošiti, kako doseči stanje neobremenjenosti z dieto in hkrati nadzorovati svojo težo, na podlagi nekaterih izkušenj pa lahko strnem naslednje nasvete:

  • ne recite si, da določene hrane (npr. čokolade) nikoli več ne boste zaužili, ker vas bo slej ko prej premagala skušnjava, z njo pa bo prišla slaba vest, raje si občasno privoščite kaj izven načrta,
  • poskusite uživati čim manj predelana živila, ki so bolj nasitna kot industrijsko pripravljena,
  • ne bojte se maščob, tudi živalskih ne, številne raziskave dokazujejo, da smo si z nizkomaščobnimi dietami naredili več škode kot koristi, tako z vidika hujšanja kot splošnega zdravja,
  • omejite ogljikohidratna živila, če opažate, da ste po njih še bolj lačni, in jih nadomestite z maščobnimi živili, ki imajo zelo nasiten učinek,
  • naučite se prepoznati situacije, ki v vas sprožijo neustavljivo željo po prenajedanju, analizirajte jih in se jim poskusite izogniti oziroma ukrepati drugače, hrana namreč ni ne nagrada, ne tolažba.

Cilj vam mora biti, da na hrano ne gledate kot na sovražnico in da se vaše misli ne vrtijo ves dan le okoli tega, kaj, koliko in kdaj boste jedli ter česa ne smete. Ko najdete svojo idealno dieto, bodo zagotovo kopneli tudi odvečni kilogrami.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja