Dr James L Wilson: ADRENAL FATIGUE: The 21st century stress syndrome

Vsi smo vsak dan izpostavljeni čedalje večjim psihičnim pritiskom zaradi prehitrega življenjskega ritma. Stres je pravzaprav že samoumevni del našega vsakdana, večina sploh nič več ne stori, da bi ga zmanjšala.

Rešitev išče v zadovoljevanju trenutnih psihičnih, čustvenih ali telesnih potreb po sladkem, slanem, po telesnem in čustvenem užitku, po kratkotrajnem odpravljanju težav, ki so posredno ali neposredno povezane s stresom. Telo pa ima le omejene zaloge energije za omilitev teh težav, zato ga daljše obdobje povečanega stresa tako izčrpa, da se ne more več braniti, in preprosto omaga.Brezvoljnost, pomanjkanje energije, kronična utrujenost in zaspanost kljub zadostnemu spancu, hlastanje po predelanih živilih, sladkih in slanih jedeh, nihanje med telesno vročino in mrzlico, kronično vnetje in bolečine v sklepih in mišicah, pogosti prehladi oziroma infekcije, ki se vrstijo ne glede na letni čas, idr. so pogosti znaki, da je nekaj narobe. Kljub naporom, da bi se naspali in spočili, kljub zadostnemu ali celo čezmernemu uživanju hrane, ki nam paše, in čeprav si vzamemo čas za oddih, se počutje ne izboljša, temveč v najboljšem primeru le niha med dobrim oziroma zadovoljivim in slabim. Obisk pri zdravniku in pregled krvi ne odkrijeta vzrokov, saj so izvidi po navadi v mejah normale ali le rahlo odstopajo. V najboljšem primeru nam predpišejo zdravila za izboljšanje počutja ali pa odpravo simptomov, ne oziraje se na vzrok težav.

James Wilson je podrobno raziskoval vzroke in posledice stresa in našega neodzivanja na težave zaradi stresa. Leta 1998 je z besedno zvezo adrenal fatigue označil skupino znakov oslabljenega delovanja nadledvičnih žlez. Rezultat teh raziskav je knjiga Adrenal Fatigue: The 21st century stress syndrome. V knjigi zelo preprosto in razumljivo pojasnjuje prepoznavanje znakov, odkrivanje težav in vzrokov ter ponuja rešitve, kako se spopasti s hipoadrenalizmom in ga premagati. Smiselno nas po poglavjih vodi od vzrokov pregorevanja telesa, kako prepoznati znake, kako odpraviti težave in kako živeti, da se to sploh ne bi zgodilo. Hipoadrenalizem ali oslabljeno delovanje nadledvičnih žlez in posledično pomanjkljiv odziv telesa na stres je v sodobni družbi velika težava, tako gospodarska kot družbena, ozaveščanje o njej pa ključno za kakovost življenja posameznika in družbe kot celote.

Avtor v prvem delu knjige podrobno predstavi vlogo nadledvične žleze in njen vpliv na naš vsakdan, kaj je hipoadrenalizem oziroma sindrom oslabljenega delovanje nadledvične žleze, kaj ga povzroči, kdo je še posebej izpostavljen temu, kakšni so njegovi znaki in zakaj ga zdravniki le s težavo priznajo.

Drugi del knjige se začne z vprašalnikom, ki je v veliko pomoč pri odkrivanju težav, povezanih s hipoadrenalizmom, nadaljuje pa se z opisom preprostih testov za odkrivanje oslabljenega delovanja nadledvičnih žlez, ki jih lahko opravimo kar doma, in se konča s predstavitvijo laboratorijskih testov, ki težave odkrivajo natančno in zanesljivo.

V tretjem delu dr. Wilson predlaga načrt, kako se z nastalo težavo spopasti, jo odpraviti in se ji v prihodnje izogniti.

Četrti del je namenjen podrobnemu opisu anatomije, fiziologije in delovanja nadledvičnih žlez, vloge pri uravnavanju hormonov, vplivu nadledvičnih hormonov na telo in povezavi med oslabljeno nadledvično funkcijo in željo po soli. Konča se z opisom znakov nastanka in napredovanja hipoadrenalizma po korakih, bibliografijo in uporabnimi prilogami, kot so tabela živil z glikemičnim indeksom, seznam priporočene zelenjave in sadja ter praktičnim opisom, kako si pravilno izmeriti srčni utrip in krvni tlak.

Knjiga Adrenal fatigue je izjemen vir za vsakogar, ki skrbi za svoje zdravje in si želi zagotoviti kar največjo kakovost življenja in aktiven življenjski slog. Knjiga je na voljo na spletnem naslovu: http://www.adrenalfatigue.org/health-books-cds-1/adrenal-fatigue-the-21st-century-stress-syndrome-book.
Spletna stran dr. Jamesa L. Wilsona: http://www.adrenalfatigue.org/.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


2 Komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja