Intervju: Primož Kozmus

Berlin 2009, Peking 2008, Osaka 2007, Atene 2004, Pariz 2003, Brežice 1995. Vsakdo, ki je kadar koli v zadnjih letih spremljal dogajanje na atletskih stadionih, bo ugotovil, da kraji in številke niso naključni. To so največji mejniki v karieri enega naših najuspešnejših atletov: Primoža Kozmusa.

Med mejniki v vaši karieri so tudi Brežice, kjer ste se daljnega leta 1995 prvič srečali s kladivom. Kakšni so bili vaši prvi poskusi? Je bilo tudi kaj nevarnih metov?Na začetku sem bil tipičen začetnik in dokler nisem usvojil tehnike metanja, je kar nekaj metov končalo v zaščitni mreži.

Treningi – kdaj, koliko? Kako poteka vaš povsem običajen dan danes in kako, ko ste se pripravljali na največja tekmovanjš

Danes treniram le še zase, za svoje dobro počutje. Poleg fitnesa se rekreacijsko ukvarjam še s tenisom, nogometom, košarko … V tekmovalnih sezonah pa je bil moj dan posvečen le športu. Treningi so mi vzeli pet ali več ur dneva, nekako si z glavo ves dan v športu.

Kolikšen del vašega treninga v pripravah je zajemal trening v fitnesu?

Brez fitnesa ni vrhunskega tekmovalnega športa, sploh v moji panogi pomenita eksplozivnost in maksimalna moč velik del uspeha. Trening na fitnesu je v pripravah zajemal kar polovico vsega treninga. Treniral pa sem večinoma kar v Brežicah – v fitnesu Kemo.

Kako vpliva trening fitnesa na rezultate pri metu kladivš

Odmevnejših rezultatov pri metu kladiva brez fitnesa ni mogoče doseči, tisti, ki se s to panogo ukvarjajo, ne da bi trenirali na fitnesu, imajo velike rezerve.

Eksplozivnost in moč sta velik dejavnik uspešnega meta kladiva, ti dve motorični enoti pa je mogoče izboljšati izključno z vadbo na fitnesu. V veliki meri vpliva vadba moči in eksplozivnosti tudi na tehniko meta, ki pa je tretji odločilen del uspešnega meta kladiva.

Katere so vaje, ki jih izvajajo metalci kladiva na fitnesu?

Pri metu kladiva sta odločilni moč in eksplozivnost v predelu trupa, ramenskega obroča, rok in tudi nog. Tudi vaje na fitnesu so osredotočene na ta območja. Osnovne vaje izvajamo predvsem s prostimi utežmi, izvajajo se razne oblike torzijskega zasuka, počepi, nalogi in potegi z drogom. Tudi posebne vaje izvajamo predvsem s prostimi utežmi, izvajamo pa razne oblike zasukov, obratov ipd.

Trenirate tudi domš Imate kakšno napravo za domač fitnes?

Doma imam le napravo za raztezanje hrbta.

Pa še k prehrani … Verjetno dajete velik poudarek tudi pravilnemu prehranjevanju. Kaj se vse znajde na krožniku svetovnega prvakš

Pri metu kladiva se kak odvečen kilogram ne pozna veliko pri rezultatu. Izogibal sem se nezdravim maščobam in dal prednost jedem, bogatim z beljakovinami.

Glede na to, da veliko potujete, kako imate urejeno prehrano na potovanjih? Kdo skrbi za to, kar bo na vašem krožniku?

Prehrambni strokovnjaki nekako niso navzoči pri disciplini meta kladiva, zato sem si na potovanjih jedilnik sestavljal predvsem sam, odvisen pa sem bil predvsem od hotelske kuhinje.

Ali so diete običajne tudi pri metu kladivš Na začetku kariere ste tehtali vsega 68 kilogramov, na svetovnem prvenstvu v Berlinu avgusta lani pa kar 113. Kakšni prehrani lahko pripišemo pridobitev več kot 40 kilogramov mišične mase?

Pridobitev mase pripisujem predvsem vadbi moči na fitnesu, seveda pa je odločilen dejavnik tudi z beljakovinami bogata prehrana.

Vrhunski šport spremljajo tudi številne poškodbe. Ali so vas v vaši karieri kdaj pestile?

Pestile so me tipične poškodbe metalcev kladiva, ki so posledica predvsem obrabe, ki se dogaja zaradi nenehnih rotacij. Pri metu kladiva sta zato obremenjena predvsem hrbtenica in kolenski sklep.

še kakšen nasvet za naše bralce, ki bi se radi preskusili v metu kladivš

Če bi se radi preskusili v tej panogi, svetujem, da se pred prvimi poskusi posvetujete s strokovnjakom in prve mete izvedete na najbližjem atletskem stadionu. Naj vas prvi neuspeli poskusi ne odvrnejo, tudi pri meni je na začetku kladivo letelo v vse smeri, le v želeno ne. Če bi radi preprečili poškodbe sebe, bližnjih in bližnjega inventarja, je vsekakor nujno začeti metati na atletskem stadionu, kladivo je težko kar 7,26 kilograma.

Kakšno vadbo na fitnesu bi svetovali tistim, ki bi radi izboljšali stabilnost trupa, ramenskega obroča, skratka mišic, ki so obremenjene pri metu kladivš

Predvsem zasuki in počepi so tisti, s katerimi izboljšamo stabilnost trupa.

Primož, najlepša hvala.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja