Intervju: Alenka Košir – Dvigni ritko, če hočeš imet VIITko

Alenka je športnica že od mladih nog. Po desetletnem aktivnem treniranju ritmične gimnastike je svojo športno pot nadaljevala na Fakulteti za šport, kjer trenutno končuje doktorski študij kineziologije.

Je ustanoviteljica VIIT treningov in privrženka zdrave prehrane, ki temelji na celostnem pristopu in zagotavlja dolgotrajne rezultate. Z Alenko sem se pogovarjala o zdravi prehrani, gibanju in hujšanju.Zdrava prehrana za vsakogar pomeni nekaj drugega. Kako bi jo definiralš

Definicij zdrave prehrane je približno toliko, kot je ljudi. (smeh) Definitivno je zdrava prehrana tista, ki telesu omogoča rast in razvoj ter ohranja ali krepi zdravje. Je uravnotežena glede na posameznikov življenjski slog, naj bi bila čim bolj lokalna in čim bolj sezonska.

Se strinjaš z uradnimi prehranskimi smernicami?

Ne, ne strinjam se z uradnimi prehranskimi smernicami oziroma s t. i. prehransko piramido. Žal je kar nekaj teh smernic zastarelih, kot na primer ta, da je jajce živilo, ki ga ob povečanem holesterolu ne smeš uživati. Poleg tega se mora počasi nehati gonja proti maščobam, ki so za zdravje nujne v našem vsakdanjem jedilniku in nikakor ne vse slabe. Več pozornosti je treba nameniti prevelikemu vnosu ogljikovih hidratov in premajhnemu vnosu beljakovin.

Si mamica treh otrok. Kakšen pristop imaš pri njihovem navajanju na zdravo prehrano, jim dovoliš uživati sladkarije?

Mislim, da so pri navajanju otrok na zdravo hrano najbolj pomembni zgledi. Trudim se, da doma jemo zdravo, da skupaj kuhamo in se učimo o prehrani. Ni nujno, da bo imel vsak otrok vse rad, vztrajam pa, da vsaj poskusijo. Tudi okusov se namreč priučimo. Seveda pa uživajo – tako otroci kot jaz – tudi sladkarije in tudi pregrešimo se. Bistvo zdrave prehrane ni v fanatičnem premišljevanju, kaj, kdaj in koliko bomo pojedli, ampak v uravnoteženosti. Če so sladkarije resnično namenjene temu, da se posladkate, potem ni bojazni, da bi vam škodovale, da bi se zredili. Težave nastanejo, ko postanejo sladkarije glavni obroki. Obstajajo tudi zdrave alternative, ki jih preizkušam, in moram reči, da sploh niso tako slabe. V moji Knjižici receptov tako najdete zdrave različice za tiramisu, prekmursko gibanico, bounty, jaffa, schwarzwaldsko tortico, after eight in še kaj.

Kje kupuješ hrano? Ti je pomembno, da je bio/lokalno pridelanš

Hrano kupujem čimbolj lokalno. Paradižnik s prijateljičinega vrta ima seveda čisto drug okus kot tisti iz trgovine. Ampak nisem obsedena s tem, ko se mi mudi, ko mi zmanjkuje časa, kupujem tudi v običajnih trgovinah. Glavno je, kot rečeno, uravnotežiti vse, kar vnašamo v telo, in se ob tem zavedati, da čudežne hrane ni, in da hrana, ki je prepotovala sedem morij v hladilniku, verjetno ni zadržala vseh svojih sestavin.

Česa nikoli ne zmanjka v tvojem hladilniku?

Jajc, skute in zelenjave.

Kaj je po tvojem razlog, da se toliko ljudi ubada s prekomerno telesno težo?

Premalo odgovornosti do svojega telesa in lenoba. (smeh) Za prekomerno telesno težo je vedno več razlogov; od povsem fizičnih do psihičnih. Ampak večina “povprečnih” primerov prekomerne telesne teže nastane zaradi lenobe. Tako lenobe glede gibanja (enostavneje je biti cel popoldan na kavču kot na sprehodu ali vadbi) kot lenobe glede priprave hrane. Pogreti zamrznjeno pico je najlažje, ne potrebuješ časa v kuhinji in ne idej za pripravo hrane. Vse skupaj pa je povezano z odnosom do svojega telesa. Če se spoštujemo, potem vemo, da naše telo ni ustvarjeno za negibanje, ampak ravno obratno. S statičnim načinom življenja ga na nek način trpinčimo in prekomerna teža je samo odziv telesa.

Kaj se ti zdi največja napaka, ki jo lahko storimo pri hujšanju?

To, da v želji po hitri izgubi kilogramov začnemo posegati po “čudežnih” hitrih dietah in izdelkih, ki ne naredijo nič dobrega. Hitra izguba telesne teže po navadi ne gre na račun maščobnega tkiva, ampak na račun vode in mišične mase, kar pa je največji greh, ki ga lahko naredimo. Mišice so naš največji prijatelj, ko želimo izgubiti maščobno tkivo. Mišice so tiste, ki telesu dajo lepo obliko, in ne nazadnje so mišice tiste, ki pri različnem gibanju telesa dajejo oporo sklepom. Z izgubo mišične mase povzročimo, da je naš bazalni metabolizem nižji, zato še težje izgubljamo maščobno tkivo. Druga velika napaka je premalo gibanja.

Kaj so treningi VIIT Alenka Košir in komu so namenjeni?

Treningi VIIT Alenka Košir so vodeni intenzivni intervalni treningi z izbranimi vajami in načeli različnih športnih zvrsti. Ti so združeni na podlagi mojega strokovnega znanja in izkušenj iz prakse, s čimer vplivamo na vse segmente splošne kondicijske pripravljenosti. Treningi VIIT Alenka Košir so zasnovani tako, da izredno hitro vplivajo na boljšo kondicijsko pripravljenost telesa in nam omogočajo hitro transformacijo telesa. Vsebujejo elemente funkcionalne vadbe, metaboličnega treninga ter zametke joge, pilatesa, atletike, gimnastike, baleta in ritmike. Z eno uro treninga kar se da celostno vplivamo na naše telo. Treningi so za vsakogar (moške, ženske, otroke, začetnike ali zahtevnejše rekreativce), saj so zasnovani tako, da dopuščajo različnost kondicijske pripravljenosti. Pridružijo se lahko tudi začetniki, ker se ne sledi tempu glasbe ali številu ponovitev, temveč vsak dela po svojih zmožnostih in tako počasi napreduje.

Zakaj si se odločila za svoj sistem treningov?

Predvsem zato, ker sem po tretji nosečnosti iskala vadbo, s katero bi v relativno kratkem času čim več naredila za svoje telo, a je nisem našla. Zato sem najprej s prijateljicami na Bledu začela svojo avtorsko vadbo. Danes je VIIT Alenka Košir vadba, ki se izvaja na devetih lokacijah po Sloveniji in število vadečih počasi, vendar vztrajno raste.

Kolikokrat tedensko priporočaš udeležbo nekomu, ki želi shujšati?

Vsaj dvakrat, še boljše pa trikrat, vendar z vmesnimi dnevi počitka in regeneracije.

RECEPT: Alenkin zdrav tiramisu

Za 2 osebi: 10 žlic pirinih kosmičev (po želji so lahko tudi drugi) in 2 žlici zdrobljenih lanenih semen skuhamo v črni kavi (najbolje zvečer) in pustimo v hladilniku do jutra.

Kremo naredimo iz grškega jogurta z 0 % maščobe, bio jajca in 4 žličk kokosovega sladkorja. Rumenjak in beljak ločimo, v posodi zmešamo rumenjak in kokosov sladkor ter dodamo grški jogurt. Nato zmesi primešamo sneg iz beljakov.

V posodici si sledijo namočeni kosmiči, krema, po vrhu potresemo grenki kakav.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja