Charles Poliquin: THE POLIQUIN PRINCIPLES

Vsak resen bodibilder, fitneser ali rekreativec, ki trenira z utežmi, bi zagotovo moral vedeti za Charlesa Poliquina. Ta kanadski strokovnjak za trening z obremenitvijo je ustanovitelj Poliquin Strength Instituta, v zadnjih 15 letih pa je močno vplival na teorije treninga in uporabo teh v praksi.


Pripomogel je k usvojitvi številnih odličij svojih varovancev z olimpijskih iger, svetovnih prvenstev in drugih vrhunskih tekmovanj, od powerlifterjev, hitrostnih drsalcev, hokejistov, alpskih smučarjev, kolesarjev do veslačev idr. športniki, ki tekmujejo v različnih športih, pod njegovim vodstvom napredujejo in dosegajo svoje športne zmožnosti v izjemnem času, kar vedno znova potrjujejo s svojimi vrhunskimi dosežki.Knjiga The Poliquin Principles je odlično izhodišče za vsakogar, ki ne želi izgubljati časa z neučinkovitim treningom in iskanjem hitrih rešitev brez razumevanja osnov in podrobnosti sestave treninga z obremenitvijo. Trener Poliquin bralcu preprosto, razumljivo in zanimivo podrobno razloži, kako se lotiti sestave treninga, opredeli vse elemente, ki jih mora pri sestavi resnega treninga upoštevati trener oziroma tekmovalec, in na praktičnih programih prikaže, kako ti dejavniki vplivajo na končni rezultat treninga.

Avtor vodi bralca skozi celotno zasnovo treninga, od koncepta ponovitev in serij, tempa posamezne ponovitve ‒ pozitivnega in negativnega dela, časa pod obremenitvijo, strukture in načina določanja tipa mišičnih vlaken v posamezni mišični skupini, frekvence in obsega treninga, koncepta mišičnega naprezanja in načinov, kako jo povečati, kako določati obremenitvene dejavnike (loading parametre) tako, da se zagotovi stalni napredek po vsakem treningu, obravnava tudi razumevanje počitka in uporabo športnih dodatkov za izboljšanje regeneracije ter primere treninga za posamezne mišične skupine in najučinkovitejše vaje zanje:

  1. sprednje stegenske mišice,
  2. zadnje stegenske mišice,
  3. meča,
  4. hrbet,
  5. ramena,
  6. prsi,
  7. roke,
  8. trebušnjaki.

Vsaki mišični skupini je namenjeno svoje poglavje, posebej je vredno poudariti, da Poliquin posveti celotno poglavje tudi obračalkam ramenskega sklepa, kar je redkost. Te velikokrat zanemarjene mišice imajo izjemno pomembno vlogo pri vajah potiska za zgornji del telesa. The Poliquin Principles je celovit priročnik o metodologiji treninga za pridobivanje mišične mase in moči za različne športnike in prinaša veliko uporabnih informacij.

Knjiga je na voljo na spletu: http://euro.cpoliquin.com/Poliquin_Books_s/3.htm.
Spletna stran The Poliquin Strength Instituta: http://charlespoliquin.com/.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja