Ašvaganda – čudežna indijska zimska češnja

Ašvaganda (Withania somnifera), znana tudi kot indijska zimska češnja oziroma indijski ginseng, velja za eno najpomembnejših ajurvedskih zelišč. Ajurveda, zgodovinsko najstarejši medicinski sistem, izhaja pretežno iz Indije in je med drugim znan po uporabi številnih rastlin s potencialno terapevtskimi učinki na človeško telo.

Ašvagando tako že vrsto let priporočajo pri odpravi mnogih zdravstvenih težav, za povečanje moči in energije, izboljšanje delovanja možganov in živčevja ter zaradi drugih učinkov. Sodi med t. i. adaptogene: snovi, ki telesu pomagajo pri soočanju s stresom. Na eni strani ga pomagajo premagovati, predvsem pa telesu omogočajo, da se na stres lažje odzove.Ašvaganda

Vprašanje o tem, ali so pozitivni učinki, ki so jih ljudje v davnih časih opazili ob uživanju ašvagande, res iz učinkov rastline ali je šlo za učinek placeba, je odprto. Moč placeba je sicer nedvomna in priznana, včasih gre celo za kombinacijo obojega: učinkovitost neke snovi in učinek placeba. Ko pa gre za vprašanje učinkovitosti snovi same, jo je treba dokazati z raziskavami – o ašvagandi je v zadnjih letih objavljenih kar nekaj raziskav, ki potrjujejo nekatere za telo pozitivne učinke aktivnih snovi v tej rastlini.

Sam sem v stik z ašvagando prvič prišel pred kratkim v zelo stresni situaciji, ko je bilo moje telo podvrženo velikemu stresu in naporu. Veliko dela v podjetju, stalne poti in hkrati stroga dieta ter naporni treningi pri mojih pripravah na fitnes tekmovanje so moje telo sčasoma popolnoma izčrpali. Čutil sem oslabitev imunskega sistema, stalno prebujanje ponoči in veliko utrujenost. Moje telo je očitno kazalo znake povišanega kortizola, hormona stresa. Pogovarjal sem se z več strokovnjaki, prebiral članke in iskal rešitev, ki bi mi pomagala premagati to krizo. Ob tem sem dobil nasvet človeka, čigar strokovno znanje na področju prehranskih dopolnil in tudi stresa zelo cenim. Na preizkus mi je dal pripravek, ki je vseboval visokokoncentriran izvleček aktivnih snovi ašvagande. Sprva sem bil, kot sem vedno pri zeliščnih dopolnilih, zelo v dvomih. A zaradi zaupanja tej osebi sem se odločil, da izdelek preizkusim. Največ, kar sem lahko izgubil, je bilo nekaj denarja.

Že po nekaj dnevnih odmerkih pa sem občutil veliko spremembo. Moje telo se je pomirilo, nisem več čutil tiste nervoze, ki jo občutiš ob stresu. Možgani so ponovno delovali bolj zbrano, pomnjenje je bilo učinkovitejše, predvsem pa sem tudi spal veliko bolje. Razlika je bila tako velika, da me je tema tako pritegnila, da sem se lotil natančnejšega raziskovanja. Vzel sem si čas in pričel iskati in prebirati raziskave. Natisnil sem si okrog sto raziskav in znanstvenih člankov in to nekaj dni nepretrgoma prebiral. Ob tem sem bil prav presenečen: toliko različnih področij in toliko pozitivnih vplivov na telo! Nekatere izmed njih sem v zelo kratkem času uporabe opazil tudi sam, drugi se pokažejo šele po daljšem obdobju, nekateri pa le pri določenih specifičnih stanjih v telesu. Skratka, bil sem presenečen.

V ašvagandi je več kot 35 biološko aktivnih snovi, ki imajo potencialni terapevtski učinek. Predvsem gre tu za alkaloide, kot sta isopeletierin in anaferin, ter steroidne laktone, saponine in vitanolide.

Stašina fit kuhinja

O katerih potencialno pozitivnih terapevtskih učinkih govorijo raziskave?

Protivnetno delovanje
Ašvaganda ima potencialni terapevtski učinek pri mnogih vnetnih obolenjih tkiv in organov. Zmanjšuje tudi raven kroničnih vnetnih stanj, ki so v sodobnem svetu zelo pogosta in povezana z mnogimi bolezenskimi stanji: predvsem rakava obolenja, obolenja srčno-žilnega sistema, nevrološka obolenja, sladkorna bolezen tipa 2, presnovni sindrom in debelost.

Protistresno delovanje
Stres je ena glavnih značilnosti sodobnega sveta, ki negativno vpliva na delovanje organizma in naše zdravje. Pri tem je vseeno, ali gre za psihološki stres, fizični (tudi pretirana vadba) ali okoljski. Ašvaganda zmanjša stresni odziv telesa in pomaga telesu, da se prilagodi stresnim situacijam.

Antioksidativno delovanje
Za ašvagando je značilno njeno antioksidativno delovanje – učinkovita je predvsem v možganih in živčnem sistemu, čeprav učinke čutijo vsa tkiva in celice v telesu. Terapevtske učinke je zaznati pri mnogih nevroloških bolezenskih stanjih. Pozitivno pa deluje tudi na delovanje zdravih možganov prek več mehanizmov, na koncentracijo in pomnjenje.

Izboljšuje delovanje imunskega sistema
Ašvaganda uravnava in krepi delovanje imunskega sistema, predvsem s svojimi protivnetnimi in antioksidativnimi učinki.

Pozitivni vpliv na centralno-živčni sistem
Ašvaganda uravnava aktivnost nekaterih nevrotransmitorjev in tako izboljša delovanje centralnega živčnega sistema. Ugodno namreč vpliva na razmerje med nevrotransmitorjema glutamatom in GABO. Kot že rečeno, ima tudi na osrednje živčevje pozitivni vpliv s protivnetnim in antioksidativnim delovanjem.

Uravnavanje hormonov
Predvsem je zanimivo uravnavanje hormonov tako pri ženskah kot moških. Zanimive so na primer raziskave, ki kažejo na dvig moškega spolnega hormona testosterona pri tistih moških, ki imajo v telesu znižano raven. Iz svojih izkušenj s strankami lahko potrdim, da je takih moških v sodobnem svetu zelo veliko. V tem kontekstu lahko pomaga tudi športnikom in rekreativcem pri regeneraciji in obnovi mišičnega tkiva. Pri moških pozitivno vpliva tudi na koncentracijo in mobilnost spermijev.

Zelo zanimiv pa je tudi pozitivni vpliv na uravnavanje ščitničnih hormonov, kar ima lahko pozitivno vlogo pri izgubi maščobe in spreminjanju strukture sestave telesa ter tudi izboljšanju počutja in nivoja energije.

Ašvaganda ima potencialne pozitivne učinke tudi na druge sisteme v telesu, predvsem na srčno-žilni in dihalni sistem. Nekaj raziskav pa kaže tudi na njeno protitumorsko delovanje.

Gašper Grom Low Carb Coach

Ašvaganda – da ali ne?

Ali je ašvaganda zelišče, ki se je ga splača preizkusiti in uporabiti? Po mojem mnenju jo velja preizkusiti, še posebej če ste pod hudim stresom, pa naj bo ta psihični ali fizični. Veljalo bi jo testirati pri športnikih in rekreativcih, ki pretiravajo z vadbo. Tudi takih je čedalje več.

Ašvaganda

Zanimiva je tudi za fitnesarje. Dvig testosterona, ki ga je zaznati, lahko omogoči hitrejšo regeneracijo in prirast mišične mase. Predvsem bi bila lahko razlika očitna pri ženskah in tistih posameznikih, ki so na strogih dietah. Podobno pri posameznikih, ki imajo močno uničen sistem uravnavanja inzulina in težave z izgubo telesne maščobe kljub občasnim poskusom hujšanja.

Raziskave kažejo, da je ašvaganda varna za uporabo. Potencialni stranski učinki so redki.

Pri uporabi ašvagande je pomembno, da uporabljamo visoko koncentrirane izvlečke ašvagande. Na trgu žal prevladujejo izdelki, ki so bodisi samo prah iz posušene rastline ali poceni izvlečki z zelo majhnimi deleži potencialno pozitivnih učinkovin. Prav tako lahko izboljšamo učinek ašvagande z dodajanjem nekaterih drugih aktivnih snovi. Vendar to je že tema za drugi članek.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja