So vadbene rokavice res vredne nakupa?

Po svojih opažanjih je uporaba rokavic pri treningu z utežmi (ali lastno težo) stalnica med vsaj 70 odstotki vadečih v fitnesu. Pri tem prevladujejo ženske, čeprav tudi števila moških ne smemo zanemariti. Nekateri imajo za uporabo precej tehten razlog, drugi pa si jih nadenejo zgolj zato, da dajejo vtis resnosti in zagnanosti.

Kam spadate sami? Uporabljate rokavice ali vam zanje ni prav nič mar in uteži raje držite z golimi rokami? Ne glede na to, v katero skupino spadate, preberite nekaj o njihovi uporabi, zakaj so dobrodošle in zakaj bi jih mogoče morali pustiti doma.Zakaj se vadeči odločajo za uporabo rokavic

Ženske ob omembi uteži, drogov in ročk pogostokrat pomislijo na žulje in otrdelo kožo na dlaneh, kar je pri njih tudi glavni razlog za nakup rokavic. Enostavno se želijo izogniti “moški” koži in jo obdržati nežno, gladko in ženstveno.

Pri moških je uporaba rokavic najpogosteje povezana z željo po boljšem oprijemu. Zaradi potenja je oprijem namreč lahko slabši, saj so roke vlažne, rokavice pa to preprečijo.

Težave pri uporabi rokavic

Zdaj pa opravimo krajšo analizo smotrnosti nakupa.

Žulji in otrdela koža

Nihče se ni rodil z željo po žuljavih rokah, kajne? Roke nenazadnje uporabljamo za celo kopico zadev. Sploh pri rokovanju z drugimi si ne želimo vzbuditi občutka, da so se ti dotaknili zajetnega, grčavega kosa lesa. Če nas žuljava in otrdela koža zelo moti, je rokavice vsekakor smiselno uporabljati, poskrbimo pa, da so te dobre kakovosti.

Nekakovostne rokavice namreč nimajo pravega učinka na preprečevanje žuljev, ampak lahko kakšnega celo dodajo.

Boljši oprijem

Uporaba rokavic z namenom boljšega oprijema je dvorezen meč. Po eni strani želimo z njimi preprečiti stik znoja z vadbeno opremo in posledično izboljšati oprijem, po drugi strani pa zaradi debelejšega sloja na dlaneh prispevajo k večjemu obsegu, ki ga moramo z dlanmi zaobjeti, da bi lahko drog ali ročko držali dovolj čvrsto.

Iz tega sledi, da z rokavicami hkrati izboljšamo in poslabšamo možnosti za boljši oprijem. S tega vidika nošnja rokavic zaradi potnih rok predvsem za tiste, katerih moč prijema predstavlja omejitev že pri vadbi brez njih, ne nudi koristi in bo z njimi oprijem le še slabši.

Rokavice vseeno imajo uporabno vrednost

Po drugi strani lahko ravno z uporabo rokavic precej povečamo moč prijema. Poleg specifičnih vaj za krepitev mišic podlakti in prstov lahko k močnejšemu prijemu prispevamo s povečanjem obsega driga ali ročke, kar lahko storimo z namestitvenim pripomočkom za odebelitev držala, lahko pa preprosto uporabimo rokavice. Ta način sicer ni optimalen, je pa dobra alternativa za tiste, ki bi radi le občasno popestrili trening in se vam zdi škoda zapravljati denar za stvari, ki jih redkokdaj uporabljate.

Zaključek

Rokavice niso obvezen del vadbene opreme, vendar so za določene potrebe lahko uporabne. Kakovostne rokavice zelo dobro preprečujejo nastanek žuljev in imajo prednosti pri krepitvi mišic podlakti, nepriporočljive pa so za posameznike, ki se odločajo zanje zaradi potnih rok, ker njihovi negativni učinki večinoma odtehtajo pozitivne učinke.

Raje na roke nanesite magnezijev karbonat, ki ima funkcijo absorpcije vlage. Na voljo je tudi v obliki pršila ali losjona.

Simon Zupanje osebni trener, prehranski svetovalec in pisec člankov o treningu, prehrani in zdravem življenjskem slogu. Simon, ki se na omenjenih področjih izobražuje že več kot deset let, si je ob svojem delu prodobil bogate teoretične in praktične izkušnje. Sodeluje s strankami z raznoraznimi cilji, vključno s tistimi, ki se spopadajo z boleznimi sodobnega časa – sladkorno boleznijo tipa 1 in 2, povišanim krvnim tlakom in povišanim holesterolom.

Njegov cilj je pomagati ljudem pri spremembi življenjskega sloga in jim s tem omogočiti boljše počutje, kvalitetnejše življenje in predvsem boljši zdravstveni status. Kot pravi, je kvaliteta zanj prioriteta, česar se drži vedno in pri vsakomur.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja