POWERLIFTING – šport najmočnejših

Powerlifting je edini šport, pri katerem se meri maksimalna moč. Noben drug šport se mu glede te posebnosti sploh ne približa, razlog pa je v uteži, ki se jo dviguje. Ta je tako težka, da je ni mogoče premikati zelo hitro, tudi ko se trudimo na vso moč.

Posamičen dvig po navadi traja približno dve sekundi ali več. V tem času pa se v gib vključi toliko mišičnih celic, kolikor je le mogoče. V disciplinah, kot sta na primer met krogle ali olimpijsko dviganje uteži, tega se pogosto zamenjuje s powerliftingom, se dolžina giba meri v milisekundah, kar pa je premalo časa, da bi mišice lahko razvile maksimalno moč. Čeprav se olimpijsko dviganje uteži in powerlifting zdita na prvi pogled zelo podobna, saj gre pri obeh za dviganje uteži v treh poskusih, sta si zelo različna. Tudi trening in priprave so popolnoma različni.športniki v powerliftingu se merijo v treh disciplinah, zato ga imenujemo tudi triatlon moči. Vsaka disciplina preverja športnikovo maksimalno moč na različnih področjih, seštevek največjih dvigov v vsaki disciplini pa določa zmagovalca. Pri počepu se meri moč spodnjega dela telesa, pri potisku s prsi se preizkuša športnikovo moč v zgornjem delu telesa, pri mrtvem dvigu, ki je običajno zadnja disciplina na tekmovanju, se kaže moč celotnega telesa. Pogosto prav mrtvi dvig odloča o zmagovalcu tekmovanja.

Začetki powerliftinga so se pojavili v ZDA in Veliki Britaniji v petdesetih letih prejšnjega stoletja , danes pa se z njim ukvarjajo v več kot sto državah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji je čedalje bolj priljubljen, tekmovanja in državna prvenstva pa potekajo od leta 1995. Z njim se ukvarjajo moški in ženske od štirinajstega leta pa vse do pozne starosti. Tekmovalci so razdeljeni v različne kategorije po spolu, starosti in telesni teži. Najnižje kategorije po teži se začnejo pri 44 kilogramih za ženske in se končajo pri moških z več kot 140 kilogrami. Po starosti so kategorije naslednje: najstniki (do 19 let), mladinci (do 24 let), člani (do 40 let) in veterani (nad 40. letom starosti). Tekmovanja se razlikujejo tudi po dovoljeni opremi. Na nekaterih tekmovanjih je dovoljena oprema, ki varuje pred poškodbami in pomaga pri dvigih, na drugih, tako imenovanih RAW powerlifting tekmovanjih, pa oprema ni dovoljena in se meri tekmovalčeva surova moč.

Discipline, ki sestavljajo powerlifting, se vedno izvaja v istem vrstnem redu. Vse discipline ocenjujejo trije sodniki. Glavni in dva stranska sodnika odločijo, ali je bil dvig veljaven ali neveljaven. Da je dvig priznan, ga morata priznati vsaj dva od treh sodnikov.

POČEP

 • Tekmovalec na rame naloži utež in jo dvigne s stojal,
 • z iztegnjenima nogama in hrbtom počaka na sodnikov ukaz za začetek,
 • upogne kolena in se spusti v počep (v spodnjem delu počepa morajo biti kolki nižje od kolen),
 • dvigne se v položaj, ko so kolena in kolki zopet popolnoma iztegnjeni,
 • dvigovalec počaka na sodnikov ukaz in utež odloži nazaj na stojala.

POTISK S PRSI

 • Dvigovalec se uleže na klop in vzame utež s stojal,
 • z iztegnjenima rokama počaka na sodnikov ukaz za začetek,
 • po sodnikovem ukazu utež spusti na prsi, jo umiri in čaka na sodnikov ukaz,
 • potisne utež navzgor, dokler roke niso popolnoma iztegnjene,
 • po sodnikovem ukazu konča dvig in odloži ročko na stojala.

MRTVI DVIG

 • Tekmovalec prime naloženo ročko in jo dvigne s tal (v končnem položaju mora dvigovalec stati z iztegnjenima nogama, iztegnjenim hrbtom in ročko v rokah),
 • po sodnikovem ukazu nadzorovano spusti ročko na tla in s tem je dvig končan.

Glede na to, da je maksimalna moč sestavni del veliko športov, se s powerliftingom ne ukvarjajo samo powerlifterji, ki v tem športu tekmujejo, temveč tudi drugi športniki. Veliko športnikov, npr. atleti, igralci ameriškega nogometa, bodibilderji in drugi, izvaja te treninge v fazi pridobivanja maksimalne moči. Prihodnjič pa več o pravilnih izvedbah vaj (s prikazi), pravilni prehrani ter najboljših vajah in metodah za pridobivanje moči na različnih področjih. Tudi sami boste lahko povečali svojo maksimalno moč, kar vam bo lahko pomagalo pri marsikaterem športu in morda se nam enkrat pridružite in se preizkusite na kakšni tekmi, ki jih je tudi v Sloveniji vsako leto več. Postanite močni tudi vi!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja