Pet živil, ki vam olajšajo dieto

Ali ste vedeli, da lahko že samo s premišljenim izborom živil precej pripomorete k temu, da boste pri hujšanju uspešni? Preberite, katera živila je priporočljivo uživati na dieti.

Jajca

Jajca še vedno po krivem uživajo status živila, ki se mu moramo izogniti. Sploh rumenjake radi zavržemo, ko smo na dieti. Pa vendar so jajca eno izmed najbolj kakovostnih živil, tudi v času diete. Marsikdo jih imenuje popolno živilo, kar pa velja le, če zaužijemo cela, torej rumenjak in beljak. Veliko raziskav dokazuje, da posamezniki, ki si za zajtrk privoščijo jajca in nekaj zelenjave, čez dan zaužijejo manj hrane, kot če zaužijejo običajni zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati. Beljakovine v beljaku in rumenjaku nas namreč nasitijo za dlje časa in v primerjavi z živili, ki vsebujejo ogljikove hidrate, ne povzročijo nihanja krvnega sladkorja. Za zajtrk se toastu ali rogljičku raje izognite in si namesto tega brez skrbi privoščite jajce ali dva.Ribe

Ribe so bogat vir maščobnih kislin omega 3. Zagotovo ste že slišali za njihove številne pozitivne učinke na zdravje, toda ali ste vedeli, da so odlične tudi na dieti? Znanstveniki so ugotovili, da maščobne kisline omega 3 pomagajo uravnavati krvni sladkor in s tem izločanje inzulina, hormona, ki igra pomembno vlogo pri skladiščenju telesne maščobe. Najnovejše študije tudi ugotavljajo, da maščobne kisline omega 3 vplivajo na centre za uravnavanje sitosti v možganih. Če vam ribe niso všeč, lahko posežete po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo ribje olje.

Zelenolistna zelenjava

Vsak izmed nas dobro ve, kako pomembno je vsakodnevno uživanje zelenjave. Zelenjava je odličen vir antioksidantov, fitokemikalij in vlaknin ter vitaminov in mineralov, ki so potrebni za normalno delovanje organizma. Ob vsem naštetem zelenjava vsebuje zelo malo kalorij, zato predstavlja odlično živilo, primerno za vsako dieto. Prehranske vlaknine, ki jih vsebuje, nasitijo za dlje časa, zato čez dan zaužijemo manj druge hrane. Zelenolistno zelenjavo lahko vključite v vsak obrok, tudi zajtrk. Najboljša izbira so špinača, blitva, ohrovt, zelje in zelena solata.

Čili

Manjši kot so čiliji, bolj so pekoči. Ostri občutek v ustih vzbudi kapsaicin, močan alkaloid, ki ga je največ v čilijevih semenih. Pri boju proti odvečnim kilogramom kapsaicin pomaga tako, da poveča oksidacijo maščobnih kislin oziroma tvorbo energije iz maščobnih kislin. Svoj prispevek ima zagotovo tudi ostrina, zaradi katere preprosto pojemo manj hrane, kot bi je sicer. Potresite mlet čili prek svoje najljubše jedi in s tem pospešite presnovo in izgubo kilogramov.

Zeleni čaj

Začetki uporabe zelenega čaja segajo več kot 4000 let v preteklost, ko ga je po naključju odkril kitajski cesar. Že takrat so se ljudje zavedali njegovih pozitivnih učinkov in ga uporabljali proti vročini, glavobolu, želodčnim in črevesnim obolenjem, prebavnim težavam in drugim boleznim. Veliko raziskav kaže, da je zeleni čaj lahko odlično orožje pri boju z odvečnimi kilogrami. Vsebuje namreč kombinacijo kofeina in antioksidantov katehinov (EGCG), ki vzpodbujajo termogenezo in s tem izgubo telesne maščobe. Z uživanjem zelenega čaja lahko tako na dan porabite tudi do 100 kalorij več, kot bi jih sicer.

Zaključek

Izgubo kilogramov si lahko olajšamo z izbiro nekaterih živil, ki jih preprosto vključimo v svoj jedilnik. Njihov vpliv je viden predvsem v tem, da nas nasitijo za dlje časa, vplivajo na uravnavanje krvnega sladkorja in s tem izločanje inzulina oziroma pospešijo našo presnovo. Vsem živilom je skupno, da so naravna, nepredelana in da za njih ne bomo odšteli veliko denarja.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja