Prehrana med prazniki: 8 nasvetov, kako ostati decembra vitki

Prehrana med prazniki je pravi izziv za mnoge od nas. Še posebej decembra. Prepričana sem, da ste se že kdaj znašli ob mizi, preobloženi s piškoti, sladkimi dobrotami in prazničnimi poslasticami, in se vprašali, kako boste vse to preživeli brez dodatnih kilogramov?

Prehrana med prazniki je poseben izziv. Predstavljamo 8 nasvetov kako ostati decembra vitki in ne pridobiti kilograme.

Decembrske zabave, druženja in obiski čudovitih stojnic nas pogosto postavijo pred slastne izzive. Toda preden nazdravimo s kozarcem vina in priznamo poraz pred prazničnimi skušnjavami, pomislite: kaj če obstaja način, kako uživati v vseh teh dobrotah, ne da bi ogrozili svojo urejeno prehrano?

Decembrske norije nas morda hote ali nehote res silijo v hitenje in pogostokrat v tem obdobju res ni časa, da bi skrbeli zase, kot se spodobi. Ampak, na pravem mestu ste. Tukaj je 8 nasvetov, kako obdržati nadzor nad urejeno prehrano med prazniki in si hkrati privoščiti praznične užitke.

Upam, da boste ostali srečni in zadovoljni tudi po decembru in da vam bodo moji nasveti koristili. Pa si poglejmo 8 nasvetov, kako ostati decembra vitki.

1. Ključ do vitkosti tudi po praznikih: redni obroki so pomembni

Prehrana med prazniki se lahko hitro sprevrže v prenajedanje. Ključno je, da obdržite svoj ritem prehranjevanja.

Predstavljajte si ta prizor: ste lačni, vaš želodec kruli in pred vami se pojavi mamljiva potica, dišeči kokosovi poljubčki, čokoladni pralineji in cimetove zvezdice. V takem trenutku postane upiranje skušnjavi skoraj nadčloveško delo.

Da se izognete tej preizkušnji, je ključnega pomena, da ohranite svoj običajni ritem prehranjevanja – naj bo to pet obrokov na dan ali le dva. Pojejte toliko, kot ste navajeni sicer – da niste lačni. S tem preprostim, a učinkovitim trikom si zagotovite, da boste lahko uživali v družbi prazničnih dobrot brez prevelikih skušnjav. Zapomnite si, lačen želodec je najslabši svetovalec za hrano.

Z rednim prehranjevanjem, s 3 do 5 obroki na dan, boste ohranili občutek sitosti čez cel dan, kar vam bo pomagalo upreti se skušnjavam po nezdravih prigrizkih. Tako ne boste le ohranjali zdravih prehranjevalnih navad, ampak se boste lažje uprli nezdravim prazničnim dobrotam, ne da bi se počutili prikrajšane.

2. Prehrana med prazniki naj bo nasitna, da preprečite prenajedanje

Ob uživanju nasitne hrane se boste ognili želji po prigrizkih in posledičnemu prenajedanju

Med prazniki se pogosto soočamo s skušnjavami na obloženih mizah, ki lahko vodijo do prenajedanja. Eden izmed učinkovitih načinov za izogibanje temu je uživanje nasitne hrane.

Nasitna hrana, bogata z vlakninami in beljakovinami, pomaga ohranjati občutek sitosti za daljše obdobje, kar zmanjšuje potrebo po nepotrebnih prigrizkih. Vlaknine, ki jih najdemo v celih zrnih, sadju in zelenjavi, upočasnijo prebavo in stabilizirajo raven krvnega sladkorja, kar preprečuje nenadne padce energije in lakoto.

Beljakovine, prisotne v mesu, ribah, jajcih in nekaterih rastlinskih virih, kot so stročnice, prav tako prispevajo k občutku sitosti. Poleg tega, da zavirajo apetit, beljakovine zahtevajo več energije za prebavo, kar pomeni, da telo porabi več kalorij za njihovo razgradnjo.

Poleg izbire nasitne hrane je pomembno tudi, da so naši obroki uravnoteženi. To vključuje vključevanje raznovrstnih živil, ki zagotavljajo potrebna hranila in preprečujejo monotonost prehrane. Uravnoteženi obroki zagotavljajo, da telo prejme vse potrebne sestavine za normalno delovanje, hkrati pa zmanjšujejo verjetnost za prenajedanje zaradi pomanjkanja določenih hranil.

Prav tako je koristno posvetiti pozornost velikosti obrokov in jesti počasi. Manjši obroki, razporejeni skozi dan, pomagajo ohranjati konstanten nivo energije ter preprečujejo prekomerno lakoto, ki vodi do prenajedanja. Počasno prehranjevanje omogoča telesu, da pravočasno signalizira sitost, kar pomaga pri nadzoru količine zaužite hrane.

V izogib prenajedanju s prazničnimi dobrotami je torej priporočljivo uživati nasitno hrano, ki je bogata z vlakninami in beljakovinami, uravnotežiti obroke, biti pozoren na velikost obrokov in jesti počasi. To ne samo da pomaga pri nadzoru telesne teže, ampak tudi prispeva k boljšemu splošnemu zdravju.

3. Praznična peka brez sladkorja: zdrave alternative za sladke užitke

Sladkor je eden izmed pomembnih krivcev za debelost in ima znaten vpliv na zdravje celotnega organizma. Vsakdo, ki nekaj da na svojo prehrano, se mu poskuša izogniti vsaj v tisti najbolj očitni obliki.

Najdemo ga v številnih industrijsko predelanih živilih, v pijačah pa tudi v nekaterih živilih, za katera marsikdo meni, da so zdrave alternative belemu sladkorju, čeprav to ne drži. Sem spadajo na primer rjavi sladkor, agavin sirup, javorjev sirup in med pa tudi kokosov sladkor. V resnici med njimi ni posebne razlike. Sladkor in sladice pogosto vodijo v začaran krog lakote in prenajedanja.

Namesto sladkorja lahko za pripravo sladic uporabljate naravna sladila brez energijske vrednosti Sukrin. Po okusu, videzu in uporabi so izrazito podobna sladkorju, le da ne vsebujejo kalorij in ne vplivajo na povišanje krvnega sladkorja.

Sladila sukrin so odlična alternativa in so na voljo kot nadomestilo kristalnega sladkorja, sladkorja v prahu in rjavega sladkorja.

Vas zanima več o alternativah sladkorju, kot je eritritol, in o tem, ali so te alternative resnično bolj zdrave ter smiselne za nadomeščanje sladkorja? Preberite si podroben članek o eritritolu, naravnem sladilu brez kalorij, ki ne vpliva na krvni sladkor. Odkrijte, kako lahko ta sladilo spremeni vaše praznično peko in prispeva k bolj zdravemu načinu življenja.

Že imate svojo e-knjižico slastnih LCHF prazničnih receptov?

LCHF sladice brez žit in dodanega sladkorja

4. Praznične sladice brez glutena: nadomeščanje pšenične moke

Če je sladkor preprosto zamenjati s sladili Sukrin, je zamenjava pšenične in drugih žitnih mok nekoliko težja, saj nimajo univerzalnega nadomestila. Najlažje jih nadomestimo z razmaščenimi mokami iz oreškov ali semen, na primer z razmaščeno mandljevo, kokosovo in sezamovo moko.

Ker moke iz oreškov in semen ne vsebujejo glutena, ki se nahaja v pšenični moki in ki povzroči, da je testo elastično, se ne trga in lepo vzhaja, moramo recepte prilagoditi, da dosežemo isti ali vsaj zadovoljivo podoben rezultat.

Tukaj se odlično obnesejo tudi sestavine, kot so indijski trpotec, čia semena in podobno.

5. Kako uživati v prazničnih pijačah brez prevelike količine sladkorja?

Brez kuhanega vina pa ne, boste rekli. Vsi dobro vemo, kako omamno se ta vonj širi iz prazničnih stojnic. Ta priljubljen zimski napitek žal skriva sladko skrivnost – ogromno sladkorja. Da, prav ste slišali, vaša najljubša praznična pijača vas lahko hitro zavede v past prevelikega sladkorja.

A ni vse tako črno, kot se zdi. Če v tem času ne morete brez kuhanega vina je morda najboljše, da si ga pripravite kar sami. Namesto navadnega sladkorja uporabite naravni nadomestek sladilo Sukrin, ki bo vašemu domačemu kuhancu dodal sladkobo brez dodatnih kalorij. Razlike v okusu kuhanega vina z uporabo navadnega sladkorja ali sladila Sukrin pravzaprav ni.

Pijače so lahko polne sladkorja. A temu se lahko ognete z uporabo naravnih sladil brez energijske vrednosti.

Poleg tega, ko gre za izbiro prazničnih pijač, bodite modri. Izogibajte se sladkim presenečenjem, ki se skrivajo v barvitih koktajlih.

Namesto tega izberite suho vino ali penino, morda celo žgane pijače prozorne barve, ki jih lahko spretno združite z osvežilnimi brezalkoholnimi gaziranimi pijačami brez dodanega sladkorja.

Tako boste lahko uživali v prazničnem vzdušju brez skrbi o skritem sladkorju. Prazniki so tu za veselje, ne za skrbi zaradi sladkorja!

6. Kako se izogniti nezaželeni hrani, ko ste na obisku?

Prehrana med prazniki je pogosta tudi med obiski. A kako se izogniti neželeni hrani?

Obiski pri prijateljih in družini med prazniki so polni topline, smeha in seveda, obilice hrane. Včasih se znajdemo pred izzivom, ko nam gostitelji z najboljšimi nameni ponudijo jedi, ki jih običajno izogibamo.

Lahko nam rečejo: ‘Le še malo poskusi, res je okusno’, ali ‘Pusti skrbi o kilogramih za zdaj, saj so prazniki! Lahko se posvetiš temu pozneje.’

Nekateri celo vztrajajo, ‘Ta sladica je nekaj posebnega, res bi moral/a poskusiti vsaj košček’, ali opazijo, ‘Ali ne bi rad/a še malo? Izgleda, kot da si komaj kaj jedel/a.’

V teh trenutkih je pomembno, da ostanemo zvesti svojim prehranskim načelom, hkrati pa ohranimo vljudnost in spoštovanje do gostitelja.

Odgovorimo lahko s preprosto zahvalo in pojasnilom: ‘Hvala, izgleda res okusno, ampak trenutno se izogibam določenim živilom.’ ali ‘Res cenim vaš trud, ampak sem že sit/a, hvala.’

Če se zavedamo, da bomo v takšnih situacijah, je koristno, da gostitelju vnaprej sporočimo naše prehranske preference ali pa se ponudimo, da prinesemo jed, ki je primerna za našo dieto. Tako prispevamo k druženju in ohranimo svoje prehranske navade.

Spomnimo se, da je naša prehranska izbira osebna in da je popolnoma sprejemljivo, če se držimo svojih prehranskih načel tudi v družbi. Pravi prijatelji in gostitelji bodo razumeli in spoštovali naše odločitve, prav tako kot mi spoštujemo njihove.

Vsekakor sem mnenja, da zaradi drugih ne bi smeli kloniti pred hrano, ki je sicer ne bi jedli.

7. Ko ste vi v vlogi gostitelja: kako zadovoljiti vse okuse

Prehrana med prazniki običajno zajema tudi kakšen obisk gostov. A kako zadovoljiti vse okuse?

Ko praznično vzdušje napolni vaš dom in na vrata potrkajo gostje, je čas, da pokažete svoje gostiteljske spretnosti – in to ne pomeni, da morate za to žrtvovati svoje prehranske navade.

Pomembno je, da ustvarite ravnotežje med vašimi preferencami in željami gostov, da se ne boste znašli v vlogi ‘tečneža, ki brez veze komplicira’.

Začnite s širokim naborom pijač – od osvežilnih brezalkoholnih napitkov brez dodanega sladkorja do izbrane ponudbe sokov in piva.

Na jedilniku naj bo nekaj za vsakogar: od sirov in pršuta, ki so v skladu z vašo dieto, do kruha in ostalih priljubljenih prigrizkov za goste. Vi se kruhu lahko izognete, če želite.

Pri sladici pa se pokaže prava čarovnija. Pripravite sladice brez moke in dodanega sladkorja, in presenetite goste z vašimi kulinaričnimi talenti. Veliko je možnosti za pripravo okusnih, zdravih sladic, ki jih bodo gostje vzljubili, ne da bi sploh opazili, da v njih ni ‘najpomembnejših’ sestavin – sladkorja in pšenične moke.

Tako se boste izkazali kot premišljeni in prilagodljivi gostitelj, ki zna spoštovati lastne prehranske izbire, hkrati pa poskrbeti, da se vsi gostje počutijo dobrodošle in zadovoljne.

8. Uživajte praznike brez občutka krivde

Prazniki so čas za sprostitev in veselje, kjer ni prostora za skrbi zaradi manjših prehranskih odstopanj. Medtem ko je dobro obdržati svoj prehranski ritem, ni potrebno, da vas občasni prekrški preveč obremenjujejo. V tem čarobnem času leta naj bo poudarek na druženju, dobroj volji in veselju.

Spomnite se, da so prazniki posebni prav zaradi teh trenutkov deljenja in radosti. Če se znajdete pred krožnikom, polnim skušnjav, ne dovolite, da vas to spravi v slabo voljo. Namesto tega se osredotočite na lepe stvari, ki jih prinaša praznični čas – smeh, toplina in skupno preživljanje časa s tistimi, ki jih imate radi.

Pomembno je, da se spomnite, da en ali dva manjša prehranska prekrška ne bosta izničila vsega truda, ki ste ga vložili v svoje zdravje skozi leto. Dovolite si uživati v praznikih z uravnoteženim pristopom – ohranjajte zdrave navade, hkrati pa si privoščite malo praznične radosti brez občutka krivde.

Morda poznate rek, da en zdrav obrok ne izniči kopice nezdravih in da en nezdrav obrok ne izniči kopice zdravih. Poskusite obdržati svoj prehranski ritem, zaradi občasnih prekrškov pa se vam ni treba posebej obremenjevati. Vseeno so v tem čarobnem času leta najbolj pomembni druženje, dobra volja in veselje.

Če pa razmišljate, da bi svojo prehrano izboljšali v novem letu, vam v času praznikov priporočam branje člankov Učinkovito in uspešno hujšanje – 5 elementov uspešnega hujšanja in Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop. 🙂

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja