Kako preživeti december in se ne zrediti

Spet je tukaj tisti čas v letu, ko iz naših kuhinj zadiši po slastnih piškotih in drugih prazničnih dobrotah. Zabave doma in v službi, srečanja s prijatelji in družino … zdi se, da je hrani in pijači nemogoče ubežati, saj se ponujata izza vsakega vogala. V naglici in stresu, ki zaznamujeta december, se tako lahko zgodi, da se naša sicer urejena prehrana hitro sfiži. Včasih ne želimo biti nevljudni, ko nam ponudijo piškote, včasih smo preprosto lačni, ker zaradi pomanjkanja časa nismo zaužili običajnega obroka.

Kako preživeti  december in se ne zrediti

Če vas skrbi, da bi padli v decembrsko past pretiranega hranjenja oziroma vam gre preprosto na živce, da vas povsod posiljujejo s hrano, ki je ne želite jesti, vam je lahko v pomoč nekaj spodnjih nasvetov.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Ne preskakujte svojih običajnih obrokov

Ne glede na to, ali ste navajeni dnevno pojesti pet ali le dva obroka, poskusite ta ritem v večjem delu ohraniti. Najmanj, kar si želite, je, da vam lačnemu pred nos pomolijo potico in kokosove poljubčke, slastne čokoladne praline in cimetove zvezdice. Težko se boste ustavili le pri enem kosu, če vam kruli iz želodca. Pravzaprav bi takim, ki jim to uspe, morali postaviti spomenik.

Jejte nasitno hrano

Za LCHF-prehrano ste morda že slišali. Zadnja leta je priljubljen način hujšanja, čeprav so njene koristi veliko več kot to. Če LCHF-prehrane še ne poznate – gre za način prehranjevanja z malo ogljikovimi hidrati, zmerno beljakovinami in veliko maščobami. Poleg številnih koristi je prehrana LCHF znana po svojem velikem vplivu na apetit – ko nekaj časa uživamo pretežno beljakovinsko-maščobna živila in malo ogljikovih hidratov, opazimo, da se lakota pojavi le redko in da si ogljikohidratnih živil želimo veliko manj kot včasih. Prav to lahko izkoristite v svoj prid. Namesto rezine kruha in enega jajca raje pojejte dve na maslu pečeni jajci, opazili boste, da ste siti veliko dlje. Če sem z LCHF-prehrano pritegnila vašo pozornost, vas vabim k obisku spletne strani www.lchflove.si in si o njej preberite več.

Praznična peka brez sladkorja

Sladkor je eden izmed pomembnih krivcev za debelost in ima znaten vpliv na zdravje celotnega organizma. Vsakdo, ki nekaj da na svojo prehrano, se mu poskuša izogniti vsaj v tisti najbolj očitni obliki. Najdemo ga v številnih industrijsko predelanih živilih, v pijačah pa tudi v nekaterih živilih, za katera marsikdo meni, da so zdrave alternative belemu sladkorju, čeprav to ne drži. Sem spadajo na primer rjavi sladkor, agavin sirup, javorjev sirup in med, pa tudi kokosov sladkor. V resnici med njimi ni posebne razlike. Sladkor in sladice pogosto vodijo v začaran krog lakote in prenajedanja.

Namesto sladkorja lahko za pripravo sladic uporabljate naravna sladila brez energijske vrednosti Sukrin. Po okusu, videzu in uporabi so izrazito podobna sladkorju, le da ne vsebujejo kalorij in ne vplivajo na povišanje krvnega sladkorja. Sladila sukrin so na voljo kot nadomestilo kristalnega sladkorja, sladkorja v prahu in rjavega sladkorja.

Praznična peka brez moke

Če je sladkor preprosto zamenjati s sladili Sukrin, je zamenjava pšenične in drugih žitnih mok nekoliko težja, saj nimajo univerzalnega nadomestila. še najlažje jih nadomestimo z razmaščenimi mokami iz oreškov ali semen, na primer z razmaščeno mandljevo, kokosovo, sezamovo in arašidovo moko. Ker so moke iz oreškov in semen brez glutena, ki se nahaja v pšenični moki in povzroči, da je testo elastično, se ne trga in lepo vzhaja, moramo recepte prilagoditi, tako da dosežemo isti ali vsaj zadovoljivo podoben rezultat. Tukaj se odlično obnesejo sestavine, kot so indijski trpotec, semena čie in podobno. Vabim vas, da obiščete spletno stran www.fitkuhinja.si, kjer med ostalimi LCHF sladicami najdete tudi knjižico božično-novoletnih receptov za številne praznične sladice brez žitnih mok in dodanega sladkorja.

Kozarček tu, kozarček tam

Brez kuhanca pa ne, boste rekli. Moram vam pritrditi, ta omamno dišeč napitek naravnost vabi s prazničnih stojnic. Žal ima kar precej sladkorja, zato z njim ne pretiravajte. Do zdaj še nisem zasledila stojnice s kuhanim vinom brez dodanega sladkorja (kar je v poplavi izdelkov brez sladkorja sicer nenavadno), ga pa zato večkrat naredim sama. Namesto sladkorja uporabim sladilo Sukrin in nihče od povabljenih ne opazi razlike. Prav tako se veliko sladkorja skriva v najrazličnejših koktejlih. Če ne gre brez pijače, izberite suho vino ali penino ter žgane pijače prozorne barve, ki jih lahko kombinirate z brezalkoholnimi gaziranimi pijačami brez dodanega sladkorja.

Kako preživeti  december in se ne zrediti

Ko vas povabijo na obisk

Medtem ko vas dobri prijatelji poznajo do obisti in vam niti v sanjah ne bi ponudili kanapejev s kruhom ali polnozrnatih piškotov, ker vi pač ne jeste škroba in sladkorja, se kdaj zgodi, da pred vas kdo postavi prav to. Lahko ste vljudni in pojeste košček ali dva, lahko pa – kot jaz – pojasnite, da tega ne uživate in hvaležno odklonite. Morda boste izpadli tečnež, ki brez veze komplicira, ampak najbrž tudi vi ne gledate postrani v njihov s francosko solato nabasan krožnik. Sami boste najbolje precenili, kaj je v dani situaciji za vas bolje. Vsekakor sem mnenja, da zaradi drugih ne bi smeli kloniti pred hrano, ki je sicer ne bi jedli.

Ko na obisk povabite vi

Takrat je pomembno, da se prilagodite vsem – vam in povabljenim, sicer boste res izpadli tečnež, ki brez veze komplicira. Pripravite pogostitev, ki vključuje tako jedi, ki ustrezajo vam, kot jedi, ki se jih bodo razveselili gostje. Ponudite pijače brez dodanega sladkorja, pa tudi kakšen sok ali pivo. Poleg sira in pršuta ponudite tudi kruh, vam ga pač ni treba jesti, če ne želite. Pri sladici pa lahko malo pogoljufate, saj lahko brez moke in dodanega sladkorja pripravite zares prave mojstrovine. Gostje zelo verjetno sploh ne bodo opazili, da v torti ali piškotih manjkata dve “najpomembnejši” sestavini – sladkor in pšenična moka.

Ne imejte slabe vesti

Morda poznate rek, da en zdrav obrok ne izniči kopice nezdravih in da en nezdrav obrok ne izniči kopice zdravih. Poskusite obdržati svoj prehranski ritem, zaradi občasnih prekrškov pa se vam ni treba posebej obremenjevati. Vseeno so v tem čarobnem času leta najbolj pomembni druženje, dobra volja in veselje.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja