Paleo dieta – glavne napake paleo jedcev

Za marsikoga paleo način prehranjevanja še vedno predstavlja neko čudežno bližnjico do popolne postave in zdravega življenja. Toda vedno znova in znova pri posameznikih, ki se odločijo zanj, opažam podobne vzorce – napake, s katerimi se srečujejo. Telesna teža se ne premakne z mrtve točke, energija po začetni navdušenosti kmalu upade, naenkrat se spet znajdete v začaranem krogu preračunavanja kalorij, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Problem sodobnega človeka je sodobna hrana. Namesto naravne hrane se zaradi razvajenosti in uporabnosti zatekamo po takšnih ali drugačnih nadomestkih. In paleo žal ni izjema. Če zapišem ilustrativno, tako kot vegetarijanci nadomestke za meso iščejo v izdelkih, kot so tofujeve in ostale brezmesne klobase, se paleojedci radi zatekajo k izdelkom brez glutena, sadnim smutijem, paleo mafinom in podobnemu.Ste za piškote brez glutenš

Žita in izdelki iz njih ne sodijo v paleo jedilnik. Vsekakor je izločitev glutena bistvenega pomena, toda samo izločiti gluten in ga nadomestiti z drugo alternativo ni dovolj. Piškot ali testenine brez glutenš Vsekakor se sliši privlačno, toda to je le še nekaj izmed novejših izdelkov prehranske industrije, ki se želi prilagoditi potrošniku. Logika paleo prehranjevanja temelji na tem, da uživamo hrano v njeni prvotni obliki. Gre za to, da se prehranjujemo čim bolj enostavno – naravno in da iz prehrane izločimo večino industrijsko predelane hrane.

Izločitev glutena je bistvenega pomena, vendar neiščite alternativ za nadomeščanje hrane, ki vsebuje gluten.

Kaj pa sadni zmešanček?

Sadje pogosto povezujemo z zdravjem. Toda samo zato, ker gre za naravno živilo, še ne pomeni, da je tudi dobra izbira. Problem se pojavi predvsem takrat, ko želimo nezdrave sladice nadomestiti s sadnimi solatami, sadnimi sokovi in trenutno precej popularnimi sadnimi smutiji ali zmešančki. V vseh naštetih primerih gre za skoncentriran vir sadnega sladkorja – fruktoze. Fruktoza v prevelikih količinah v telesu povzroča vnetna stanja, zmanjša odzivnost na inzulin in se zelo hitro shrani v obliki telesne maščobe, predvsem v predelu okrog trebuha.

Seveda vas jabolko na dan še ne bo ubilo ali spremenilo v debeluha. Pomembno je le, da s sadjem ne pretiravate, ga ne spreminjate v sadne sokove in da izbirate tiste vrste, ki vsebujejo najmanj fruktoze (jagode, borovnice, maline in ostalo jagodičevje).

Oreški, ko enkrat začneš ne moreš nehat

So enostavna, priročna in hitra malica. So odličnega okusa in človek se jih nikoli ne naveliča. Oreški so zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih malic. Problem je le v tem, da namesto peščice pogosto pohrustamo kar vso vsebino v vrečki. Se še vedno sprašujete, zakaj kilogrami ostajajo, kljub temu, da ne jeste nič “prepovedanega”? Oreški so koncentrirani vir energije, predvsem maščob, natančneje maščobnih kislin omega-6. Te v telesu povzročajo vnetna stanja, ki so lahko nevarna za zdravje.

Poleg maščobnih kislin omega-6 oreški vsebujejo tudi anti-hranila, zaradi česar jih nekateri posamezniki pred uživanjem pogosto namakajo čez noč. Anti-hranila namreč zmanjšujejo učinkovitost absorpcije nekaterih pomembnih mineralov iz črevesja v kri.

Uživate le puste piščančje prsi?

Veste, kaj je bil prvi kos mesa, ki so ga pojedli naši predniki, ko so ubili žival? Verjetno je vaš odgovor meso, toda temu ni tako. Meso – mišica je slab vir mineralov in maščob. Pravi zaklad vitaminov, mineralov in ostalih hranil se skriva v danes najbolj nepriljubljenih kosih živali. Možgani, srce, jetra, hrustanec in koža se namesto na naših krožnikih prej znajdejo v skledah naših štirinožnih prijateljev. Naj vas ne bo strah bolj mastnih kosov mesa, ki poleg večjega nabora hranil ponujajo tudi veliko več okusa.

Nikar se ne izogibajte jajcem in rdečemu mesu.

Izognite se jim le v primeru, da kupujete meso v večjih supermarketih, kjer ne veste porekla mesa. Toksini, hormoni in antibiotiki, ki jih žival zaužije, se namreč shranjujejo v maščobnem tkivu. še en razlog več, da podprete lokalnega kmeta in prosto rejo živali.

Se še vedno izogibate jajcem?

Kljub vedno večji količini informacij o tem, da nasičene maščobe niso nevarne, je strah pred njimi še vedno zasidran globoko v nas. Tista žlica olivnega olja čez solato in kokosova maščoba za pripravo zrezkov vsekakor ne zadostita vašim potrebam po maščobi. Naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje maščobe, tako nenasičene kot tudi nasičene. S hrano, ki je bogat vir nasičenih maščobnih kislin, zaužijemo zelo pomembne vitamine D in K2 , konjugirano linolno kislino (CLA) in druge telesu pomembne snovi, ki jih v drugi hrani težko najdemo.

Maščoba nas tudi nasiti za dlje časa in je odličen dolgotrajni vir energije. Brez skrbi posezite po pravih naravnih mastnih živilih, kot so jajčni rumenjak, kokos, avokado, rdeče meso in maslo ter se tako napolnite s pravo energijo, ki vas ne bo pustila na cedilu.

Začnite dan z nasmehom, ki vas bo napolnil z energijo 🙂

Za konec

Naštel sem le nekaj izmed najpogostejših napak, s katerimi se soočamo, ko se odločimo za paleo način prehranjevanja. Verjamem, da je vsak začetek težak, toda iskanje alternativ/zamenjav namesto poseganja po pravih živilih se največkrat izkaže za pogubno. Osnovo vašega jedilnika naj predstavljajo maščobe (kokosova maščoba, maslo, avokado, jajčni rumenjak), meso (drobovina, rdeče meso, temno piščančje meso, ribe) in nekaj zelenolistne zelenjave. Na tak način vam zagotavljam, da bo vaša pot do življenjskih sprememb veliko bolj prijetna.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja