Maxx živilo: Beluši

Beluši (pogovorno šparglji), imenovani tudi kraljeva vrtnina, nas razveseljujejo v zgodnjih pomladnih mesecih. Rod belušev spada med enokaličnice, v družino beluševk (Asparagaceae). Poznanih je približno 300 vrst, od katerih jih je le približno 20 užitnih. Največja razlika med zelenimi in belimi beluši je v načinu pridelave. Če zemljo nasujemo v grebene nad poganjki, bodo ti rasli v temi in ostali beli oziroma brez barve.

Beluše je mogoče kupiti v vsaki trgovini. Nabiranje divjih belušev, ki rastejo predvsem na Primorskem, pa je lahko dobra ideja za razgibavanje na svežem zraku. Divji beluši so tanjši od gojenih, njihova prehranska vrednost pa je večja, saj rastejo na rudninsko bogatejših tleh. In če ste jih letos zamudili oziroma so vas prehiteli v nabiranju, si ne delajte skrbi. Spadajo med trajnice in lahko uspevajo tudi do 20 let.Zgodovina uporabe belušev sega v čas Egipčanov, Grkov in Rimljanov. Danes jih cenimo predvsem kot kulinarične specialitete, na začetku pa so jih uporabljali kot zdravilno rastlino. Zdravilne učinke belušev je omenjal že Hipokrat približno 400 let pred našim štetjem. Najpogosteje so jih uporabljali pri premagovanju ledvičnih obolenj, odvajanju tekočine iz telesa, pri zobobolih in prebavnih težavah. Amulet beluša naj bi ženske varoval pred neželeno nosečnostjo, za moške pa naj bi bili odličen afrodiziak.

Stašina fit kuhinja

Zadnja leta so beluši cenjeni zaradi posebnega okusa, malce krivično pa je velikokrat spregledana njihova bogata in raznovrstna hranilna vrednost. Zaradi svojega prečiščevalnega učinka so nepogrešljivi pri dietah in postih, še posebej pa jih priporočajo sladkornim bolnikom in ljudem s povišano vsebnostjo maščob v krvi. So nizkokalorična vrtnina, saj 100 gramov vsebuje le približno 20 kalorij. Voda, v kateri se kuhajo beluši, je odlična za čiščenje kože zjutraj in zvečer.

 

Hranilna vrednost belušev (gojenih), 100 g:

Energijska vrednost84 kJ (20 kcal)
Beljakovine2 g
Ogljikovi hidrati2 g
od teh sladkor2 g
Maščobe0 g
Prehranske vlaknine2 g
Folna kislina52 mcg
Vitamin A227 mcg
Vitamin C5,6 mg
Vitamin E1,1 mg
Kalij202 mg

 

Beluši lahko pomagajo upočasniti staranje in varujejo pred izgubo naprednih možganskih funkcij!

Beluši vsebujejo veliko folne kisline, ki v kombinaciji z vitaminom B12 (ta je predvsem v ribah, mesu in mlečnih izdelkih) preprečuje zmanjšanje miselnih sposobnosti, kot so mišljenje, učenje, orientacija v prostoru, govor in presoja. Upad teh funkcij je mogoče najprej opaziti kot motnjo zbranosti in spomina.

Beluši so vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, beljakovin in vlaknin:

  • vitamini A, C in E delujejo antioksidativno,
  • folna kislina sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk, presnovi beljakovin in rasti celic, pomembna je za nosečnice,
  • flavonoid rutin krepi stene krvnih žil,
  • antioksidant glutation je znan, da varuje pred rakom in krepi imunski sistem,
  • kalij je potreben za pravilno delovanje srca, ledvic, mišičnega, živčnega in prebavnega sistema,
  • krom spodbuja delovanje hormona inzulina, ki prenaša glukozo v celice,
  • aminokislina asparagin ima diuretični učinek, saj pospešuje delovanje ledvic in izločanje urina,
  • vlaknina inulin skrbi za normalno delovanje prebavnega trakta.

Pozor! Posamezniki z ledvičnimi kamni in povečano vsebnostjo sečne kisline naj bodo previdni pri uživanju belušev, saj lahko večja količina zaužitih belušev zaradi vsebnosti aminokisline asparagin izzove napad putike.

Ali ste vedeli?

Približno polovica posameznikov po zaužitju belušev zazna nenavaden vonj svojega urina. Vzroki tega so po izsledkih raziskav različni. Glavni vzrok naj bi bil presnovni produkt mercaptan in samo nekateri naj bi bili sposobni zaznati vonj te telesne kemijske reakcije. Zagotovo sami najbolje veste, ali se uvrščate med njih.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja