Aktivnost možganov med uživanjem fruktoze ali glukoze

Sodeč po novi študiji, objavljeni v časniku Diabetes, Obesity and Metabolism, se možgani – ki so pravzaprav center za reguliranje vnosa hranil še na fruktozo odzovejo drugače kot na glukozo.

Možgani se na vsako hranilo odzovejo drugače in prav ta odziv lahko določa količino hrane, ki jo bomo zaužili. Z novimi tehnologijami, kot je funkcionalna magnetna resonanca, znanstveniki lahko raziskujejo vpliv in aktivnost možganov, ko so izpostavljeni nekaterim hranilom. V tem primeru so odkrili, da je odziv možganov na fruktozo drugačen kot na glukozo.Pri devetih osebah z zdravo telesno težo so opazovali aktivnost možganov med uživanjem fruktoze ali glukoze. Aktivnost v hipotalamusu, predelu, ki uravnava vnos hrane, ni bila prizadeta z nobenim od sladkorjev, opazili pa so razlike v aktivnosti korteksa oziroma v centrih možganske skorje. Med uživanjem glukoze je bila aktivnost dobro vidna, pri vnosu fruktoze pa šibkejša. Ta središča v možganih med drugim nadzorujejo, kako se telo odzove na okus, vonj in videz hrane. študija torej dokazuje, da glukoza in fruktoza sprožata nasprotujoč si odziv v nekaterih predelih možganov.

Presnova fruktoze je že dolgo predmet proučevanja znanstvenikov, ki trdijo, da spodbuja še večji vnos hrane in tako pripomore k čezmerni teži. Prav visoko fruktozni koruzni sirup je namreč vrsta sladkorja, ki je največkrat na seznamu sestavin predelanih živil, ta pa deloma povzročajo sodobne zdravstvene težave.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja