Kokos

Cocos nucifera je znanstveno ime za visoko palmo, na kateri letno dozori, odvisno od vrste, od 50 do 180 sadežev, ki so v prehrani tropskih narodov že več tisoč let kulinarična tradicija, pri nas pa njegovi izdelki z ozaveščenjem o pomembnosti zdrave prehrane postajajo čedalje bolj priljubljeni. Znanstveniki kokosov oreh zaradi mnogih zdravstevnih koristi, ki jih ima s svojo hranilnostjo, uvrščajo med tako imenovano funkcionalno hrano. Azijska in pacifiška popluacija kokosovo palmo ceni celo tako, da so jo poimenovali kar drevo življenja.

HRANILNA VREDNOST surovega kokosovega mesa (na 100 g)

Energijska vrednost: 354 kcal
Beljakovine: 3 g
Ogljikovi hidrati:15 g
‒ od tega vlaknine: 9 g
Maščobe: 33 g
‒ od tega nasičene: 30 gV tradicionalni medicini tropskih narodov se kokosovi izdelki že stoletja uporabljajo za številne zdravstvene namene: astmo, bronhitis, modrice, opekline, zaprtje, kašelj, vročino, gripo, gonorejo, prehlade, neredno in bolečo menstruacijo, ledvične kamne, podhranjenost, vnetja kože, otekline, sifilis, slabost, razdražen želodec, rane in mnogo drugih. Danes pa kokos, predvsem kokosovo olje znanost povezuje z različnimi zdravilnimi lastnostmi:

 • pomaga pri virusnih, glivičnih in bakterijskih vnetjih,
 • zagotavlja hranljiv in hiter vir energije ter pospešuje presnovo,
 • izboljšuje prebavo in absorpcijo drugih hranil, vključno z vitamini, rudninami in aminokislinami,
 • izboljšuje izločanje inzulina in izrabo krvne glukoze,
 • izboljšuje prebavo in delovanje črevesja,
 • zmanjšuje vnetna stanja,
 • spodbuja celjenje in obnovo telesnih tkiv,
 • spodbuja delovanje in krepi imunski sistem,
 • po nekaterih podatkih pripomore k manjšemu tveganju za nastanek raka na dojkah in črevesju,
 • ščiti arterije pred poškodbami, ki povzročajo aterosklerozo,
 • uravnava razmerje slabega (LDL) in dobrega (HDL) holesterola,
 • deluje kot antioksidant,
 • izboljšuje izrabo maščobnih kislin in jih ščiti pred oksidacijo,
 • pomaga pri blaženju znakov kronične utrujenosti.

Uporaba v kuhinji: Kokos in izdelki iz kokosa so v kulinariki pravi zaklad, saj nudijo številne možnosti za pripravo raznovrstnih okusnih jedi. V tokratnih kuhinji vam predstavljamo tri recepte, pri katerih lahko uporabite različne kokosove izdelke.

KOKOSOVO OLJE

Prav kokosovo olje je najbolj priljubljen izdelek iz kokosa, ki ima obenem tudi najvidnejše mesto v medicini in kulinariki. Zaradi visoke vrednosti nasičenih maščob je nekdaj veljalo prepričanje, da se mu je treba izogibati, danes pa vemo, da je ravno to njegova prednost in kakovost. Maščoba v kokosovem olju je edinstvena in v 92 odstotkih vsebuje srednjeverižne maščobne kisline (MCFA), znane tudi kot MCT (medium-chain triglycerides). Zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob je najprimernejši rastlinski vir olja za peko, saj pri višjih temperaturah ne oksidira in ne spremeni strukturne sestave ter tako ne tvori škodljivih transmaščobnih kislin. Največji delež nasičenih maščob predstavlja lavrinska kislina, ki ima antivirusno, -mikrobno in -bakterijsko delovanje.

Agregatno stanje kokosovega olja se spreminja glede temperaturo, ki ji je izpostavljeno. V hladilniku se po navadi strdi v mast, na sobni temperaturi ostane mehkejše ali se celo utekočini.

HRANILNA VREDNOST (na 100 g)

Energijska vrednost: 900 kcal
Beljakovine: 0 g
Ogljikovi hidrati: 0 g
Maščobe: 100 g
‒ od tega nasičene: 92 g
Lavrinska kislina: 47 g
Kaprilna kislina: 8 g
Kaprinska kislina: 6 g
‒ od tega nenasičene: 8 g
Mononenasičene: 6 g
Polinenasičene: 2 g

KOKOSOVO MLEKO

Kokosovo mleko pridobivajo iz obdelave nastrganega zrelega kokosovega mesa z vrelo vodo, kar iz kokosa izvleče olje in aromatične sestavine. Na trgovinskih policah je v tetrapaku ali v pločevinki. Ne ustrašite se, če boste namesto tekočine dobili kremo. Gre le za strnjeno mleko, ki se pri nižjih temperaturah zgosti. Pred uporabo jo preprosto kremo le malce pogrejte na nizkem ognju.

HRANILNA VREDNOST (na 100 g)

Energijska vrednost: 47 kcal
Beljakovine: 2 g
Ogljikovi hidrati: 2,81 g
Maščobe: 21,33 g

KOKOSOVA MOKA

Je posušeno, nastrgano kokosovo meso, ki je najbolj priljubljeno prav pri peki. Poleg v sladicah in raznih frapejih jo lahko uporabite tudi pri peki mesa.

HRANILNA VREDNOST (na 100 g)

Energijska vrednost: 660 kcal
Beljakovine: 6,88 g
Ogljikovi hidrati: 23,65 g
Maščobe: 64,53 g

Zaključek

Na Maxximum portalu pod rubriko Recepti lahko najdete navodila za pripravo receptov pri katerih se uporabljajo kokosovi izdelki – kot dokaz, da je kokos vsestransko in zdravo živilo, ki v vsakodnevni prehrani ne bi smel manjkati.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja