Keto dieta za moške v srednjih letih

Ketogena dieta je čedalje bolj priljubljen način prehranjevanja, čeprav mnogi še vedno ne verjamejo, da je primerna in ustrezna za različne profile ljudi. Tudi za atlete lepih mišic! Tudi za moške v srednjih letih! Res je, da znanost še ni rekla zadnje, a vse gre v pravo smer!

Tokrat lahko poročamo o delu strokovnjakov v naši bližini – namreč revija Clinical Nutrition je objavila članek, ki so ga objavili Vidić in sodelavci iz Srbije. Njihov namen je bil raziskati in primerjati učinke dveh načinov prehranjevanja z enakim nizkoenergijskim vnosom: ketogeno dieto in nizkohidratno dieto brez ketoze. Proučevani dejavniki so bili telesna sestava, mišična moč in hormonski profil pri moških srednjih let, ki redno trenirajo z utežmi.Zbrali so 20 moških, starih povprečno 42,7 let, in jim za en mesec predpisali običajno “zahodno” dieto po uradnih prehranskih smernicah v kombinaciji s treningom z utežmi. Po enem mesecu so jih razdelili v ketogeno in ne-ketogeno skupino, intervencija s treningom z utežmi je trajala še 8 tednov. Merili so ketonska telesca, testosteron in inzulin, moč, telesno sestavo, profil lipidov in glikemije.

Obema skupinama se je zelo podobno spremenila telesna sestava, pri čemer so vsi udeleženci ohranili maksimalno moč spodnjega in zgornjega telesa. V obeh skupinah sta narastla tako celokupni kot tudi prosti testosteron, padel pa je inzulin (Vidić, Ilić, Toskić, Janković in Ugarković, 2021).


Vidić, V., Ilić, V., Toskić, L., Janković, N. in Ugarković, D. (2021). Effects of calorie restricted low carbohydrate high fat ketogenic vs. non-ketogenic diet on strength, body-composition, hormonal and lipid profile in trained middle-aged men. Clinical Nutrition, 40(4), 1495-1502. DOI: 10.1016/j.clnu.2021.02.028

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja