Intervju: Nena Nevenka Muršič – biti fit je način življenja

Nevenka Nena Muršič vedno znova dokazuje, kaj zmorejo vztrajnost, volja in želja. Polna energije si doživeto zapolni vsak dan in vedno znova premika meje harmonije med telesom in dušo. Njena telesna pripravljenost in privlačnost se zlahka merita s polovico mlajšimi lepoticami, pogovor z njo pa razkriva življenjsko izkušenost in odgovoren pogled na dogajanje okoli nas. Z Neno smo pred kratkim pokramljali tudi mi.

Nena, pozdravljeni. Mnogi so vas že videli na televiziji, v Big Brotherju ali kakšni zabavni oddaji, TV-nadaljevanki, v reklamah, videospotih, družabnih kronikah … Kaj pa počnete v zasebnem življenju? S čim se ukvarjate ob tem, da ste zagrizena športnicš

Preizkušala sem se v vsem, kar me je zanimalo; bila sem ekonomistka, manekenka, kozmetičarka, finančna svetovalka, igralka … Na kozmetičnem področju sem bila vidna predstavnica v estetski terapevtski kozmetiki nohtov; poučevala sem na kozmetični šoli, dokazala sem se kot uspešna zastopnica naložbenih zavarovanj, obožujem delo fotomodela, zadnje čase poprimem tudi za novinarsko pero in pišem strokovne članke o športu za znano športno revijo. Po 20 letih sem spet sedla v študentske klopi, tokrat na fakulteti za šport. In res se počutim mladostno kot prava študentka. (smeh)Spremljam vas že nekaj časa, med pripravami na intervju sem pobrskal po spletu, prebral prispevke v tisku, si ogledal nekaj posnetkov z Big Brotherja. Zakaj ste se odločili sodelovati v resničnostni oddaji Big Brother?

Sama se nikoli ne bi prijavila. Ker pa so me povabili, sem po razmisleku sprejela ponujeni izziv in izpolnila sinovo željo. Odločila sem se za to neznano, pa vendarle zanimivo avanturo, saj sem vajena različnih adrenalinskih podvigov: jauntal bungy jump – skok z najvišjega železniškega mostu v Evropi, ki je visok 96 metrov, letalski skoki s padalom, večkratna hoja po žerjavici, večtedenski strogi post, pretečeni maratoni, uspehi v fitnesu na svetovni ravni in še marsikaj. Tako si pridobiš nove izkušnje in preskušaš svoje sposobnosti v odnosu do soljudi. Seveda pa si le plačan soigralec v improvizirani igri in nič drugega. Odpri vsa vrata, do katerih prideš v svojem življenju, sicer nikoli ne boš vedel, kaj si zamudil. Kadar se ozrem nazaj, mi je predvsem žal za tistim, česar nisem storil, ne pa za tistim, kar sem storil … – izjava nekega misleca. V bistvu sem ugodila sinovi želji. Pravim pa, da je bolje čim prej zapustiti to hišo.

Precej ste dejavni na omrežju Facebook in tudi na družabni sceni. Kako obvladujete službene obveznosti, družino, šport in družabno življenje?

Kadar zjutraj odložim svojega 11-letnega sina pred šolo, je zame najpomembnejše razgibati telo in pospešiti krvni obtok. Kako to najlaže storim? Seveda s tekom na šmarno goro. Tam opravim svoj jutranji pozdrav soncu. šele pozneje so na vrsti druge obveznosti. Seveda se najbolj predano posvečam materinstvu. Moj dan je odločno prekratek, zato nikoli ne zaspim pred polnočjo, morda tam okrog druge ure zjutraj. To navado se trudim spremeniti, saj se pogosto premalokrat zavemo, da je spanec najcenejše lepotno oziroma pomlajevalno sredstvo.

Vedno ste brezhibno urejeni. Predstavljam si, da vaša garderobna omara poka po šivih, prav tako omara za obutev. Kdo skrbi za vašo stilsko dovršenost?

Res je, sicer pa bolje, da poka po šivih omara kot jaz. (smeh) Sanjam o velikanskem in preglednem garderobnem prostoru. Celo v garaži imam pet garderobnih omar. Rada sem oblečena usklajeno, barvno dovršeno, glede tega sem perfekcionistka, tudi če sem v športni opravi, ne zanemarim ženskega seksapila.

Ste vsestranska športnica, vsak dan tečete na šmarno goro, tekmujete na maratonih … Nam zaupate kakšno številko, tako za spodbudo? V kolikšnem času pritečete na šmarno goro in v kolikšnem času maraton?

šmarna gora, še posebno v teh lepih dneh, mi res vsak dan sprosti telo in dušo. Poznate zgodbe deklet, ki so si v najhujši stiski namesto joka in samopomilovanja nadele superge in šle teč? Tudi ponoči. Če bi to gledal kdo od zunaj, bi si mislil, da so … nore. No, sredi noči še ne tekam po šmarni gori, tako hudo še ni, ampak kadar se zaženem po strmini, me nihče več ne ustavi. Moj rekord je 16 minut navzgor in dobrih sedem navzdol. Tudi šestkrat zapored sem brez postanka tekla gor in dol. Pri spustu navzdol več ne divjam, raje pazim na kolena, uživam v naravi in se kdaj pogovarjam s srnicami. In vsakič, ko pridem dol, ob vznožju šmarne gore naredim še dodatnih 200 sklec. Moj motivacijski citat je: “Tek je velik vprašaj, ki se pojavi vsak dan. Vpraša te: Ali boš danes mlahav ali boš močan?” Tako tudi sneg ni ovira, seveda obvezno z derezami na nogah. Že osemkrat sem pretekla 42 kilometrov na maratonu, celo srebrno medaljo sem si pritekla na maratonu v Radencih. Vse sem pretekla pod štirimi urami, v Ljubljani celo s krvavimi žulji.

Bili ste laguna miss bikini leta 2007, nekje sem zasledil, da ste celo usvojili naslov Miss Fitness World po različici IBFF leta 2008 s hudimi bolečinami v hrbtenici. Drži? Kako ste se pripravljali na to tekmovanje?

Res je, prejela sem lento za naslov Laguna Miss Bikini po izboru občinstva in premagala celotno generacijo mlajših sotekmovalk. Tako sem dokazala, da mladost ni ravno merilo oziroma pogoj za postaven videz. Tudi na Miss Fitness of the World 2008, kjer sem usvojila pokal, sem bila pri svojih 42 letih najstarejša tekmovalka. Med pripravami mi je bilo najteže imeti strogo beljakovinsko dieto. Trening ni bil težak, precej teže se je bilo ukloniti apetitu. Sem strastna gurmanka in prav svoji športni aktivnosti se moram zahvaliti, da nimam odvečnih oblog. Ker sem močna in vzdržljiva, sem hotela več. Nekaj dni pred tekmovanjem sem si pri vaji potisk z nogami poškodovala hrbtni del. Zaradi protibolečinskih tablet in moje vztrajnosti tega na odru na srečo ni bilo opaziti.

Redno vadite na fitnesu. Kakšen je vaš program vadbe, kako vadite, kolikokrat na teden, koliko serij in ponovitev naredite?

Zadnji čas sem obisk fitnesa malce zapostavila, saj sem raje povezana z naravo, pa tudi zaradi pomanjkanja časa ne morem uskladiti obeh dejavnosti. Seveda je za vzdrževanje mišične definicije najboljša alternativa redni trening. Že kratica FIT nam pove veliko: frekvenca – intenzivnost – trajanje. Moj program vadbe zajema petdnevni trening in je po dnevih ločen za vsako mišično skupino posebej. Je iz petih serij z 20 ponovitvami, z dodatnim bremenom, včasih dodam tudi superset.

Ste se kdaj tudi profesionalno ukvarjali s fitnesom? Bili morda osebna trenerka, inštruktorica aerobike, morda kakšne druge vodene vadbe?

Ker me ljudje pogosto sprašujejo za nasvete ali nekateri vidijo v meni vzor, sem se odločila, da bom svoje praktične izkušnje podkrepila tudi teoretično in postala prava inštruktorica fitnesa. Zdaj opravljam izpite. Upam, da bodo takrat vsi, ki si želijo izboljšati svoj videz in počutje, zares zbrali pogum ter se prepustili mojemu vodenju.

Vaše telo je res izklesano. Imate že od nekdaj tako strukturo ali ste si jo pridobili na fitnesu?

Če sklepam po svojih genih, sem precej nagnjena k debelosti. Ker pa se telesno raje bolj potrudim, kot da bi si odtrgovala od ust, se mi za zdaj še uspeva zoperstavljati tej nadlogi. Sicer sem bila vedno prožna, brez težav naredim špago. Je pa zanimivo, da sem v nekaj letih treninga na fitnesu pridobila deset kilogramov – mišic, čeprav se mi pri obsegu telesa to ne pozna. Kljub temu oblečem iste ozke hlače, kot sem jih pred leti z 10 kilogrami manj. Pozna pa se pri čvrstosti telesa. Smešna se mi je zdela izjava mojega 11-letnega otroka. Prejšnji teden se je ulegel name in rekel: “Mami, pa ti si tako trda, kot da bi se ulegel na skalo! (smeh) To je bil zame kompliment, čeprav nisem bila preveč udobna.

Kako se okolica odzove na vašo izjemno telesno privlačnost in karizmo? Velik del družbe je žal obremenjen z različnimi predsodki. Kako se do vas vedejo moški in kako ženske?

Ženske so velikokrat preveč odklonilne do mišičastega ženskega telesa ne glede na stopnjo mišičevja. Priznam, da pretiranost tudi meni ni všeč. Vendar pa je le športna in fit ženska zame seksi, ne pa tista, ki je obložena s celulitom. Vem, da večina meni podobno. Miss fitnes je super kategorija glede stopnje mišične izrazitosti, kategorija Miss Bodybuilding pa mi ni več všeč, ker so dekleta videti preveč možato.

Ste kdaj že dobili kakšno resno nespodobno povabilo?

Ne, samo neresna in spodobna. In pri tem je tudi ostalo. (smeh)

Kakšen je vaš jedilnik? Se ves čas strogo držite diete ali kdaj tudi “grešite”? Menda ste zelo sladkosnedi.

Zelo sem sladkosneda, tako zelo, da se kdaj vprašam, s čim sem se zamerila bogu, da me je kaznoval s takim apetitom? (smeh) Obožujem sadje, solate in morske jedi. Le vidne maščobe ne maram. Jem vse, dokler zaužito tudi porabim … tudi zavitke. (smeh)

Uporabljate morda kakšna prehranska dopolnilš

Zelo so mi všeč beljakovinski napitki po vadbi, saj z raznovrstnimi okusi zadovoljijo veliko želja. Sama jih pripravljam s stepenimi beljaki, s čimer povečam njihovo kompaktnost in mi je zato, ker ga jem z žlico, še bolj všeč. Poleti zamrznjeni nadomestijo sladoled. Uživam tudi kapsule z L-karnitinom pred vadbo kot dodatno pomoč za izgorevanje maščob.

Kako in kje se vidite čez pet, deset let?

Upam, da še vedno v isti fit vlogi; kako vitka in polna energije s sinom tečem po šmarni gori.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja