Intervju: Jakob Polajžer – Kuhar Jaka – vsestranski ustvarjalec lepega in okusnega

Lansko leto je izšla nova knjiga receptov kuharja Jake, tokrat v okviru zbirke Bemumast. Povprašali smo ga o procesu nastanka novih receptov, njegovih izkušnjah s prehrano LCHF, povedal pa nam je tudi, katera je njegova najljubša LCHF-jed.

Kuhar Jaka intervju

Jaka, pred izidom je tvoja nova knjiga “Bemumast 2, LCHF-recepti za vsak dan”. Do zdaj si že izdaj nekaj kuharic. Je to zate že nekaj utečenega ali imaš še vedno kaj “avtorske treme”?
Gotovo je pred vsako izdajo kuharske knjige prisotna trema, pozitivna v smislu izdelka, in spraševanje, ali je to to, kar ljudje potrebujejo. Osnovno vodilo, vsaj zame, je vedno napisati recepte, ki so življenjski in enostavni za pripravo.Pesnike in pisatelje pogosto vprašamo, kako poteka njihov ustvarjalni proces. Od kod prihaja inspiracija, navdih in kako poteka gnetenje idej, ki se razlijejo na papir. Kako je to pri kuharjih? Prideš do idej z opazovanjem ali se ti, recimo, zamisli za recepte pojavijo v nepovezanih situacijah – med vožnjo z avtomobilom, med sproščanjem na kavču?
Ja, po navadi je to pri kuharjih v kuhinji, velikokrat tudi takrat, ko hodimo naokrog in pokusimo kaj novega, dobimo idejo za izboljšanje ali preoblikovanje tega, kar smo pokusili. Večina novih receptov pa nastane pri vsakodnevni kuhi, tudi na podlagi napak. Včasih gre tudi kaj narobe, včasih kakšne sestavine nimaš in si ustvarjalen, pa narediš nekaj novega.

Kuharji ste danes pomembne javne osebnosti. Čutiš ob tem kakšno posebno odgovornost do ljudi, ki te poslušajo, ti sledijo, posnemajo?
Jaz pri svojem delu čutim ogromno odgovornost. Že dobrih dvanajst let ustvarjam kot kuhar, večino časa v neposrednem stiku z ljudmi, tu je odgovornost še toliko večja. Gre tudi za zaupanje, ki ga imajo ti do tebe in tvojega dela. Na sploh pa je pri zdravi prehrani, ko gre tudi za spremembo življenjskega sloga, odgovornost še toliko večja.

Brokolijev narastek

V Sloveniji si eden od prvih kuharjev, ki je začel aktivno promovirati prehrano LCHF in oblikovati kuharsko kulturo brez vključevanja velikih količin ogljikovih hidratov. Kaj je tebe prepričalo, da si postal glasnik te vrste prehranjevanjš
Predvsem to, da ta način prehranjevanja resnično ustreza času, počutju in zdravju. Je edinstven način prehranjevanja z enostavnimi smernicami, ni dieta, ni muha enodnevnica, ampak postane način življenja. Pri svojem delu sem predaval in vodil že več kot 1000 kuharskih delavnic, pa vedno naletel na tipične probleme diet, recimo težavo, da se ljudje težko dolgoročno držijo in uspevajo pri kaki omejevalni prehrani. LCHF ima izjemen učinek na zdravje, dobro počutje in je način prehrane, ki se ga z lahkoto držiš doma in na poti.

Mnogi, ki prisegamo na prehrano LCHF, pri tem načinu prehrane med drugim cenimo tudi možnost, da je izjemno enostavna in da priprava hrane ne pomeni nujno investicije časa in truda. Po drugi strani ljubitelji LCHF-ja to prehrano obožujejo prav zato, ker z njo lahko dosegajo določene estetsko-zdravstvene cilje, hkrati pa imajo možnost raznovrstnega eksperimentiranja z bogatimi in domiselnimi recepti. Med katere sodiš ti, ko si samo Jakob, človek z veliko obveznostmi?
Gotovo med prve, res lahko v kratkem času za majhen denar pripraviš vrhunski obrok zase in za družino. To, da imam pester dan z veliko obveznostmi in lahko vmes pojem nekaj malega in sem sit, je super. Hkrati si lahko inovativen, ustvarjalen in res narediš izjemne kombinacije jedi in okusov. Najbolj pomembno pa je, da si poln energije in izgubiš potrebo po stalnem hranjenju.

Imaš kako LCHF-jed, ki se je ne naveličaš?
LCHF te zasvoji, pečena jajca na svinjski masti so moja najljubša jed.

Pri sebi sem opazila, kako so se po dolgoletnem spogledovanju s fitnes načinom prehranjevanja z LCHF-jem na moj krožnik vrnile začimbe – z njimi tudi sol. Sol je tudi v jeziku pogosto uporabljena kot visoko cenjena sestavina. Rečemo recimo “sol življenja”, neokusne šale so tudi “neslane šale”, neumneži “nimajo soli v glavi”. Kakšno vlogo pri tebi igra sol?
Sam sem velik zagovornik začimb. Začimbe so pika na i odlične hrane, polnega okusa. Nikoli ne smejo biti glavne na krožniku, zmeraj pa morajo jed dopolniti po okusu. Zato sem namenil več kot dve leti razvoju začimbnih mešanic brez ojačevalcev okusa, barvil in konzervansov. Ustvaril sem res izjemne začimbne mešanice, primerne tudi za LCHF-prehrano. Morate jih pokusiti, ljudje so navdušeni nad njimi. Lahko jih naročite prek spletne trgovine www.maxximumshop.si, so pa na voljo: mešanica za ribe, za perutnino, svinjino in zeliščna sol.

Jaka, ti si kuhar, poslovnež, organizator, tudi z zabavo se ukvarjaš – vse okrog kuhe in hrane. Zanimivo je, kako se lahko ljudje vedno povezujemo okrog hrane na vse mogoče načine – ne samo kot jedci, pač pa kot družba, kot posamezniki, ki se povezujemo, predvsem pa kot ustvarjalci. Se ti zdi, da smo Slovenci v kuhinji ustvarjalci ali bolj konzervativci, ki se držimo preverjenih načinov priprave jedi?
Vzgojeni smo bili kot konzervativci, nas pa mediji s kuharskimi oddajami in veliko tudi preko socialnih omrežij vse bolj spreminjajo v ustvarjalce. Živila in jedi tudi veliko bolj cenimo. Od tod tudi večje zavedanje o pomenu zdrave hrane in o vplivu zdravega načina prehranjevanja na naše zdravje.

Losos s pečeno zelenjavo

Kot strokovnjak tako za kuho kot za zdravo prehrano pogosto sodeluješ na izobraževanjih različnih oblik – od kuharskih tečajev do kuharskih delavnic za zdrav način življenja in izobraževanja otrok. Katere stvari o hrani ljudje najmanj vemo, kje najbolj živimo v “temi”?
Žal smo postali preveč vodljivi in zaupljivi do izdelkov, ki imajo silovito marketinško podporo. Preveč slepo zaupamo oglaševanim proizvodom, ki so v veliki meri po kakovosti slabši kot manj znani izdelki. Premalo kupujemo lokalno, je pa razveseljivo, da vsak rad sam malo vrtnari in si pridela svežo hrano, tudi na balkonih. To je zelo dobro, tudi ta zelenjava je veliko kakovostnejša kot iz uvoza. Načelo lokalnosti in sezonskosti hrane je na sploh izjemno pomembno. Sezonski v tem pomenu besede, da izkoristimo naravo in danosti sezonskih živil, v katerih narava zapakira vse, kar človek potrebuje v tem času.

Se kdaj naveličaš vrtenja po kuhinji? Te kdaj prime, da bi tebi kdo dobro kuhal in da bi ti samo sedel pri mizi? Kako kuharji sploh doživljate to? Se lahko, recimo, sprostiš in hrano uživaš brez analize, kako je bilo pripravljeno in kako bi moralo biti narejeno? 🙂
Nikoli ne moreš iz svoje kože, razen ko sem pri tašči. (Smeh.) Nisem tak kompleksen in ega poln človek, rad pokusim tudi druge jedi, rad se pustim razvajati in včasih tudi povem, če kaj ni v redu. Vsi bi morali biti kritični v gostinskih obratih, saj se le tako lahko dvigne kakovost pripravljene hrane. Natakarju povemo, kaj nam ni bilo všeč, pa tudi pohvalimo, če smo bili zadovoljni. Je pa v kuhinji tako, da moraš imeti ogromno znanja z več področij, da lahko živila združiš in ohraniš kvaliteto na krožniku.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja