Gibalni sistem: Mišična vlakna in spremembe v delovanju živčnega sistema

Članek je nadaljevanje prejšnjega iz serije Gibalni sistem – Kronična vadba in prilagoditve živčno-mišičnega sistema.

Hipertrofija mišičnih vlaken

Povečevanje prečnega preseka mišičnih vlaken se imenuje hipertrofija. Hipertrofija nastane na račun povečevanja velikosti in števila miofibril. Velikost oz. površina se poveča z dodajanjem aktinskih in miozinskih filamentov na periferijo miofibril, število pa se poveča z mehaničnim cepljenjem miofibril ob močnih kontrakcijah. Cepitev je možna šele, ko miofibrile dosežejo neko kritično velikost in moč (3).Hipertrofično povečanje preseka mišičnih vlaken povzroči relativno znižanje volumske gostote mitohondrijev (manj mitohondrijev na enoto volumna m. vlakna) in proporcionalno povečanje volumske gostote sarkoplazmatskega retikuluma in T-tubulov. Proporcionalno povečanje volumske gostote sarkoplazmatskega retikuluma in T-tubulov zagotavlja ohranitev časovnih parametrov kontrakcije (3).

Hiperplazija mišičnih vlaken

Povečevanje števila mišičnih vlaken se imenuje hiperplazija. Medtem ko so znanstveniki dokazali, da je hiperplazija možna pri nekaterih živalih, pa za človeka na splošno velja, da se prečni presek mišice lahko poveča le na račun hipertrofije mišičnih vlaken in da hiperplazija ni možna (3).

Spremembe v delovanju živčnega sistema

Spremembe v delovanju živčnega sistema si bomo ogledali v kontekstu treninga moči in hitrosti, saj so za napredovanje v moči in hitrosti te prilagoditve enako pomembne kot prilagoditve mišičnega sistema.

Kot navaja Moritani (2), so Hakkinen in sod. leta 1981 dokazali, da je po 16ih tednih treninga za moč (subjekti raziskave niso bili predhodno trenirani) prišlo do povečanja moči, in sicer se je prvih 8 tednov moč povečevala predvsem zaradi prilagoditev živčnega sistema ob minimalni mišični hipertrofiji, nadaljnjih 8 tednov pa predvsem zaradi hipertrofije.

Moritani (2) tudi navaja rezultate podobne raziskave, ki je bila opravljena na vrhunskih atletih. Ta raziskava je pokazala, da živčne in mišične prilagoditve pri vrhunskih športnikih, ki konstantno trenirajo z utežmi, med najbolj intenzivnimi treningi potekajo istočasno, da pa v obdobju počitka oz. med dolgotrajnejšim obdobjem neintenzivnega treninga pride do izgubljanja moči, in sicer predvsem na račun znižanja maksimalnega IEMG (živčni sistem).

Prilagoditve živčnega sistema na trening moči in hitrosti so (1,2):

  1. Sinhronizacija motoričnih enot: Zaradi treninga hitrosti in moči pride do sinhronizacije delovanja motoričnih enot t.j., naenkrat je lahko aktivirano večje število motoričnih enot.
  2. Manjša koaktivacija agonist-antagonist: Koaktivacija pomeni istočasno delovanje agonistov in antagonistov pri določenem gibu. Ta pojav negativno vpliva na moč, saj morajo agonisti poleg zunanjega bremena (npr. uteži) premagovati še silo, ki jo proizvajajo antagonisti. Z rednim treningom se koaktivacija agonist-antagonist zmanjšuje.
  3. Izboljšanje medmišične koordinacije: Reden intenziven trening izboljšuje koordinacijo med mišicami pri izvajanju določenega giba, kar v končni fazi pripelje do boljšega rezultata.
  4. Povečana frekvenca proženja akcijskih potencialov: Intenziven anaeroben trening lahko poveča frekvenco proženja akcijskih potencialov, kar vpliva na sposobnost generiranja večje sile v mišici. Prav tako pride tudi do učinkovitejše aktivacije na področju motorične ploščice.
  5. Zmanjšana refleksna inhibicija: Trening lahko zmanjša sposobnost Golgijevega kitnega organa za inhibicijo motoričnih nevronov, ko je mišica izpostavljena povečani obremenitvi.
  6. Učinkovitejša rekrutacija motoričnih enot: Prilagoditve gibalnega sistema na reden trening so številne in izredno kompleksne, zato naj pričujoči članek služi le kot bežen pregled najznačilnejših. Več podrobnosti lahko najdete v spodaj napisani literaturi (odlična osnova), literaturi iz prejšnjega dela in novejših publikacijah, kjer so predstavljena najnovejša odkritja s področja športne fiziologije, treniranja itd.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja