Chris Aceto: CHAMPIONSHIP BODYBUILDING

Knjiga Championship bodybuilding se močno razlikuje od drugih knjig z bodibildersko vsebino. V njej ne boste našli fotografij vrhunskih bodibilderjev med treningom, niti privlačnih tekmovalk v kategorijah fitnes in bikini, kjer kopalke komajda še prekrivajo dele telesa, ki najbolj burijo domišljijo. Vsa grafika, ki krasi tokrat predstavljeno knjigo, je nekaj risb in preglednic za lažje razumevanje. A zato ni knjiga nič manj privlačna in zanimiva, saj je njeno bogastvo v vsebini.

Kdor redno prebira tujo bodibildersko literaturo, verjetno ve, kdo je Chris Aceto. Nekdaj precej uspešen tekmovalec je v dveh desetletjih postal priznani bodibilderski trener in svetovalec številnim podjetjem za športno prehrano. Med drugim je v pripravah pomagal tudi Jayu Cutlerju, Samirju Banoutu – oba sta bila Mr. Olympia, Miku Francoisu, enemu najmočnejših bodibilderjev vseh časov, žal že pokojnemu “Quadzilli” Paulu DeMayu, pa tudi Lauri Creavalle, nekdanji soprogi, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja veljala za eno najboljših bodibilderk na svetu. Bila je prva, ki je trikrat zapored osvojila Ms. International (vrhunsko tekmovanje v sklopu Arnold Classica) in bila večkrat druga in tretja na Ms. Olympii. Izdal je več knjig in napisal zelo veliko člankov za najbolj priljubljene bodibilderske revije in za splet.Knjiga Championship bodybuilding je namenjena tistim, ki želijo izvedeti več, jih zanimajo ozadje vpliva treninga na telo, odziv telesa na trening, kako sestaviti program treninga in kako se izogniti pastem nepravilne vadbe. Za razvoj telesa je gotovo potreben reden, zahteven trening, še bolj pa pravilen in inteligenten pristop, saj ni dovolj le trdo, ampak tudi pametno trenirati. Knjiga je smiselno razdeljena tako, da je zanimiva za začetnika, a hkrati ne dolgočasi izkušenega bralca. Chris izjemno preprosto poudari vsak “zakaj” in podrobno, a razumljivo razloži vsak “zato”. V knjigi so predstavljeni zgledi vadbe za začetnika, za izkušenega vaditelja in za tekmovalca, prikazuje pa tudi razlike v treningu bodibilderjev in powerlifterjev oziroma vadbe za pridobivanje mišične mase in za moč. Chris najbolj blesti na prehranskem področju in pri uporabljanju dodatkov. Bil je med prvimi, ki se je osredotočil na cikliranje oziroma manipuliranje ogljikovih hidratov za izgubo maščobe, ni pa zanemaril njihovega pomena pri pridobivanju mišične mase, kljub današnji smernici, ki poudarja predvsem velik vnos beljakovin. V poglavju, posvečenem prehrani, so predstavljeni prednost cikliranja kalorij in ogljikovih hidratov, pomembnost vnosa vlaknastih ogljikovih hidratov, glikemični indeks in njegov vpliv na telo, najugodnejša obdobja oziroma “okna priložnosti” za uživanje ogljikovih hidratov, dejanske potrebe po polnovrednih beljakovinah, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, govori tudi o zdravih in primernih maščobah za bodibilderja ter soodvisnosti pravilne prehrane in izključno zmerne aerobne vadbe za izgubo maščob, saj je, kot pravi, proti aerobni vadbi v bodibildingu.

Del knjige je posvečen tudi napotkom pred tekmovanjem, praznjenju in polnjenju glikogenskih zalog, časovni razporeditvi vnosa ustreznih ogljikovih hidratov, vode in soli, prilagajanju treninga med polnjenjem in praznjenjem, poziranju in aerobni vadbi pred tekmovanjem.
Chris zagovarja uporabo športnih dodatkov, ki so pomemben del športne prehrane. Nekatere priporočene dodatke poznamo vsi, drugi pa so manj znani in zato precej presenetljivi. Ker ima pri Chrisu vsak “zakaj” svoj “zato”, je to poglavje še toliko bolj zanimivo. Vsa dejstva, ki jih Chris omenja pri dodatkih, so podkrepljena z viri, ti pa so navedeni na koncu opisa vsakega dodatka.

Zadnji del knjige lahko bralec uporabi za dnevnik vadbe in prehrane, ki je po Chrisovem mnenju pomembno orodje za doseganje rezultatov. Dnevnik bi moral biti obvezen del opreme bodibilderja ali fitneserja, saj omogoča boljši pregled dosedanjega dela in truda, ki je bil vložen, hkrati pa preprečuje možnost, da bi se vrteli v krogu. Natančno vemo, kje smo bili včeraj, in tako laže načrtujemo, kam bomo šli danes, da bi jutri prišli do svojih ciljev.

Nobena bodibilderska knjižna polica ni popolna brez Acetove knjige Championship bodybuilding – Instruction book for bodybuilding.
Knjiga je na voljo na spletu: http://www.amazon.co.uk/Championship-Bodybuilding-Chris-Acetos-Instruction/dp/0966916808 ali na avtorjevi spletni strani: http://www.nutramedia.com/.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja