Vprašanja in odgovori z Gašperjem Gromom #4

Na vaša vprašanja odgovarja odgovorni urednik revije Maxx Fitness & Bodybuilding, Gašper Grom, diplomirani dietetik in in IFBB advanced fitness and bodybuilding trainer.

Živijo, Gašper. Pred poletjem sem s pomočjo cikliranja vnosa ogljikovih hidratov uspešno izgubil kar precej telesne maščobe. Čez zimo bi rad pridobil še nekaj mišične mase. Mi svetuješ kakšno posebno strategijo? Je tudi za maso smiselno cikliranje vnosa ogljikovih hidratov ali naj bo njihov vnos konstanten?Strategija za maso je odvisna od posameznika oziroma njegove presnove.

Moj prvi predlog je ohranjevanje ravni beljakovin nekje na ravni 2 do 2,5 grama na kilogram telesne teže (razen seveda če gre za pretirano povečano telesno težo), energijo pa vnašamo z maščobami in ogljikovimi hidrati.

Vnos maščob je izredno pomemben za razvoj mišične mase, predvsem zaradi tvorbe anabolnih hormonov v telesu. Po mojem odstotek maščob v dnevnem vnosu ne sme biti nižji od 30 odstotkov dnevnega energijskega vnosa.

Kako popolniti preostali energijski vnos, bi se odločil na podlagi posameznika:

  • pri posamezniku, ki je občutljiv na vnos ogljikovih hidratov oziroma ima določeno stopnjo odpornosti celic na inzulin, bi priporočal več maščob in manj OH, pri čemer bi OH cikliral;
  • pri posamezniku, ki na vnos OH ne reagira v smislu, da bi se začel rediti, pa naj preostanek dnevnih energijskih potreb zapolni predvsem z OH.

Seveda bi vnos OH povečeval postopoma in spremljal napredek ter potencialno kopičenje maščobe.

Katera prehranska dopolnila bi svetoval nekomu, ki se ukvarja s športom, ki zahteva visokointenzivne napore? V mislih imam predvsem Crossfit in podobno.

Oseba, ki se ukvarja z visokointenzivno vadbo, rabi dvoje:

  • nekaj, kar pomaga zmanjševati razgradnjo mišic in pospešiti regeneracijo;
  • pogosto pa tudi podporo pri treningu, da lahko zdrži visoko intenzivnost.

Po intenzivni vadbi je najpomembnejši beljakovinski napitek. Tu skoraj ni nobene dileme o tem, da je najboljši whey, predvsem zato, ker vsebuje največji delež aminokislin BCAA in hitro preide v kri. BCAA samostojno lahko dodajamo tudi pred treningom in po njem. So zelo pomembne pri zaščiti mišičnega tkiva in izredno učinkovite za hitrejšo regeneracijo.

Za povečanje intenzivnosti priporočam kak preworkout booster. Osebno prisegam na Maxximum Mind & Muscle Booster, ki ne vsebuje veliko stimulansov (kot večina takih izdelkov), pač pa snovi, ki dokazano vzpodbujajo molekularne procese, ki omogočajo večjo intenziteto vadbe. Ne samo to, dodane so tudi snovi, ki pomagajo pri koncentraciji (več o tem izdelku v posebnem članku v tej številki revije).

Kako lahko že sam kofein vpliva na intenzivnost pri treningu pa si lahko preberete v članku Kako kofein vpliva na trening, hujšanje in vzdržljivost?

Za piko na i: osnove. Dobra prehrana, bogata z mikrohranili, je nuja. Kljub temu je priporočljivo kot dodatek jemati maščobne kisline omega-3 in dobro mineralno in vitaminsko formulo. To dvoje bi moral jemati vsak, ne le tisti, ki trenirate.

Pogosto berem, da posamezniki z LCHF zgolj izgubljajo maščobo. Kaj pa pridobivanje mišične mase? Je mogoče na LCHF pridobiti čisto mišično maso?

Po mojih izkušnjah in najnovejših raziskavah zelo možno, a je pri tem izjemno pomemben dovolj visok vnos kalorij. Ta prehrana je zelo nasitna in pogosto avtomatično jemo premalo. Za izgradnjo je seveda potrebna energija.

Prav tako je treba ločiti med pridobivanjem teže in mišične mase. Da, brez ogljikovih hidratov bomo počasneje dobivali telesno težo (ni vezave vode, ni toliko zalog glikogena, ni zadrževanja soli, zelo težko je pridobivati telesno maščobo), vendar bo ta teža kakovostna brez odvečne maščobe oziroma jo lahko celo nekaj izgubimo.

Potreboval bi pomoč. Imam namreč težave z utrujenostjo na treningu. Treniram zgodaj zjutraj, takoj po zajtrku. Tudi močna črna kava mi več ne pomaga. Ali obstaja kak dodatek, ki bi me obudil in dal več koncentracije?

Najprej bi se vprašal, kaj je razlog za takšno počutje. Je to preveč obremenitve čez dan, preveč obveznosti? Kakšna je kakovost spanjš Je mogoče zajtrk preobilen? Poskusil bi tudi prestaviti trening na kasnejši čas v dnevu in opazovati, ali se pojavlja enaka utrujenost. Ljudje smo po svojih vzorcih budnosti in spanja različni in čeprav nas ritem življenja kdaj sili v to, da si trening organiziramo zjutraj, je dobro preveriti, če nam ne bi bolj ustrezal kasneje.

Kljub povedanemu obstaja precej dodatkov, ki lahko pomagajo pri povečevanju zbranosti. Poskusil bi recimo kavo zamenjati z odmerkom sinefrina. Kako lahko že sam kofein vpliva na koncentracijo in budnost pa si lahko preberete v članku Kako kofein vpliva na trening, hujšanje in vzdržljivost?

Za povečevanje miselne in vadbene koncentracije osebno priporočam mešanico Maxximum Mind & Muscle Booster. O obeh pišemo v tokratni številki revije. Predvsem bi poudaril vlogo citrulin DL-malata v Mind & Muscle Boosterju: način njegovega delovanja in učinek, ki ga nudi predvsem pri treningu, je nekaj, česar nikoli prej nisem doživel. Z eno merico Mind & Muscle Boosterja dobimo tudi nekaj kofeina in acetil l-kartinina. Kombinacija vseh teh bi morala kot prvi ukrep delovati učinkovito. So pa seveda še druge možnosti, ki bi jih bilo vredno premisliti: recimo merica kreatina pred treningom, še posebej če je ta intenziven, predvsem pa uvedba aminokislin BCAA, ki pomagajo pri regeneraciji. Zagotovo k boljšemu počutju pomaga tudi redna skrb za zadosten vnos maščobnih kislin omega-3, bodisi z uživanjem rib bodisi z dodatki ribjega olja v kapsulah.

Gašper, pozdravljen. V fitnesu treniram že precej časa in sem z napredkom zelo zadovoljen. Težave imam le z razvojem trebušnih mišic. Kljub trudu moj “six-pack” ni viden, kot bi si želel. Sklepam, da je kriva tudi moja genetika. Kakšen trening za trebušne mišice bi mi svetoval? Katere vaje, koliko ponovitev, kolikokrat na teden?

Premalo podatkov imam, da bi lahko dal res točen in zanesljiv odgovor. Pri trebušnih mišicah gre za dva aspekta: njihov razvoj in njihovo vidnost. Do obeh ciljev vodita različni poti. Za razvoj in krepitev mišic je pogosto treba uvesti specifično vadbo – v tem primeru vaje za trebušne mišice, o čemer je v tej številki revije dolg članek. Za razvoj trebušnih mišic pa zagotovo pomagajo tudi kompleksne vaje, saj pri teh intenzivno sodeluje prav mišičevje telesnega trupa kot stabilizator. Za optimalen razvoj mišice priporočam torej oboje.

Po vsem povedanem lahko dosežemo dober razvoj, moč in obliko trebušne mišice, a se nam vseeno lahko zgodi, da ta čudovita mišica, v katero smo vložili toliko napora, ne vidi. Ne vidi se zato, ker je pokrita z maščevjem. Za odpravo tega bo treba uvesti dieto in opraviti fazo definicije.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja