Vitamini naši, vsakdanji

Z namenom, da bi se lažje odločili, koliko vitaminov potrebujete, vam bom v seriji člankov o vitaminih predstavil osnovna dejstva o njih in:

 • njihovo vlogo v telesu
 • priporočene odmerke zdravstvenih organizacij (RDA)
 • priporočene odmerke strokovnjakov (odmerki za optimalno zdravje)
 • zgornje meje, ki jih lahko zaužijete

Vitamini so organske spojine ključnega pomena za človekovo zdravje (v majhnih količinah jih potrebujemo za normalno rast, presnovo (metabolizem), tvorbo encimov in hormonov ter še in še). Ljudje jih zaužijemo skupaj s hrano, obstajata pa dve izjemi in sicer vitamina D in K, ki ju tvori naše telo samo. 

Vitamini: latinsko vita pomeni življenje, amin pa pomeni vsebuje dušik – prvi vitamini, ki so jih odkrili, so ga vsebovali, čeprav so kasneje ugotovili, da temu ni tako, vendar se je ime obdržalo do danes.

Kako se ločujejo

V grobem jih delimo na:

 • topne v vodi (vitamin C in vitamini skupine B)
 • topne v maščobi (vitamini A, D, E in K)

Vodotopne vitamine moramo nujno redno dovajati telesu, ker se topijo v vodi in se izločijo z urinom, če jih je preveč ali jih telo ne more izkoristiti. Vitamini, ki se topijo v maščobah, pa imajo lastnost, da se tudi po več mesecev ali let skladiščijo v jetrih in drugih telesnih maščobnih tkivih ter jih telo samo sprošča, če jih potrebuje, zato je interval uživanja lahko daljši. Prav zaradi skladiščenja v maščobi topnih vitaminov, lahko pride do prekomernega vnosa in s tem toksičnosti, kadar oseba prehitro hujša in porablja maščobne zaloge ter poleg tega uživa vitamine v obliki vitaminskih dodatkov.

Razlika je tudi pri absorpciji – vodotopni vitamini gredo direktno v kri in se tam prosto gibljejo, medtem ko topni v maščobi vstopijo najprej v limfo in šele nato v kri, poleg tega pa za transport potrebujejo beljakovinske nosilce. Glede na to, da so vitamini organske spojine, se zelo hitro poškodujejo ali izgubijo svoje lastnosti ob nepravilnem ravnanju pri hrambi in kuhanju. Prekomerno pregrevanje npr. uniči tiamin v hrani, ultravijolični žarki uničijo riboflavin, kisik in toplota uničujeta vitamin C … Količino vitaminov, ki jo potrebuje naše telo, merimo v mikrogramih ali miligramih, ker jih le redko potrebujemo v količinah, večjih od grama (nekatere pa merimo tudi v mednarodnih enotah IU = international units).

Optimalen odmerek

Kolikšne odmerke potrebujete, je odvisno od vaših specifičnih potreb in, nenazadnje, tudi od tega, koga vprašate.

Obstaja več priporočil:

 • RDA (priporočen dnevni vnos)
 • RDI (dietni referenčni vnos)
 • optimalna priporočila strokovnjakov, zdravnikov in nutricionistov, ki se s tem bolj poglobljeno ukvarjajo

RDA je ponavadi minimalna količina, ki naj bi jo zaužila oseba, da se sploh uspe braniti pred tipičnimi boleznimi, do katerih privede pomanjkanje vitaminov, ni pa to količina, ki bi pripomogla k optimalnemu zdravju, kar si marsikdo napačno interpretira.

 

Raziskave so pokazale, da so najbolj zdravi ljudje, ki jedo hranilno bogato (čim manj predelano) hrano in obenem uživajo tudi prehranske dodatke.

V današnjem času je hrana vse bolj osiromašena, življenjski slog je zelo hiter, zato stres, onesnaženje in ostali dejavniki še bolj negativno vplivajo na telo, posledično je potreba po vitaminih še večja kot pred leti. Glede na to, da smo si ljudje različni in ima vsakdo drugačen življenjski stil ter svoje potrebe, so vse te priporočane količine vitaminov približne in so dognane na osnovi dolgoletnih raziskav, zato se mora vsak posameznik pred jemanjem posameznih snovi, vedno posvetovati s svojim zdravnikom (ki ima znanje in vpogled v vaše zdravje skozi leta), oziroma z nekom, ki je za to usposobljen.

Nekateri ljudje že s samo prehrano zaužijejo dovolj hranilnih snovi (kar je v današnjem času vse bolj redko, saj so hranila vedno bolj predelana in osiromašena), drugim jih primanjkuje, tretji pa imajo zaradi svojih aktivnosti (predvsem športniki) dodatne, povečane potrebe po vitaminih. Zato se na trgu pojavlja vse več vitaminskih dodatkov, ki olajšajo jemanje vitaminov in omogočijo optimalen vnos. Večina zdravnikov priporoča uživanje vitaminov samo iz hrane, ker naj bi bili bolj biološko razpoložljivi (čim bolj je snov biološko razpoložljiva, več je je telo sposobno absorbirati iz dane količine) telesu in bolj naravni kot dodatki, poleg tega naj bi bilo dodatke prelahko predozirati. Uživanje dodatkov pa opravičujejo samo v klinične namene, ko je treba zdraviti določeno bolezensko stanje.

Strokovnjaki jih priporočajo

Strokovnjaki za optimalno zdravje pa vitaminske dodatke zelo priporočajo, saj so na osnovi dolgoletnih raziskav ugotovili, da so ljudje bolj zdravi in intelektualno bolj razviti, če jih uživajo poleg običajne hrane. Nekatere oblike vitaminov so popolnoma enake naravni obliki in se absorbirajo celo bolje. Hrana, predvsem sadje in zelenjava, vsebuje poleg vitaminov tudi bioflavonoide in fitokemikalije, ki pomagajo pri absorpciji vitaminov, zato je smiselno tak dodatek zaužiti s kakšnim kosom sadja ali zelenjave – absorpcija bo tako boljša.

Ena tableta na dan

Najbolj popularni dodatki so multivitaminske tablete po principu “ena na dan“, ki vsebujejo vsakega vitamina po malo.

Dobri lastnosti:

 • multivitaminsko tableto zaužijete ponavadi zjutraj, nato pa vam za vitamine čez dan ni več potrebno skrbeti
 • vitamini in minerali delujejo v sinergiji (v delovanju dopolnjujejo eden drugega)

 

Slabi lastnosti:

 • ponavadi ne vsebujejo dovolj posameznih snovi (če bi želeli npr. dodati več kalcija k drugim snovem, bi postala tableta prevelika za pojesti, poleg tega, če bi bile v tableti prevelike količine vodotopnih vitaminov, se ne bi absorbirali, ampak bi se izločili z urinom)
 • določeni vitamini in minerali tekmujejo pri absorpciji v telesu – če je enega preveč, se drugi ne bo absorbiral skoraj nič, ker ga bo dominanten prehitel in se absorbiral samo on

Najboljši način jemanja dodatkov je torej v večkratnih odmerkih, ki jih je priporočljivo zaužiti pred ali med obrokom (če jih vzamemo po obroku lahko vznemirijo želodec). S tem dosežete enakomerno razporeditev in najbolj optimalno absorpcijo.

Postopno sproščanje

V zadnjem času so se pojavile tudi tako imenovane vitaminske tablete s časovnim sproščanjem (“time release”). Vitamini v teh tabletah bi se naj sproščali dalj časa, kar naj bi bilo bolje, kot takojšnja sprostitev. Ker zaenkrat še ni dovolj povratnih informacij, je možno, da se nekateri vitamini in minerali zaradi postopnega sproščanja slabše absorbirajo. Poleg tega so nekateri zdravniki zaskrbljeni zaradi kemikalij, ki se uporabijo, da ustvarijo tablete in kapsule “time release”.

Kapsule, tablete, žvečljive tablete ali tekočina

Kakšno obliko dodatka zaužiti, je ponavadi bolj odločitev posameznika, ki bo dodatek jemal. So pa med različnimi oblikami določene razlike v času raztapljanja in času absorpcije, tako da se splača o teh parametrih informirati pri proizvajalcu dodatka.

Stranski učinki?

Vitaminski dodatki veljajo za zelo varne ter če jih oseba jemlje pametno in v skladu s svojimi potrebami, težko pride do toksičnosti in s tem do neljubih posledic, ki bi bile za zdravje škodljive, namesto koristne. Je pa res, da lahko vsako substanco predozirate – tudi voda je smrtonosna, če je prehitro spijete preveč, tako da preudarnost pri uživanju česarkoli ni nikoli odveč. Predvsem je pomembno pridobiti znanje o snoveh, ki naj bi jih jemali, točno morate vedeti, zakaj jih jemljete in koliko jih morate jemati, da boste dosegli učinke, ki jih želite. Nikoli pa ne smete ničesar jemati “kar tako”, ampak morate biti vedno seznanjeni z vzrokom jemanja in njegovimi posledicami.

V naslednjem članku o vitaminih vam bom podrobneje predstavil posamezne vitamine, topne v maščobi (vitamini A, D, E in K).

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja