Recite zelenjavi DA!

Ne marate zelenjave? Berite dalje in spoznajte številne koristi, ki vam jih prinaša. Mogoče boste končno našli razl­og, da ji ponudi­te še eno priložnost.­

Korist št. 1: zelenjava uravnava pH telesa

S pH izražamo stopnjo kislosti ali bazičnosti (alkalnosti). Hrana, ki jo zaužijemo, se po prebavi v našem telesu pojavlja v bazičnem stanju (tipična predstavnika sta zelenjava in sadje) ali kislem stanju (meso, ribe, žitarice, mlečni izdelki, stročnice, sol). Maščobe so povečini pH nevtralne.Sodoben način prehranjevanja je bogat s kislo hrano, delež bazične pa je izjemno nizek. Telo poskuša narediti vse, kar je v njegovi moči, da obdrži pH krvi 7,4 (rahlo alkalno). Da lahko to doseže, mora črpati minerale (kalcij, magnezij, kalij) iz telesnih rezerv, kot so zobje, lasje, koža, hrustanec in kosti, in ostale snovi iz drugih telesnih tkiv.

Uživanje hrane, ki v telesu povzroča pretežno kislo stanje, izjemno slabo vpliva na naše počutje in zdravje:

  • poveča se raven hormona kortizola, ki negativno vpliva na raven krvnega sladkorja, sproščanje hormona inzulina, imunski sistem, izgradnjo mišične mase …;
  • da lahko telo zniža pH krvi, mora črpati minerale iz kosti, zato se poveča tveganje za nastanek osteoporoze;
  • upočasni se metabolizem;
  • zmanjša se raven rastnega hormona, ki deluje antioksidativno in pozitivno vpliva na izgradnjo mišične mase.

Stanje se z leti le še poslabša, saj ledvice ne delujejo več optimalno, s tem pa se telo ne more več tako uspešno kosati z lastno zakisanostjo. Nekateri znanstveniki menijo, da bi kronično kislo prehranjevanje lahko bilo poglavitni vzrok za izgubo mišične mase in kostne gostote, kar se pogosto pripisuje le procesu staranja.

Zelenjava je daleč najbolj alkalno živilo in zato odličen nevtralizator kislosti. Beljakovine (sploh pusti viri) so popolnoma kisle, zato jih je treba uživati v kombinaciji z zelenjavo. Takšen obrok ni odličen le z vidika nevtraliziranja kislosti, temveč tudi pospeši presnovo, je nasiten in primeren za ohranjanje zdrave telesne teže.

Korist št. 2: zelenjava vsebuje vlaknine

Vlaknine so nujno potrebne za optimalno zdravje in delovanje telesa. Pripomorejo k boljši prebavi in upočasnjujejo prehod ogljikovih hidratov v krvni obtok. Tako je preprečeno nihanje krvnega sladkorja in energije, želja po prenajedanju pa se zmanjša. Vlaknine zmanjšujejo tveganje za nastanek določenih bolezenskih stanj, kot so rakava obolenja, zaprtje, debelost, diabetes tipa 2, žolčni kamni, visok holesterol, bolezni srca … Dnevno je priporočeno zaužiti med 25 in 35 g vlaknin, večina ljudi pa ne doseže niti polovice priporočene količine. Potrudite se, da ne boste eden izmed njih.

Korist št. 3: zelenjava je odličen vir antioksidantov

Z uživanjem industrijsko predelane, osiromašene hrane ter z različnimi škodljivimi razvadami, kot sta kajenje in prekomerno pitje alkohola, telo izpostavljamo številnim kemikalijam, konzervansom in aditivom, kar poveča količino prostih radikalov v telesu. Uživanje sveže zelenjave, bogate z antioksidanti, lahko negativne učinke prostih radikalov močno omili. Prosti radikali uničujejo celice v telesu, vključno z mitohondriji, ki so celični energijski generatorji za uravnavanje metabolizma.

Čeprav lahko telo antioksidante v določeni meri tvori samo, nam bo zelo hvaležno, če mu bomo pri tem pomagali tako, da bomo zaužili več sadja in zelenjave. Vzdrževanje primerne ravni antioksidantov v telesu lahko omili učinke staranja, poškodbe krvnih žil, izgubo spomina, sivo mreno in še marsikatero drugo bolezensko stanje.

Živila z močnim antioksidativnim delovanjem:

ZELENJAVASADJE
zeleni ohrovtsuhe slive
surova špinačarozine
brstični ohrovtborovnice
alfa-alfa kalčkičrni ribez
brokolijagode
pesamaline
beli poperslive
jajčevecpomaranče

Korist št. 4: zelenjava je bogata s fitokemikalijami

Z izrazom fitokemikalije označujemo biološko aktivne kemikalije, ki pozitivno delujejo na naše zdravje. Proizvajajo jih rastline, pogosto v obliki pigmentov, ki prispevajo k večji zmožnosti za njihovo preživetje. Poznamo preko tisoč različnih fitokemikalij.

FITOKEMIKALIJAVIRDELOVANJE
likopenparadižnikzaviranje nastanka in rasti rakavih celic
luteinšpinača, ohrovt, brokolizaviranje nastanka rakavih celic
kverceinčebula, por, česenzaviranje nastanka rakavih obolenj in alergij
resveratolrdeče vino, rdeče grozdjezmanjševanje tveganja za nastanek bolezni
srca in ožilja, krvnih strdkov
pomeratolgranatno jabolkozaviranje učinkov staranja, preprečevanje
poškodb DNK
izoflavonisojalajšanje težav, povezanih z menopavzo

Popestrite si vsakodnevni jedilnik z zadostno količino svežega sadja in zelenjave – zdaj veste, da vam bo telo zelo hvaležno.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja