Sladkorni alkoholi – polioli

Vsakodnevno žvečite žvečilni gumi? Ste ljubitelj beljakovinskih ploščic z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Potem ste se že zagotovo srečali s pojmoma “sladkorni alkohol” ali “poliol”.

Kaj so sladkorni alkoholi oz. polioli?

Sladkorni alkoholi so ogljikovi hidrati, ki se naravno nahajajo v sadju in zelenjavi. Naj vas njihovo ime nikar ne zavede – dobili so ga po svoji kemijski zgradbi, ki delno spominja na alkohole, delno pa na sladkorje. Njihovo uživanje ne povzroča pijanosti, tako da so vaše skrbi popolnoma odveč.


Ne zamudite aktualnih akcij!


Uporaba

Poleg tega da sladkorni alkoholi hrani dajejo sladek okus, jih v prehranski industriji uporabljajo tudi kot sredstva za povečanje prostornine in ohranjanje vlage, zaradi njih pa so žvečilni gumiji osvežilni. V Evropi najdemo sladkorne alkohole predvsem v žvečilnih gumijih, nekaterih bonbonih in nizkokaloričnih piškotih, preko luže pa skorajda ni dietne slaščice brez sladkorja, ki ne bi vsebovala sladkornih alkoholov.

Sladkorni alkoholi ne sodijo v isto skupino kot druga (umetna) sladila kot npr. saharin, aspartam in acesulfam K. Umetna sladila so namreč brez energijske vrednosti in ne vsebujejo ogljikovih hidratov.

Prednosti sladkornih alkoholov:

1. Imajo nižjo energijsko vrednost kot sladkor

Energijska vrednost sladkornih alkoholov je nižja kot energijska vrednost sladkorja. Kot je razvidno iz spodnje tabele, se le-ta pri sladkornih alkoholih giba od 0,2 do 3 kalorij na gram snovi. Tako imajo tudi jedi, katerim so dodani sladkorni alkoholi ali kombinacija sladkornih alkoholov in umetnih sladil, nižjo kalorično vrednost kot hrana, sladkana s sladkorjem.

Primerjava: sukroza (sladkor) in sladkorni alkoholi

 Sladkost*GI**kcal/g
Sukroza (sladkor)100%604
Maltitol sirup75%523
Hidrogenirani škrobni hidrolizat33%392,8
Maltitol75%362,7
Ksilitol100%132,5
Sorbitol60%92,5
Izomalt55%92,1
Laktitol35%62
Manitol60%01,5
Eritritol70%00,2

* v primerjavi z navadnim sladkorjem
** GI – glikemični indeks

Eritritol ima najnižjo kalorično vrednost in najnižji glikemični indeks izmed vseh sladkornih alkoholov . Po okusu in teksturi zelo spominja na sladkor.

2. Nižji glikemični indeks

Presnova sladkornih alkoholov se prične šele v tankem črevesju, kjer se zelo počasi in nepopolno absorbirajo v krvni obtok. Pri tem se sprosti zelo malo ali celo nič inzulina, kar ne vpliva drastično na porast krvnega sladkorja. Čeprav si strokovnjaki niso enotni glede pomembnosti glikemičnega indeksa, je dokazano, da je uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom povezano s prenajedanjem, prekomerno telesno težo, diabetesom tipa 2 in obolenji srca. Vsi polioli imajo nizek oz. srednje visok glikemični indeks in lahko učinkovito nadomestijo sladkor, glukozo in polisaharide z visokim glikemičnim indeksom, ki se najpogosteje uporabljajo v sodobni predelani hrani.

3. Ne povzročajo kariesa

Prebava sladkornih alkoholov se prične šele v črevesju, zato za razliko od sladkorja ne pripomorejo k nastanku kariesa. Ksilitol, eden izmed sladkornih alkoholov, dokazano preprečuje nastanek bakterij v ustih.

Pomanjkljivosti sladkornih alkoholov

Sladkorni alkoholi lahko povzročajo zastajanje vode, napenjanje, vetrove in delujejo odvajalno, zato nikar ne pretiravajte z njihovim uživanjem. Prekomerno uživanje sladkornih alkoholov lahko povzroča tudi diarejo.

Priporočamo, da:

  • nadzorujete količino sladkornih alkoholov na obrok (koliko gramov sladkornih alkoholov je preveč, je težko oceniti, ker je vse odvisno od posameznika. Ameriško dietetično združenje opozarja, da 50 g sorbitola ali 20 g manitola že lahko povzroča diarejo);
  • ne uživate jih na tešče;
  • spremljate reakcije svojega telesa na njihovo uživanje (nekateri posamezniki so bolj občutljivi kot drugi);
  • zaužito količino postopoma povečujte in tako privajajte telo.

Za konec

Sladkorne alkohole kljub njihovi drugačni presnovi štejemo med ogljikove hidrate. V primerjavi s sladkorjem imajo nižjo energijsko vrednost in glikemični indeks, zato so primerni tudi za tiste, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da tudi v tem primeru zmernost ni odveč.


TOP izdelki po odličnih cenah


Podobni članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja