Sladkorni alkoholi – polioli: naravna sladila brez kalorij?

Vsakodnevno žvečite žvečilni gumi? Ste ljubitelj beljakovinskih ploščic z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Potem ste se že zagotovo srečali s pojmoma “sladkorni alkohol” ali “poliol”. Naj uvodoma povemo, da je prva različica tega članka nastala pred več 15 leti. No, dandanes nastopajo polioli tudi kot samostojen nadomestek sladkorja, del low-carb mešanic za peko peciva z malo ogljikovimi hidrati ali celo kot nadomestek sladkorja v najbolj kakovostnih marcipanovih masah. Največkrat je v uporabi njegov najbolj okusen predstavnik – eritritol, ki ga najdemo v liniji izdelkov Sukrin.

Kaj so sladkorni alkoholi oz. polioli?

Sladkorni alkoholi so ogljikovi hidrati, ki se naravno nahajajo v sadju in zelenjavi – eritritol najdemo v hruškah, melonah in celo gobah. Naj vas njihovo ime nikar ne zavede – dobili so ga po svoji kemijski zgradbi, ki delno spominja na alkohole, delno pa na sladkorje. Njihovo uživanje ne povzroča pijanosti, tako da so vaše skrbi popolnoma odveč.Sladkorni alkoholi ne sodijo v isto skupino kot druga (umetna) sladila, kot npr. saharin, aspartam in acesulfam K. So namreč naravnega izvora, saj nastajajo prek procesa fermentacije.


Poglejmo eritritol. Gre za sladilo brez energijske vrednosti, ki ga naravno najdemo tudi v hruškah in melonah – tudi kot izdelek je proizveden na naraven način, prek fermentacije glukoze. V telesu se ne izkoristili (nima kalorij oz. kJ) ter ne vpliva na dvig krvnega sladkorja, zato je odlično sladilo za vse, ki se izogibajo sladkorju oziroma uživajo LCHF prehrano. Mnoge LCHF recepte lahko najdete na Stašini fit kuhinji.

Polioli in uporaba

Članek iz leta 2008: Sladkorni alkoholi hrani dajejo sladek okus, jih v prehranski industriji uporabljajo tudi kot sredstva za povečanje prostornine in ohranjanje vlage, zaradi njih pa so žvečilni gumiji osvežilni. V Evropi najdemo sladkorne alkohole predvsem v žvečilnih gumijih, nekaterih bonbonih in nizkoenergijskih piškotih, preko luže pa skorajda ni dietne slaščice brez sladkorja, ki ne bi vsebovala sladkornih alkoholov.

Članek iz leta 2023: Uporablja se največ eritritol, ki je tako nadomestek nadomestek sladkorja, sestavina low-carb mešanic za peko peciva, čokolad brez dodanega sladkorja ali sirupov z manj sladkorja. Lahko ga najdete v izdelkih, ki nadomestijo rjavi sladkor, sestavinah za peko čokoladnih tort, v čokoladnem moussu ali marcipanu.

Prednosti sladkornih alkoholov:

1. Imajo nižjo energijsko vrednost kot sladkor

Energijska vrednost sladkornih alkoholov je nižja kot energijska vrednost sladkorja. Kot je razvidno iz spodnje tabele, se ta pri sladkornih alkoholih giba od 0,2 do 3 kalorij na gram snovi. Tako imajo tudi jedi z dodanimi sladkornimi alkoholi ali s kombinacijo sladkornih alkoholov in umetnih sladil, nižjo energijsko vrednost kot hrana, sladkana s sladkorjem.

Primerjava: saharoza (sladkor) in sladkorni alkoholi

 Sladkost*GI**kcal***/g
Saharoza (sladkor)100%604
Maltitol sirup75%523
Hidrogenirani škrobni hidrolizat33%392,8
Maltitol75%362,7
Ksilitol100%132,5
Sorbitol60%92,5
Izomalt55%92,1
Laktitol35%62
Manitol60%01,5
Eritritol70%00,2

* v primerjavi z navadnim sladkorjem
** GI – glikemični inde

*** vrednost kcal pomnožimo s 4,186, da dobimo kJ

Eritritol ima najnižjo energijsko vrednost in najnižji glikemični indeks izmed vseh sladkornih alkoholov. Po okusu in teksturi zelo spominja na sladkor.

2. Nižji glikemični indeks

Presnova sladkornih alkoholov se prične šele v tankem črevesju, kjer se zelo počasi in nepopolno absorbirajo v krvni obtok. Pri tem se sprosti zelo malo ali celo nič inzulina, kar ne vpliva drastično na porast krvnega sladkorja. Čeprav si strokovnjaki niso enotni glede pomembnosti glikemičnega indeksa, je dokazano, da je uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom povezano s prenajedanjem, prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo tipa 2 in obolenji srca. Vsi polioli (z izjemo eritritola) imajo nizek oz. srednje visok glikemični indeks in lahko učinkovito nadomestijo sladkor, glukozo in polisaharide z visokim glikemičnim indeksom, ki se najpogosteje uporabljajo v sodobni predelani hrani.

3. Ne povzročajo kariesa

Prebava sladkornih alkoholov se prične šele v črevesju, zato za razliko od sladkorja ne pripomorejo k nastanku kariesa. Ksilitol, eden izmed sladkornih alkoholov, dokazano preprečuje nastanek bakterij v ustih.

Pomanjkljivosti alkoholnih sladkorjev – poliolov

Sladkorni alkoholi lahko povzročajo zastajanje vode, napenjanje, vetrove in delujejo odvajalno, zato nikar ne pretiravajte z njihovim uživanjem. Prekomerno uživanje sladkornih alkoholov lahko povzroča tudi diarejo.

Priporočamo, da:

  • nadzorujete količino sladkornih alkoholov na obrok ter njihovo vrsto (koliko gramov sladkornih alkoholov je preveč, je težko oceniti, ker je vse odvisno od posameznika. Ameriško dietetično združenje opozarja, da 50 g sorbitola ali 20 g manitola že lahko povzroča diarejo);
  • priporočamo uživanje eritritola – moč slajenja sladkor:eritritol 1:1.5
  • jih ne uživate na tešče;
  • spremljate reakcije svojega telesa na njihovo uživanje (nekateri posamezniki so bolj občutljivi kot drugi);
  • zaužito količino postopoma povečujte in tako privajajte telo.

Za konec: zmagovalec eritritol

Sladkorne alkohole kljub njihovi drugačni presnovi štejemo med ogljikove hidrate. V primerjavi s sladkorjem imajo nižjo energijsko vrednost in glikemični indeks, zato so primerni tudi za tiste, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov.

Mnoge pomanjkljivosti poliolov je zabrisal eritritol – linija Sukrin je vsebuje kreativne recepture, s katerimi lahko ustvarimo sladke dobrote, zmanjšamo kalorije v času hujšanja, ketogene diete ali preprosto naredimo majhen korak k bolj zdravemu življenju.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja