Moč maščobnih kislin omega 3

študija iz centra Freda Hutchinsona za raziskovanje raka, opravljena z Eskimi z Aljaske, ki na dan zaužijejo 20-krat več maščobnih kislin omega 3 kot ljudje drugje po svetu, predpostavlja, da vnos teh hranil preprečuje diabetes tipa 2 in srčno-žilne bolezni.

Čeprav je razširjenost debelosti med Eskimi podobna odstotnemu deležu razširjenosti čezmerne teže v povprečni ameriški populaciji, je zdravstveno stanje Eskimov precej boljše. Čezmerna teža namreč ni povečala tveganja za sodobne bolezni med ljudmi, ki so imeli v krvi visoke vrednosti maščobnih kislin EPA in DHA. Zanimivo, ljudje s čezmerno telesno težo in visokimi krvnimi vrednostimi EPA in DHA so imeli vrednosti trigleceridov in koncentracije C-reaktivnega proteina (CRP) enake kot tisti z zdravo telesno težo. Uživanje hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega 3, je prebivalcem Aljaske omogočilo zaščito pred škodljivimi zdravstvenimi posledicami čezmerne telesne teže.Maščobne kisline omega 3 so bile v zadnjih letih obravnavane v izjemo veliko študijah in so eden izmed najbolj cenjenih prehranskih dopolnil. Povezujejo jih namreč s številnimi ugodnimi učinki na zdravje:

  • preprečevanje sodobnih bolezni, povezanih s čezmerno telesno težo: srčno-žilne bolezni, diabetes, metabolni sindrom itd.,
  • zdravljenje depresije,
  • z vplivom na uravnavanje krvnega sladkorja in ravni inzulina spodbujajo občutek sitosti in pomagajo pri hujšanju,
  • manjše tveganje za razvoj nekaterih vrst raka (na dojkah, prostati, debelem črevesju idr.),
  • pomagajo krepiti imunski sistem,
  • lepši videz kože in las,
  • delovanje možganov, spomin ipd.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja