Ingver – več kot le začimba

Ingver – podzemno deblo oz. koreniko rastline Zingiber officinale že stoletja uporabljajo zdravilci v Aziji, Indiji in Arabskih državah kot del tradicije zdravljenja z zelišči.

Uporablja se pri:

  • navzeji (slabost, ki sili k bruhanju)
  • glavobolu in zobobolu
  • koleri
  • prehladu
  • driski
  • bolečinam v želodcu
  • revmatizmu
  • živčnim boleznim

Na Kitajskem ga kot zdravilo proti slabosti, morski bolezni in pri težavah s srcem uporabljajo že več kot 2000 let. Danes je ingver ena izmed najpomembnejših in najbolj cenjenih začimb. Prvotno izvira iz osrednje Azije, danes ga vzgajajo tudi v Afriki in Latinski Ameriki. V Indiji in na Kitajskem so ingver gojili že v starem veku ter po nekaterih virih velja za najstarejšo kulturno rastlino sploh. Indija pa po količini proizvodnje ostaja na prvem mestu.Uporaba v kulinariki

Ingver je pomembna sestavina azijskih jedi, v moderni evropski kuhinji pa ga ne uporabljamo pogosto. Kitajci na splošno verjamejo, da uživanje ingverja vzpodbuja krvni obtok in iz telesa odvaja tako imenovano mokro, zdravju škodljivo energijo. Slednja naj bi se še posebej rada kopičila v telesu nosečnic, zaradi česar se zanje priporoča, da 49 dni po porodu uživajo zelo hranljive jedi, ki vsebujejo ingver. Ingver naj bi učinkoval tudi kot afrodiziak, čeprav znanstveno tega niso dokazali. Nekateri nadalje verjamejo, da lajša potovalno bolezen in pomaga pri prebavi.

Seveda pa ingverja ne jedo zgolj zaradi njegovih zdravilnih učinkov, pač pa predvsem zaradi posebnega okusa, ki ga Azijci naravnost obožujejo. Svež ingver diši podobno kot limona in ima rahlo pikanten, rezek okus, vendar je hkrati osvežilen. Za pripravo hrane se uporablja korenika – podzemeljsko steblo in ne korenina oz. gomolj, kot misli veliko število ljudi. V azijski kuhinji včasih uporabljajo tudi ingverjeve liste. Lajša prebavo in blaži težave z vetrovi, če ga v majhnih količinah dodajamo težje prebavljivim jedem. Pospešuje presnovo in porabo kalorij. Korenina ingverja vsebuje do 3,3 odstotka eteričnih olj. Plasti tkiva, ki vsebuje ta olja, se nahajajo tik pod plutasto skorjo, zato morate korenino lupiti zelo na tanko in previdno. Vsebuje nekatere ostre snovi, na primer gingerol, zingeron in shogaol, ki vzpodbujajo delovanje žolča. Med dušenjem ingver mehča meso, saj vsebuje encim za prebavo beljakovin proteazo.

Zdravilni učinki – bolezni srca in ožilja

Strokovnjaki opozarjajo, da na pojav srčnega napada, možganske kapi ali poškodbe krvnih žil najbolj vplivajo trombotični faktorji – kako kri teče, koliko je viskozna in lepljiva ter kakšna je tendenca tvorjenja in povečevanja strdkov. Prehranjevanje lahko zelo vpliva na faktorje za strjevanje krvi. Dokazano je, da ima dieta pri srčnih boleznih več opraviti s temi dejavniki kot pa s holesterolom. Blagodejni vplivi diete za uravnavanje strjevanja krvi že kmalu obrodijo sadove. Nekoč so kardiologi mislili, da srčni napad sprožijo plasti oblog, ki zožijo arterije in te povzročijo motnje srčnega utripa. Danes pa je splošno znano da v 80-90% primerov srčni napad povzroči krvni strdek. Tvorba strdkov je močno odvisna od nekaterih dejavnikov, ki so povezani s prehrano. Visoke količine fibrinogena v krvi napovedujejo bolezni srca in ožilja. Nekatere jedi zmanjšujejo viskoznost krvi in omogočajo njeno hitrejše kroženje in s tem onemogočajo nastajanje krvnih strdkov. Tudi ingver sodi v skupino živil, ki znižuje koagulabilnost krvi in z rednim uživanjem v zelo skromnih količinah lahko bistveno pripomore k varovanju pred kardiovaskularnimi boleznimi.

Začimbe so boljše celo od nekaterih zdravil

Revmatoidni artritis lahko skušajte olajšati z ingverjem. Mednarodno priznani strokovnjak za začimbe dr. Krishna Srivastava z univerze v Odenseju na Danskem trdi, da je ingver tudi antiinflamatorna učinkovina. Ingver že nekaj tisoč let uporabljajo v zdravilstvu Ayur Vede (indijski sistem tradicionalne medicine) za zdravljenje različnih revmatičnih in mišično-skeletnih obolenj. Dr. Srivastava je pred kratkim z ingverjem uspešno zdravil 50 pacientov. Zdravljenje je trajalo več let, priporočena količina je 5 g svežega ingverja ali tretjina čajne žličke zmletega 3-krat dnevno kot dodatek jedem. Ingver je dokazano zdravilo proti slabosti in morski bolezni ter je enako ali celo boljše od zdravil, kakršno je na primer Dramamine. Poleg tega, da je ingver močan antitrombotik (preprečuje krvne strdke) je tudi zelo močen antioksidant, antiinflamatorik (protivnetnik), deluje kot antidepresiv (poživljajoče), in vitro antibiotik (uničuje salmonelo in stafilokoke), pri živalih pa učinkuje tudi proti ulkusu, ter sodi med varovalna zdravila proti raku. Ingver v Aziji že stoletja uporabljajo za lajšanje težav pri migrenskem glavobolu; tretjina žličke ingverja v prahu naj bi težave omilila že v 30 minutah.

Dovolj razlogov za uporabo

Kljub specifičnemu okusu je ingver vedno bolj priljubljen dodatek jedem. Lahko uporabite ingver v prahu, pri čemer bodite pazljivi pri doziranju, saj ga lahko hitro vsujete preveč – če ima jed okus po limoninem detergentu za posodo, ste pretiravali. Lahko pa uporabite svežo koreniko, jo olupite ter nastrgate oz. narežete na kolobarje in dodate jedi. Sploh piščančji file, narezan na koščke in začinjen z ingverjem je odličen. Poskusite!

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja