Hospitals and Health – Your Orthomolecular Guide to a Shorter, Safer Hospital Stay

Farmacevtska industrija je eden izmed najbolj dobičkonosnih poslov sodobnega časa. Namesto pregovora Za vsako bolezen raste rož’ca danes pogosteje slišimo Za vsako bolezen obstaja zdravilo. Toda ali so zdravila res sredstvo za ozdravitev ali so samo sredstvo, ki blaži in prikriva simptome bolezni?

Avtorji ugotavljajo, da je verjetnejša druga misel. Čedalje več ljudi se zaveda, da vsa zdravila niso sredstvo za ozdravitev, temveč le sredstvo, s katerim lažje shajamo. Zaradi težnje, da bi ugotovili pravi način za ozdravitev, je nastala veja alternativne medicine, imenovana ortomolekularna medicina. To je veda, ki proučuje, kako z optimalno prehrano in/ali prehranskimi dopolnili ohraniti zdravje oziroma preprečiti ali zdraviti bolezni. Pristop je večinoma usmerjen v uživanje zelo velikih odmerkov vitaminov in mineralov, torej odmerkov, ki so precej večji od dnevno priporočenih količin.Knjiga Hospitals and Health – Your Orthomolecular Guide to a shorter, Safer Hospital Stay ponuja več možnosti, kako se izogniti bolnišnicam oziroma skrajšati čas hospitalizacije. Kot temeljno izpostavlja urejeno in uravnoteženo prehrano, ki krepi naš imunski sistem, skrajša čas okrevanja in zmanjša potrebo po uporabi farmacevtskih zdravil.

Prvi del knjige predstavlja zgodovinski razvoj medicine. Zanimivo je predvsem to, da so se ljudje v srednjem veku bali bolnišnic, saj so veljala za mesto, od koder se nisi več vrnil. V zgodovini in z uvedbo nekaterih sanitetnih pravil, kot je na primer umivanje rok po ravnanju s pacienti, so se razmere v bolnišnicah začele počasi spreminjati.

Hospitalizacija se je razcvetela tudi z reorganizacijo arhitekturne osnove bolnišnic. Velike temačne dvorane z več tisoč posteljami v enem prostoru, so zamenjali svetli in prostorni apartmaji, namenjeni le peščici pacientov. Upravniki bolnišnic so s to spremembo kmalu odkrili tudi povezavo med hospitalizacijo in dobičkom, torej dlje ko je pacient hospitaliziran, več dobička imajo od njega.

Drugi del knjige bralcu ponuja alternativne možnosti, kako se izogniti bolnišnicam. Vsak posameznik mora namreč sprejeti odgovornost za svoje zdravje, ki ga lahko dosežemo s pravilno prehrano. S pravilnim odločanjem in z nadzorom se lahko učinkovito izognemo nepotrebnim zdravstvenim tveganjem oziroma, če je hospitalizacija neizogibna, povečamo možnosti za uspeh ozdravitve.

Posebej bi izpostavil del, ki pojasnjuje, da večina zdravnikov svari paciente, naj ne iščejo podatkov na svetovnem spletu. Namesto graje bi bila v tem primeru vsekakor primernejša pohvala pacienta, da se ozavešča o svojem zdravju. Konec koncev je mogoče na spletnih forumih najti veliko praktičnih informacij, torej izjav in izkušenj tistih, ki so se že spopadli z boleznijo, ter tako najti vsaj delne odgovore na vprašanja.

Knjiga Hospitals and Health je vsekakor dobrodošlo čtivo za vse, ki se zavedajo, da je zdravje naše največje bogastvo. Knjiga je na voljo v spletni trgovini Amazon: http://www.amazon.com/Hospitals-Health-Orthomolecular-Shorter-Hospital/dp/1591202604.
Spletna stran Ortomolekularne medicine:http://orthomolecular.org/

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja