Skodelica zdravja

Ko se je kitajski cesar Shen-Nung na lep sončen dan namenil malce pretegniti svoje ude, je kmalu ugotovil, da kitajsko sonce precej pripeka in se sklenil ohladiti v senčki velikega drevesa. Pristavil je kotliček z vodo, lahen vetrič pa je vanj zanesel nekaj listov čajevca. Zelenkasta tekočina mu je očitno prijala, saj je čaj tudi skoraj 5000 let po cesarjevi dogodivščini med najpogosteje konzumiranimi pijačami na svetu.

Ta najstarejša legenda o čaju nakazuje na to, da je Kitajska pradomovina čajevca, vendar pa kljub temu še vse do danes ni popolnoma jasno, če morda njegove primarne korenine vseeno ne segajo v indijsko pokrajino Assam, kjer so bili odkriti grmi divjega čajevca (Thea Assamica). Nekateri zapisi navajajo, da so čaj v Indiji “zakuhali” Angleži, spet drugi, da je bil čaj prinešen v Indijo iz Kitajske.Je že vsak poparek tudi čaj?

Čajevca iz Kitajske in Indije sta “mati in oče” številnih hibridov, ki danes rastejo po nasadih širom sveta. Divje rastoči kitajski čajevec doseže do 20 metrov in častitljivih 50 let starosti, medtem ko je njegov brat Indijec skromnejši; doseže namreč “le” do 10 metrov, vendar pa je njegovo poslanstvo polnjenja čajnikov tudi do dvakrat daljše od kitajske rastline. Nobena redkost ni drevo, staro tudi celo stoletje. Današnje čajevce seveda gojijo v rastlinjakih in jih obrezujejo v cca. meter in pol visoke grmičke, kar olajša obiranje.

Že površen pogled po prodajnih policah v bližnjem supermarketu vam da vedeti, da za skoraj vsako rastlino “stoji” tudi čaj. Kopriva, kamilica, šipek in še 1001 rastlina seveda s pravim čajevcem – Camellio Sinensis, kot je njegovo latinsko ime, nimajo nič skupnega. Ime “čaj” so si te rastline pridobile skozi čas, predvsem zaradi zelo podobnega načina priprave in nekaterih zdravilnih učinkov, medtem ko “pravi čaj”, kot je pogosto označen, ostaja le eden. Za njegovo pripravo se vedno uporabljajo le listi, redkeje tudi peclji in celo deli stebla, cvetovi pa se ne uporabljajo.

Črni, rdeči in zeleni čaj – tri različne rastline?

Ne glede na barvno oznako čaja gre v vseh primerih za eno in isto rastlino. Posamezne vrste se namreč ločujejo le po predelavi – razlika je v tem, ali so čajni lističi fermentirani (ter koliko časa traja sam proces) oz. sploh niso fermentirani.

Zeleni čaj

Delno venenje, prepihanje s segretim zrakom oz. kratko poparjenje ter valjanje in sušenje so v glavnem postopki, potrebni za pridobivanje zelenega čaja, ki je, kot pove že njegovo ime, rumenkasto zelene barve. Takšen čaj ohrani svoje naravne zdravilne sestavine.

Črni čaj

Predelava črnega čaja obsega, poleg zgoraj navedenih faz, tudi postopek fermentacije, ki je pri proizvodnji zelenega čaja popolnoma izpuščen. Fermentacija pomeni proces oksidacije v vlažnem okolju, ki traja nekaj ur. Čajni lističi se pri tem obarvajo črno-rjavo, spremeni pa se tudi kemična sestava ter seveda okus in barva (rjavo oranžna) samega čaja.

Rdeči čaj

Rdeči čaji, znani tudi pod imenom “oolong”, so vmesna stopnja med zelenimi in črnimi čaji – sicer so podvrženi fermentaciji, vendar je ta veliko krajša kot pri črnem čaju. Barva in okus sta mešanica zelenega in črnega čaja.

Ali je čaj res zdravilen?

Če pobrskate po starodavnih zapisih o čaju, lahko ugotovite, da se je napitek že od nekdaj uporabljal v različne zdravilne namene. Uporabljali so ga proti vročini, glavobolom, želodčnim in črevesnim boleznim, prebavnim težavam, proti različnim vnetjem in tudi v obliki paste za lajšanje revmatičnih bolečin.

Ko so znanstveniki že pred nekaj stoletji pričeli s poglobljenim raziskovanjem čajevčevih učinkovin, je bilo ugotovljeno, da je ključ čajeve zdravilnosti v flavonoidih, ki jih vsebuje. Flavonoide uvrščamo med polifenole – rastlinske komponente, ki se nahajajo v večini hrane rastlinskega izvora, predvsem v vinu, sadju, zelenjavi in čaju. S svojim antioksidativnim delovanjem pomagajo nevtralizirati škodo, ki jo našim celicam in tkivom povzročajo prosti radikali, ki, kot vemo, pospešujejo staranje, sodelujejo pri nastajanju nekaterih degenerativnih bolezni, predvsem pri raku in boleznih srca in ožilja.

Skrivnost čajevca – antioksidanti katehini

Leta 1997 je dr. Lester Mitscher, profesor medicinske kemije na Univerzi v Kansasu, ugotovil, da zeleni čaj vsebuje enega izmed najbolj močnih antioksidantov iz družine katehinov, imenovanega epigalokatehin galat (EGCG). V svoji študiji je ugotovil, da je EGCG pri nevtraliziranju prostih radikalov v primerjavi z vitaminom C močnejši kar 100 krat, v primerjavi z vitaminom E pa 25 krat. Zeleni čaj vsebuje primerjavi s črnim čajem skoraj trikrat več EGCG, saj se pri slednjem znaten delež katehinov zaradi fermentacije pretvori v kompleksnejše oblike flavonoidov – teoflavine in teorubigine.

Učinki KATEHINOV:

  • zmanjšujejo pojavnosti raka
  • zmanjšujejo možnost nastanka tumorjev in drugih mutacij
  • znižujejo holesterol
  • preprečujejo povišanje krvnega tlaka
  • preprečujejo povišanje krvnega sladkorja
  • delujejo antibakterijsko
  • uničujejo virus gripe

študij, iz katerih lahko razberemo le eno, in sicer, da čaj, predvsem zeleni, JE zdravilen, je ogromno. Tako mi lahko verjamete, da se škatlica s čajem v času, ko sem pisala ta članek, še nikoli ni tako hitro praznila.

Kaj pravijo študije?

Izgorevanje maščobe: kombinacija kofeina in katehinov v zelenem čaju lahko pospeši vaš metabolizem celo do 4% (University of Geneva).

Poškodbe kože: dokazano je, da topikalno nanešen zeleni čaj omili sončne opekline (Case Western Reserve University in Cleveland, OH).

Srčni napadi: obširna študija, v kateri je sodelovalo kar 1900 ljudi, ki so preboleli srčni napad, nakazuje na to, da se pri posameznikih, ki tedensko zaužijejo 19 ali več skodelic čaja, smrtnost v naslednjih 3-4 letih zmanjša za kar 44% v primerjavi s tistimi, ki čaja ne uživajo, pri posameznikih, ki zaužijejo manj kot 14 skodelic na teden pa se omenjeno tveganje zmanjša za 28% (Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, MA).

Krepitev kosti: fluoridi in flavonoidi lahko povečajo čvrstost kosti. S pomočjo študije, opravljene na 1037 ljudeh, starih nad 30 let, je bilo ugotovljeno, da je prišlo pri posameznikih, ki so nekaj let uživali najmanj 2 skodelici čaja dnevno, do povečane mineralne gostote kosti. Pri osebah, ki so redno pile čaj več kot 10 let, je bila razlika v primerjavi s tistimi, ki čaja niso uživale, za kar 6,3%, pri tistih, ki so redno uživali čaj od 6-10 let pa 2,3%. Po prvem letu in pol razlike med pivci in nepivci ni bilo (National Cheng Kung University Hospital in Tainan, Taiwan).

Kajenje: kadilci, ki dnevno zaužijejo vsaj 6 skodelic zelenega čaja, utrpijo 40-50% manj oksidativnega stresa, zaradi česar je manjša možnost rakastih obolenj in nastanka srčno-žilnih bolezni (Academy of Preventive Medicine in Beijing, China; Indiana University School of Medicine, Indianapolis).

Zaviranje rasti tumorjev: ugotovljeno je, da EGCG deluje kot inhibitor urokinaze, encima, odločilnega za rast rakavih celic (Medical College of Ohio).

Bolezni srca in ožilja: v študiji, ki je bila predstavljena na mednarodnem simpoziju fizioloških in farmakoloških učinkov čaja, je bilo ugotovljeno, da imajo moški, redni pivci zelenega čaja, nižji holesterol kot nepivci. V študiji je sodelovalo 1306 moških, starih med 49 – 56 let. (National Defense Medical College in Saitama, Japan).

Kaj pa črni čaj?

Če ste bili pri branju navedenih koristi pozorni, lahko opazite, da govorim le o zelenem čaju. Nasplošno boste večinoma zasledili hvalnice le tej vrsti čaja, medtem ko črni ostaja nekako prezrt. Vendar neupravičeno; obstajajo namreč tudi študije, ki dokazujejo, da katehini v zelenem čaju niso edine komponente z antioksidativnim delovanjem, pravtako pa tudi študije, kjer je bilo ugotovljeno, da so katehini v zelenem in teoflavini v črnem čaju približno enako učinkoviti. Tako lahko tudi pitje črnega čaja prinaša številne koristi. Ena izmed študij, kjer je sodelovalo 20000 oseb, ki so dnevno zaužile 5 skodelic čaja, je pokazala, da se je tem osebam znižal holesterol, pa tudi možnost srčnega napada ali povišanega krvnega pritiska se je znižala (Stensvold et al., 1992). Črni čaj pripomore tudi k preprečevanju nastanka kariesa, ščiti kadilce pred oksidativnim stresom, ki jih ogroža ter zmanjšuje možnost obolenja za rakom.

Kofein – tein

Čajevec med drugim vsebuje tudi kofein, včasih poimenovan tein (že leta 1838 je bilo dokazano, da gre za identični snovi), ki je vezan na čreslovine, zaradi česar ima v primerjavi s kavo popolnoma drugačen mehanizem delovanja. Najbrž ste že slišali, da čaj, ki ste ga pripravljali do 3 minute, deluje poživljajoče, nad 5 minut pa pomirjevalno. Kofein v čaju se namreč pri pripravi izloči v prvih nekaj minutah, šele kasneje pa se začnejo sproščati tudi čreslovine, ki pa absorpcijo kofeina v telesu zelo upočasnijo. Pri pripravljanju čaja več kot 5 minut dosežete podaljšano sproščanje kofeina tudi do 12 ur. Izraza “poživilno” in “pomirjevalno” sta v tem kontekstu napačna, pravilnejši bi bili oznaki “močno poživilen” in “manj poživilen”.

 

Povprečna skodelica čaja (190 ml vode 1 čajna žlička čaja) vsebuje 50 mg kofeina, medtem ko ga enaka količina kave vsebuje kar za tretjino več.

Vse tri osnovne vrste čaja so zelo dober vir vitamina C. Skodelica ali dve dnevno zagotavljata do 400 mg vitamina C, kar je veliko več v primerjavi z zelenjavo oz. sadjem (du Toit 2001).

Koliko čaja dnevno?

Po študijah sodeč bi naj dnevno zaužili povprečno 3 skodelice čaja. Nekateri strokovnjaki priporočajo tudi do 10 skodelic dnevno, pri čemer pa se lahko pojavijo stranski učinki, ki so splošno značilni za prevelik odmerek kofeina. Skodelica čaja vsebuje cca. 10-40 mg polifenolov, priporočljiva pa je tudi uporaba čajnega ekstrakta v kapsulah, pri čemer nekateri vsebujejo tudi do 97% delež polifenolov. Večina ekstraktov je tudi brez kofeina, s čimer lahko uživate večje odmerke brez stranskih učinkov. Kljub temu ne gre brez previdnosti, saj hkrati z zelenim čajem ne smemo jemati določenih zdravil (takšni primeri so v praksi redki), zato je v takih primerih priporočljiv predhoden posvet z zdravnikom.

 

Ali ste danes že zaužili svojo skodelico zdravja?

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja