Gary Taubes: WHY WE GET FAT AND WHAT TO DO ABOUT IT

Bolezenska debelost in čezmerna telesna teža sta čedalje večja težava človeštva. Po logičnem sklepanju bi dejali, da je debelost dejavnik le v razvitem zahodnem svetu ter da gre za posledico izobilja in načina življenja. Vendar ni tako.

Statistika kaže, da je debelost enako pogosta v razvitem in nerazvitem svetu, prav tako ne odraža socialnega položaja – debeli so bogati in tudi revni, pri katerih debelost celo narašča, pojavlja se pri fizičnih in pisarniških delavcih in ne izbira let – debeli so stari in mladi, celo otroci. Debelost nima raje športnikov pred zapečkarji, čezmerna telesna teža je pogosta tudi pri telesno aktivnih, ne le pri neaktivnih.Kje so vzroki za epidemijo čezmerne teže in bolezenske debelosti, s katero so povezane skoraj vse bolezni sodobnega časš

Odgovore lahko najdete v knjigi Why we get fat. Avtor Taubes je dolgoletni raziskovalni novinar in nima uradne medicinske ali nutricionistične izobrazbe, zato tudi ni obremenjen z ustaljenimi dognanji medicinske stroke ter neposredno izpodbija ustaljena prepričanja na preprost in zanimiv način. Pri tem uporablja nova spoznanja in se hkrati nasloni tudi na tista stara, splošno priznana, a jih razlaga na nov način in tako pride do zanimivih ugotovitev.

Knjiga je razdeljena v dve smiselni, medsebojno povezani celoti. V prvem delu Taubes podvomi o ustaljenih trditvah o tem, zakaj se redimo. Ali gre za posledico čezmernega uživanja hrane oziroma pozitivno energetsko bilanco – pojemo več, kot porabimo? Se premalo gibljemo? Gre za kombinacijo obojegš Je mar posledica življenjskega slogš Je vzrok psihološki ali morda biblični – so debeli ljudje res podlegli dvema smrtnima grehoma – lenobi in požrešnosti? Če ste enkrat že debeli, potem je izguba maščobe stvar matematike – zaužijte manj kalorij, kot jih telo porabi, tako bi morali maščobo in odvečno težo izgubiti enkrat za vselej, če vsaj malo pazite na energetske potrebe organizma. Ali to res drži? Zakaj posamezniki, ki želijo izgubiti odvečno maščobo in ki manj jedo, redno telovadijo, izgubijo nekaj kilogramov, večinoma nato v enem letu pridobijo nazaj vsaj polovico izgubljene teže, še pogosteje pa vse in na koncu tehtajo celo še več kot na začetku. Je telesna aktivnost res ključ do vzdrževanja telesne teže ter kakšna je povezava med rastjo, pridobivanjem teže in prehranjevanjem? Ali se redimo oziroma rastemo, ker več jemo, ali jemo več zato, ker se redimo oziroma rastemo? Zakaj je pri zdravih otrocih drugače? Zakaj so nekateri z lahkoto suhi in jedo vse, kar jim srce poželi, drugi pa se zredijo že ob pogledu na meni? Kakšno vlogo imajo pri vsem tem geni? Ali že v maternici zarodek podeduje po materi večjo ali manjšo podvrženost debelosti? Avtor nas popelje na nadvse zanimivo potovanje skozi vsa ta vprašanja in ponuja odgovore, ki so presenetljivi.

V drugem delu Taubes v preprostem jeziku razkriva, kako človeško telo uravnava kopičenje in izgorevanje maščob, ter podrobno pojasnjuje metabolizem maščob – vlogo encimov in inzulina, inzulinski odpor (rezistenca), vpliv različnih vrst ogljikovih hidratov na sproščanje inzulina, usmerjanje presnove h kopičenju maščobe ali izgorevanju energije (presnovna reparticija), pomembnost frekvence zaužitih obrokov, odvisnosti, ki jo lahko povzročijo hitro presnavljajoči se ogljikovi hidrati itd. Avtor še razkrije, zakaj so nekatere diete kratkoročno uspešne, dolgoročno pa ne, zakaj različne osebe z enako dieto ne dosežejo enakih rezultatov, kako se pravzaprav lotiti izgube maščobe, da bo izguba trajna, in ali sta meso in živalska maščoba res zdravju škodljivš

Knjiga bo v bralcu zagotovo vzbudila globok razmislek ter predstavila staro tematiko o debelosti in odvečni maščobi v povsem novi luči.

Knjiga je na voljo na spletnem naslovu: http://www.amazon.co.uk/Why-We-Get-Fat-about/dp/0307272702/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1322750718&sr=1-1.

Spletna stran avtorja: http://garytaubes.com/.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja