Berite označbe na živilih

Odločili ste se za dieto, zato pazljivo izbirate živila, ki jih uvrščate na svoj jedilnik. V trgovini na polici opazite sadni jogurt, na njegovem pokrovčku pa na veliko piše 0,1 odstotka mlečne maščobe, in brez pomisleka ga vzamete s police. Ste prepričani, da je primeren za vašo dieto?

Takšne odločitve niso redke. Izdelek vzamemo v roke in se najprej osredotočimo na najbolj opazno informacijo na njem. To je lahko ime izdelka ali pa njegov opisni del. V primeru jogurta z 0,1 odstotka maščobe je ta delež za večino dovolj zgovoren podatek, da bodo izdelek kupili. Morda boste presenečeni, toda omenjeni lonček sadnega jogurta kljub minimalni vsebnosti maščobe vsebuje približno 22 gramov sladkorja, sadni jogurt istega proizvajalca, a z 1,6 odstotka maščobe pa ga vsebuje le približno 10 gramov.Označevanje živil

Označbe na živilih so vsi podatki, imena, blagovna znamka, slikovno gradivo ali simboli, ki so navedeni na embalaži izdelka. V prispevku se bom omejila samo na predpakirana živila, torej živila, ki so namenjena končnemu potrošniku in so zaščitena z embalažo na način, da vsebine brez odprtja embalaže ni mogoče spreminjati (izdelki v lončkih, kozarcih, steklenicah, kartonastih škatlah, folijah, vrečkah in podobno).

Poleg splošnih podatkov, kot so prodajno ime, neto količina, rok uporabnosti, serija (lot), posebni pogoji shranjevanja ali pogoji uporabe, proizvajalec oziroma prodajalec, izvor, navodilo za uporabo in vsebnost alkohola, če gre za alkoholne izdelke, mora biti na embalaži izdelka seznam sestavin, ki jih vsebuje, ob določenih pogojih pa je obvezna tudi navedba sestave (energijska vrednost in podatki o hranilnih snoveh).

Sestavine izdelka

Sestavina je vsaka snov, ki je v izdelku. Njihovo označevanje je obvezno. Sestavine si morajo v seznamu slediti glede na količino, v kateri so v izdelku – večja je količina, bolj na začetku seznama se mora sestavina pojaviti in obratno, razen posameznih izjem (zgoščena, posušena živila, živila, kjer nobena izmed sestavin ne prevladuje, sestavine, ki v izdelku ne dosegajo dveh odstotkov in podobno). Količine oziroma odstotni delež količine sestavin morajo biti navedeni samo, če je tako predpisano.

Sestava izdelka

S sestavo (ali označevanjem hranilne vrednosti) mislimo podatke o energijski vrednosti in hranilnih snoveh (beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, prehranske vlaknine, natrij, vitamini in minerali). Njeno označevanje ni obvezno, vendar osebno opažam, da se vedno več proizvajalcev odloča te podatke posredovati potrošnikom, kar je zelo dobrodošlo. Tako lahko ugotovimo, da ima sir z oznako lahek na 100 gramov približno 17-20 gramov mlečne maščobe, misliji, ki jih večina šteje med tipična zdrava živila za zajtrk, 30 gramov sladkorja. Seveda niso vsi misliji enaki in najbolje boste storili, če boste izbrali čim manj predelanega, ki ne vsebuje dodanega sladkorja.

Prehranske trditve

Vse trditve, ki navajajo, domnevajo ali namigujejo, da ima živilo posebno ugodne prehranske lastnosti zaradi kalorične vrednosti, ki je lahko večja ali manjša, ter hranil ali drugih snovi, ki jih vsebujejo ali ne vsebujejo, se imenujejo prehranske trditve. Ne smejo biti napačne, dvoumne ali zavajajoče in se lahko uporabijo le, če se pričakuje, da bo povprečen potrošnik razumel ugodne učinke, ki jih izražajo. Primeri prehranskih trditev so na primer brez dodanih sladkorjev, lahko, visoka vsebnost vitamina C in podobno. Če je na izdelku napisana prehranska trditev, mora biti označena tudi hranilna vrednost.

Pogoste zmote potrošnikov

Upam si trditi, da večina ljudi ne preveri sestavin in sestave izdelka, preden ga kupi. Pa vendar so ravno sestavine in sestava izdelka poglavitna informacija, ki nam pove, ali je izdelek primeren za naš način prehranjevanja (npr. dieta z malo ogljikovimi hidrati, hujšanje). Poglejmo si nekaj primerov, ki marsikoga zavedejo in prepričajo v nakup.

Brez dodanega sladkorja

100-odstotni pomarančni sok brez dodanega sladkorja vsebuje 9,6 grama ogljikovih hidratov, od tega 9,4 grama sladkorja, a na embalaži ste prebrali prehransko trditev brez dodanega sladkorja. Se sprašujete, kako je to mogoče? Brez dodanega sladkorja ne pomeni 0 odstotkov sladkorja, temveč le to, da so v izdelku le naravno prisotni sladkorji v eni ali več sestavinah izdelka. Pomarančni sok že naravno vsebuje sadni sladkor (fruktozo), kar pomeni, da v resnici ni brez sladkorja, drži pa, da nima dodanega (kot ga ima na primer sadni nektar s 50-odstotnim sadnim deležem).

Beljakovinski napitek, ki vsebuje šestkrat več ogljikovih hidratov kot beljakovin

Beljakovinski napitki (oziroma beljakovinski praški za pripravo napitka) v povprečju vsebujejo približno 70 odstotkov beljakovin ter zelo malo ogljikovih hidratov in maščob. Zato sem bila nemalo presenečena, ko sem na policah slovenskih trgovin opazila beljakovinski napitek, ki, če ga uporabljamo po navodilih proizvajalca, na obrok (približno 2 dl napitka) zagotovi manj kot 2,5 grama beljakovin in približno 15 gramov ogljikovih hidratov (prašek na 100 gramov vsebuje slabih 12 gramov beljakovin in 75 gramov ogljikovih hidratov). Pa vendar marsikdo samo na podlagi imena izdelka meni, da je kupil napitek, ki vsebuje pretežno beljakovine, v resnici pa je izdelek prava zakladnica ogljikovih hidratov.

Izdelki, primerni za dieto

Na policah trgovin je prava poplava najrazličnejših nadomestkov obrokov v obliki napitkov ter čokoladnih in sadnih ploščic, ki bi naj bile več kot odličen prigrizek pri dieti. Čeprav je embalaža z zvenečimi imeni in trditvami zelo prepričljiva, naj vas ne zavede. Bodite pozorni izključno na sestavo izdelka in njegove sestavine. Ne bodite presenečeni, če boste odkrili, da nekateri takšni izdelki v 100 gramih vsebujejo skoraj polovico sladkorja.

Perutninske hrenovke

Piščančje in puranje meso vsebuje malo maščob (približno 1-2 odstotka) in je sinonim zdravega mesnega živila. So zato perutninske hrenovke boljša izbira od na primer svinjske, goveje ali telečje hrenovke? Pogled na označbo nam pove, da vsebujejo približno 20 gramov maščob na 100 gramov hrenovk, kar je precej več od perutninskega mesa. Ob pregledu hrenovk iz drugih vrst mesa sem ugotovila, da se delež maščob pri večini giblje med 18 in 25 odstotki, tako da večjih razlik med njimi ni. Če pomislimo še na vse sestavine, ki so dodane perutninskemu mesu (rastlinska maščoba, drobovina, veliko soli in podobno), se je v vsakem primeru bolje držati pustega perutninskega mesa.

Izdelki brez sladkorja

Če na živilu preberete, da je primerno za diabetike, je to velikokrat razlog za nakup zaradi zmotnega prepričanja, da taka hrana ne vsebuje sladkorja. V resnici oznaka pomeni, da so v živilu omejeni ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom. V praksi gre večinoma za zamenjavo navadnega sladkorja s fruktozo, katere glikemični indeks je resda nizek, kalorij pa vsebuje prav toliko kot navaden sladkor. Fruktoza je poleg tega v času hujšanja izrazito neprimerna, saj se lahko zaradi posebnosti svoje presnove zelo hitro pretvori v odvečno maščobo. Kot primer vzemite dietno in navadno čokolado ter primerjajte njune vsebnosti hranil – ugotovili boste, da dietna različica ne vsebuje bistveno manj kalorij in sladkorja kot navadna ter da se razlikuje le v vrsti sladkorja.

Nasprotno pa trditev brez sladkorja pomeni, da izdelek ne vsebuje več kot 0,5 grama sladkorjev na 100 gramov ali 100 mililitrov izdelka. Kljub temu sem pred nekaj dnevi kupila instant kavo priznanega proizvajalca s prehransko trditvijo brez sladkorja, po proučitvi označbe pa sem ugotovila, da je ena izmed sestavin glukozni sirup in da 100 gramov praška za pripravo kave vsebuje skoraj 30 gramov sladkorja (oziroma 3,5 grama na skodelico, kar je slaba vrečka, ki jo sicer priložijo skodelici kave v gostinskih lokalih). Če ste velik ljubitelj kave in iz kakršnih koli razlogov ne želite uživati sladkorja, izdelek za vas morda ni najprimernejša izbira.

Po pameti

Živilo pred nakupom skrbno proučite. Zavedajte se, da manj maščob velikokrat pomeni več sladkorja, da se lahko pod napisom weight-loss skriva ena tretjina sladkorja in da veliko vitamina C včasih skoraj ne dosega spodnje meje priporočenega dnevnega vnosa. Zato se ne zadovoljite le z imenom izdelka in prehranskimi trditvami, temveč skrbno preverite sestavine, ki jih živilo vsebuje, in morebiti (če je na izdelku označena) še sestavo. Le tako boste v resnici vedeli, kakšna živila uživate.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja