6 trikov za nakupovanje živil, ko smo na dieti

Odkar večina od nas ne vzgaja več lastne hrane, smo za nabavo živil odvisni od nakupovanja, v zadnjih letih predvsem v velikih trgovinah, ki igrajo na vse naše slabosti, da bi kupili čim več in čim več vsega, za kar sploh nismo vedeli, da bi morali imeti. Nakupovanje je za marsikoga vir stresa, ko pa smo na dieti, se stres lahko tako zaostri, da začnemo delati napake. A brez nakupovanja ne gre (razen če imamo kakšno dobro dušo, ki to počne namesto nas), zato predlagamo nekaj ukrepov, ki bodo pomagali pri tem, da med nabavo ne povozite vseh svojih novih prehranjevalnih navad in ne ubijete svojih dietnih načrtov.

6 trikov za nakupovanje, ko smo na dieti

V trgovino čim manjkrat

Se tudi vam zgodi, da vsakič, ko greste v trgovino, domov prinesete kaj, česar niste nameravali ali morda sploh ne potrebujete? To je povsem normalno: trgovci si želijo ravno to. Za to, da bi vas čim večkrat privabili, imajo več asov v rokavu: danes ponujajo meso s popustom, jutri pa solato. Tako vas premamijo, da pridete danes, jutri in tako vsak dan.Nič ni narobe, če je to vam OK, nenazadnje je vseeno kar blagoslov, da imamo te “probleme razvitega sveta”. Ampak če želite prihraniti pri denarju ali če neprestano nakupovanje ovira vašo zaprisego, da boste imeli urejeno prehrano brez mamljivih priboljškov v lepi embalaži, se morate organizirati tako, da čim več stvari kupite s čim manj obiski trgovin.

Načrtujte nakupe

“Plonk” listki za nakupovanje so še vedno najbolj uporabno orodje vsakogar, ki ima rad nadzor nad denarnico, krožnikom in tem, da mu ni treba vsak dan v trgovino. Vsakič, preden se odpravite v trgovino, odprite vse omare in prostore, kjer shranjujete hrano in v mislih preverite, če imate vse, kar pojeste v dneh do naslednjega nakupa. Imate dovolj jajc za zajtrke? Je v shrambi samo še za prst olivnega oljš Je masla dovolj? Je v shrambi še kaj sladkega krompirjš Imate dovolj hrane za vse člane družine, vključno s hišnimi ljubljenčki?

Vse, kar morate kupiti, si napišite na listek – ali v beležko na telefon. Poskusite vse zapisati v vrstnem redu, v kakršnem so živila razporejena v trgovini, kamor greste. Če različna živila kupujete pri različnih trgovcih, si označite seznam za vsako trgovino posebej.

Organizacija shrambe in hladilnika

Drugi pomemben pogoj za to, da v trgovino ne hodite prepogosto, je, da imate možnost shraniti vso hrano za daljša obdobja. Ker je zelo dobro, če – ne glede na cilj, ki ga imate – uživamo čim bolj svežo in nepredelano hrano, je pogosto največji problem volumen hladilnika – hladilnik je vedno premajhen.

Poleg tega imajo nekatera živila, kot na primer zelena solata, velik volumen in pogosto nimajo dovolj dolgega roka trajanja. Nekateri ne živite v gospodinjstvu, kjer je velik hladilnik za eno samo osebo, pač pa za vso družino. To so objektivne ovire in najbolj očitna rešitev je, da nakupujete sproti.

A poskusite se znajti:

  • zeleno solato zamenjajte ali kombinirajte z zeljem, saj zelje vzame manj prostora v primerljivi teži,
  • kombinirajte svoje solate z vloženo zelenjavo, ki je – dokler ne odprete kozarca – ni treba hraniti v hladilniku,
  • zelenjavo razen listnate solate in korenja takoj operite in zložite v posebno posodo. Vrečka na vrečko in nered vzamejo veliko prostora, ki ga potrebujete,
  • zelenjavo, ki vsaj kak dan ali dva zdrži že pripravljena v hladilniku, pripravite in spravite v posode. Bučke, korenček, rdeča pesa pa še kaj je takega: narežite jih na rezine, popecite na olivnem olju, shranite in ko potrebujete, dodajte v solato, ob meso ali na jajca. Pripravljena zelenjava bo vzela bistveno manj prostora kot surova,
  • načrtujte tedenske obroke tako, da večkrat jeste živila, ki jih ni nujno hraniti v hladilniku,
  • če imate načet kozarec kislih kumaric, ga v nekaj dneh porabite oziroma ne pozabite nanj, preden odprete novega,
  • v hladilniku ne shranjujte živil, ki tega ne potrebujejo (kosmiči, riž, konzerve, suhe začimbe …),
  • ne kupujte konfekcijskih živil v majhni embalaži, a porabite, kar ste odprli. Odprt liter navadnega jogurta, v katerem bo samo še pljunec, bo samo kradel prostor. Pojejte ga, preden se lotite lonca grškega,
  • obroke si načrtujte tako, da pojeste vse – ostanki za “jutri” ponavadi samo kradejo prostor v hladilniku, dokler ne postanejo plodna žarišča raznih kultur, predvsem mikroskopskih gliv – plesni,
  • jajca je dobro imeti v hladilniku, čeprav načeloma jajca s čisto lupino zdržijo tudi na sobni temperaturi (razen če je ta zelo visoka). Shranjevanje jajc lahko vzame veliko prostora, ki pa ga lahko optimizirate tako, da jajca shranjujete v plastično posodo za živila s pokrovom. Ne bo revolucija, nekaj malega pa se bo poznalo.

Problem pa je lahko tudi drugod. Za primer vzemimo kosmiče v škatlah. Modro je kosmiče in podobna živila shranjevati v kozarce (lahko v kozarce od vložene zelenjave). Zakaj? Živil v škatlah ne vidite in ne veste, koliko vam jih je še ostalo, če so v kozarcih, pa vam je takoj jasno, da kosmiči pohajajo.

Če se vam živilo pokvari, posuši ali ovene, ga zavrzite.

V idealnih razmerah imate doma tudi večjo zamrzovalno skrinjo. Če je tako, si lahko privoščite kupovanje mesa neposredno od kmetov. Zamrznete lahko tudi precej zelenjave. To vam prihrani marsikatero pot v trgovino.

Ne nakupujte lačni

Kolikokrat se vam zgodi, da vas vonji in barve v trgovskih centrih naredijo lačne? Mislite, da so pekarne kruha v trgovinah namenjene samo temu, da zagotavljajo svež kruh vsak trenutek dnevš Deloma že, večinoma pa je pomemben vonj po svežem kruhu. Malo nas je takih, ki nas privlačni vonji ne naredijo šibkih! Če ste v takem trenutku lačni, ste ranjena žival in obkroža vas predator: neskončna izbira mamljivih živil. Ni nujno, da boste kupili kruh – lahko boste bolj dojemljivi za druge stvari, ki jih – če dobro premislite – ne želite imeti doma. Nakupovanja se torej ne lotevajte lačni. Tudi siti imate oči za pisano embalažo, privlačna marketinška sporočila, vabljive fotografije v trgovini in podobno, a hkrati imate več notranje moči, da se jim ne pustite premamiti.

Kupujte pravo hrano iz dobrih virov

Samo v opomnik smo v ta seznam uvrstili tudi ta trik, ki vsebinsko ne spada zraven :), je pa pomemben. Eno od “čez prst” pravil, ki pa lahko pomagajo, je: če izdelek vsebuje več kot pet sestavin, ga ne kupujte – tudi če gre za v trgovini pripravljeno solato, ki jo boste pojedli za malico. Včasih res ne gre drugače, tu ni dvoma, ampak če se le da, si tako solato prinesite od doma. Kupujte živila, ki jih je treba še očistiti in pripraviti – pogrevanje v mikrovalovki ne sodi v to kategorijo. Za primer vzemimo eno od zelo priljubljenih razvad: lešnikov namaz. Zakaj bi kupovali že narejenegš Če ste ga kdaj poskusili narediti doma, veste, kako velik “nateg” so komercialne različice.

Kar se tiče živil živalskega izvora, je skoraj nujno, da so iz ekološke reje. Pri zelenjavi in sadju lahko nekaj prihranite. Večina sadja, še posebej jagode in grozdje, mora biti iz ekološke pridelave. Paprik, ki niso eko, ne kupujte, prav tako bodite pozorni na vir pri stebelni zeleni, korenju, zeleni listnati zelenjavi in krompirju. Večina tropskega sadja, vključno z avokadom, čebula, jajčevci, šparglji, zelje in brokoli – tu lahko izberete tudi konvencionalno pridelavo, če je cena organskih živil pri vas dejavnik.

6 trikov za nakupovanje živil, ko smo na dieti

Nakupujte po obodu trgovin

Ne drži 100 % za vse živilske trgovine, ampak v večjih je pa skoraj vedno tako, da je vaša pot v nasprotni smeri urinega kazalca in da so živila, ki so prehransko najboljša, na obodu trgovin. Znotraj, med policami, so večinoma visoko predelane in “konfekcijske” stvari – na vsakem koncu polic pa vas čakajo ugodne in mamljive ponudbe, katerih glavna naloga je, da vas zapeljejo med police. Nakupujte torej po obodu in če ni nujno zaradi olja, kisa in kave :), v notranjost ne zahajajte.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja