Kolagen: ali je to res naravni eliksir zdravja in lepote?

Kolagen predstavlja osnovo za mladosten videz kože, prožnost sklepov in trdnost kosti. Kot ključna beljakovina povezuje tkiva, omogoča koži elastičnost in krepi strukturo vitalnih organov.

Kolagen v našem telesu s starostjo žal upada, predvsem pa se zmanjšuje sposobnost našega telesa za njegovo proizvodnjo, zaradi česar se kažejo opazni znaki staranja in zmanjšanje splošne vitalnosti

S pravilno prehrano, zdravim življenjskim slogom in pravilnim izborom prehranskih dopolnil pa lahko ohranimo oziroma celo izboljšamo količino in kakovost kolagena v našem telesu.

Kolagen predstavlja osnovo za mladosten videz kože, prožnost sklepov in trdnost kosti.

S pravo strategijo lahko ohranjamo mladosten videz v zrela leta in tako tudi izboljšujemo kakovost našega življenja.

V nadaljevanju članka boste izvedeli več o lastnostih kolagena in strategijah za ohranjanje mladostnega videza ter splošnega zdravja in dobrega počutja.

Kaj je kolagen in kako različni tipi vplivajo na naše telo?

Kolagen predstavlja osrednjo beljakovino v človeškem organizmu. Je temeljni element kože, kosti, hrustanca, ligamentov (vezi) in kit ter zagotavlja njihovo čvrstost in prožnost. Posebej izstopa njegov pomen pri ohranjanju zdrave kože, prispevajoč k njeni elastičnosti in mladostnemu videzu.

Poznamo več kot 16 tipov kolagena in vsak ima svojo specifično funkcijo znotraj telesa. Trije osnovi in najbolj prisotni tipi so: tip I, tip II in tip III

Poznamo več kot 16 tipov kolagena in vsak ima svojo specifično funkcijo znotraj telesa. Trije osnovi in najbolj prisotni tipi so:

 • Tip I: obsega okoli 90% telesnega kolagena in je nujen za vzdrževanje strukture kože, kosti, tetiv ter drugih tkiv.
 • Tip II: ta je ključen za elastičnost in čvrstost hrustanca, saj se večinoma v njem tudi nahaja.
 • Tip III: podpira strukturo mišic, organov in arterij.

S staranjem se proizvodnja kolagena v našem telesu zmanjšuje, kar povzroča izgubo elastičnosti kože, pojav gub in druge starostne znake. Na njegovo sintezo lahko negativno vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so UV sevanje, kajenje in neustrezna prehrana.

Kolagen je zaradi svoje bistvene vloge pri vzdrževanju mladostnega videza in dobrega zdravja postal cenjena sestavina mnogih prehranskih dopolnil in kozmetičnih preparatov.

Posamezniki lahko svoj vnos kolagena povečajo z uživanjem živil, ki so bogata z njim, na primer kostna juha, ribe, meso, jajca, in z izbiro rastlinskih živil, ki spodbujajo njegovo proizvodnjo, na primer česen, jagode in agrumi.

5 razlogov, zakaj je pomembno vzdrževati dovolj visoko raven kolagena

Kolagen prinaša številne koristi za telo, ki se kažejo v izboljšanju stanja kože, las, nohtov in sklepov, hkrati pa prispeva k izboljšanju splošnega zdravja. Te ugodnosti so utemeljene z različnimi znanstvenimi raziskavami.

Poglejmo si 5 glavnih razlogov, zakaj je pomembno vzdrževati dovolj visoko raven kolagena v našem telesu.

Kolagen vpliva na videz kože, lase in lasišče, nohte, sklepe in prebavo.
1. Mlada in prožna koža

Kolagen ima pomembno vlogo pri vzdrževanju mladostnega videza in prožnosti kože.

Raziskave kažejo, da lahko dodajanje kolagena k prehrani zmanjša pojavljanje gub in izboljša hidriranost kože. To je rezultat njegove zmožnosti spodbujanja telesa k povečani proizvodnji kolagena, kar podpira obnovo kože in izboljša njeno prožnost (1).

2. Kolagen ščiti lase in lasišče

V kontekstu ohranjanja zdravih in močnih las kolagen deluje kot zaščitnik pred poškodbami lasnih mešičkov in podpira rast gostejših, bolj sijočih las (2).

Njegova antioksidativna lastnost služi kot obramba za lasišče in lase pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

3. Bolj trdi in manj lomljivi nohti

Kolagen je koristen tudi za nohte, saj prispeva k njihovi večji trdnosti in manjši nagnjenosti k lomljenju.

Uživanje kolagena je povezano z izboljšanjem rasti nohtov in zmanjšanjem njihovega lomljenja, kar poudarja njegov pomen za izboljšanje zdravja nohtov (3).

4. Boljša stabilnost sklepov

Za sklepno zdravje je kolagen ključen, saj pomaga vzdrževati zdravje in stabilnost hrustanca ter zaščitnega tkiva sklepov.

Študije kažejo, da lahko dopolnjevanje s kolagenom ublaži simptome osteoartritisa in zmanjša bolečine v sklepih, kar je še posebej pomembno za športnike (4) in posameznike, ki se soočajo s težavami, povezanimi s staranjem.

5. Kolagen izboljša prebavo in pozitivno vpliva na splošno zdravje

Kolagen vpliva tudi na druge dejavnike splošnega zdravja, od podpore prebavnemu sistemu do možnega izboljšanja kakovosti spanca in podpore pri regeneraciji mišičnega tkiva po telesni aktivnosti.

Do več kolagena na naraven način: strategije in nasveti

Za naravno povečanje ravni kolagena v telesu lahko združimo prehranske vire in spodbujamo njegovo sintezo z zdravimi življenjskimi navadami.

Za naravno povečanje ravni kolagena v telesu lahko združimo prehranske vire in spodbujamo njegovo sintezo z zdravimi življenjskimi navadami.
Prehranski viri kolagena
 • Kostna juha: bogat vir kolagena, ki se sprosti iz kosti med dolgim kuhanjem.
 • Živila, ki vsebujejo želatino: želatino, pridobljeno iz kolagena, najdemo v želeju in določenih vrstah pudingov.
 • Beljakovinska živila: govedina, piščanec in ribe vsebujejo aminokisline, ključne za tvorbo kolagena.
 • Vir vitamina C: vitamin C igra pomembno vlogo pri sintezi kolagena. Viri vključujejo citruse, jagode, papriko in temnozeleno zelenjavo.
 • Živila z visoko vsebnostjo žvepla: česen in čebula podpirata proizvodnjo kolagena zaradi svoje bogate vsebnosti žvepla.
Strategije za spodbujanje proizvodnje kolagena
 • Omejite izpostavljenost soncu: UV žarki lahko zavirajo sintezo kolagena, zato je pomembna zaščita kože pred soncem.
 • Opustite kajenje: kajenje negativno vpliva na kolagen in lahko pospeši staranje kože.
 • Zagotovite vnos antioksidantov: antioksidanti, kot so vitamini A, C in E, ščitijo kolagen pred škodljivimi učinki prostih radikalov.
 • Poskrbite za zadosten vnos vode: voda je ključna za vzdrževanje kožne elastičnosti, zato je pomembno, da pijete dovolj tekočine.
 • Bodite redno telesno aktivni: vadba lahko pozitivno vpliva na proizvodnjo kolagena in izboljša stanje kože.

Z osredotočanjem na uravnoteženo prehrano, vključevanjem živil, ki spodbudna proizvodnjo kolagena in zdravim življenjskim slogom, ki podpira zdravje kože, lahko na naraven način povečate kolagenske ravni v telesu. Takšen pristop ne le izboljša videz kože, ampak tudi prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju.

Kolagenska dopolnila: kateri kolagen izbrati?

Kolagenska dopolnila so dostopna v številnih oblikah, kot so praški, kapsule, tekočine in žvečilne tablete, pri čemer vsaka ponuja specifične prednosti:

Kolagenska dopolnila so na voljo v različnih oblikah: kapsule, praški, tekočina, žvečilne tablete
 • Praški: zaradi svoje topnosti se lahko brez težav vmešajo v različne napitke ali jedi, kar je idealno za tiste, ki težko zaužijejo tablete.
 • Kapsule: so zelo praktične, zlasti za ljudi, ki so veliko na poti, saj omogočajo enostavno doziranje brez potrebe po pripravi ali mešanju.
 • Tekočine: tako kot praški se lahko vmešajo v različne tekočine in napitke in so idealne za vse, ki se izogibajo tabletam in kapsulam.
 • Žvečilne tablete: predstavljajo odlično možnost za osebe, ki imajo raje žvečilne dodatke, ker imajo težave s požiranjem trdnih tablet.

Uporaba kakovostnih kolagenskih dopolnil lahko prinese številne koristi, vključno z izboljšanjem stanja kože, zmanjševanjem vidnosti gub, krepitvijo las in nohtov, podporo zdravju sklepov in pomočjo pri regeneraciji po fizičnih aktivnostih.

5 nasvetov za izbiro pravega kolagenskega dopolnila

Pri izbiranju kolagenskega dopolnila je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

Pri izbiri kolagena bodite pozorni na vrsto, vire, sestavine in ali vsebuje patentirane bioaktivne peptide kolagena.

1. Vrsta kolagena: izberite dopolnilo, ki ustreza vašim specifičnim potrebam, na primer tip II za podporo sklepom.

2. Viri kolagena: kolagen je vedno živalskega izvora. Po zaužitju se mora razgraditi na aminokisline, iz katerih telo nato zgradi svoj lasten kolagen. Rastlinski kolagen ne obstaja, lahko pa govorimo o gradnikih kolagena rastlinskega izvora. Ti ne vsebujejo že pripravljenega kolagena, ampak le gradnike, ki spodbujajo telo, da proizvaja lasten kolagen.

3. Preverite dodatne sestavine: nekatera dopolnila vključujejo dodatke, kot sta vitamin C in hialuronska kislina, ki lahko izboljšajo delovanje kolagena.

4. Mnenja uporabnikov: ocene in izkušnje drugih uporabnikov vam lahko pomagajo oceniti učinkovitost in kakovost izbranega dopolnila.

5. Patentirani bioaktivni peptidi kolagena: na trgu je nekaj vrst patentiranih bioaktivnih peptidov kolagena, katerih boljši izkoristek in učinkovitost kažejo raziskave.

Praktični nasveti za optimalno uporabo kolagena

Kolagen, ključni element za podporo zdravju in lepoti, se lahko na več načinov učinkovito vključi v vsakodnevno prehrano in režim nege kože:

Njegovo vključevanje v prehrano je preprosto. Poglejmo si nekaj primerov.

 • Smutiji in drugi napitki: vmešajte kolagenski prah v svoj jutranji smuti ali dodajte v proteinski napitek, kar je praktičen način za povečanje dnevnega vnosa.
 • Juhe in omake: uporabite kostno juho, bogato s kolagenom, kot osnovo za pripravo različnih juh in omak ali jo uživajte kot hranljiv napitek.
 • Pekovski izdelki: kolagenski prah lahko enostavno dodate v recepte za pekovske izdelke, kot so kruh, palačinke ali muffini, da obogatite njihovo hranilno vrednost.

Z rednim vključevanjem kolagena v prehrano lahko maksimalno izkoristite njegove številne koristi, saj ima lahko ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in izboljšanju videza.

Napotki za varno uporabo kolagenskih dopolnil ter možni stranski učinki

Čeprav velja kolagen za večino ljudi kot varno dopolnilo, je pomembno biti seznanjen z možnimi tveganji in stranskimi učinki.

Večinoma kolagen ne povzroča težav, vendar lahko pri nekaterih posameznikih in ob visokih odmerkih sproži prebavne motnje, kot so občutek polnosti ali driska.

Občasno so zabeležene tudi alergijske reakcije, ki se lahko pojavijo v obliki izpuščajev, srbečice ali težave z dihanjem. V takšnih primerih je nujno, da prenehate z njegovo uporabo.

Napotki za varno uporabo kolagenskih dopolnil
 • Začnite z nižjimi odmerki: ko prvič začnete z jemanjem kolagenskih dopolnil, je priporočljivo začeti z manjšimi odmerki, da ocenite reakcijo vašega telesa, in nato odmerek počasi povečujete.
 • Izberite le preverjene znamke: dajte prednost dopolnilom, ki jih proizvajajo priznani proizvajalci. Izbirajte med patentiranimi in testiranimi viri kolagena kot so Verisol, Naticol in podobni.
 • Bodite pozorni na sestavo – preverite sestavine: bodite pozorni na sestavine v dopolnilih, da se izognete morebitnim alergenom ali sestavinam, ki bi lahko vplivale na vaša zdravila ali zdravstveno stanje.
 • Posvetujte se z zdravnikom: če jemljete določena zdravila ali imate določene zdravstvene težave, se pred začetkom jemanja kolagenskih dopolnil posvetujte z zdravnikom. To je še posebej pomembno za osebe z boleznimi jeter ali ledvic.

Kolagen sicer prinaša številne prednosti, a je ključnega pomena pristopiti k njegovi uporabi s previdnostjo.

Z izbiro kakovostnih izdelkov, sledenjem priporočilom za odmerjanje in posvetovanjem z zdravstvenim strokovnjakom lahko v polni meri izkoristite prednosti kolagena, hkrati pa zmanjšate potencialna tveganja.

Gromov nasvet: ne spreglejte NAC in glicin

Verjamem v učinkovitost bioaktivnih kolagenskih peptidov, kot je Verisol, ki jih podpirajo tudi znanstvene študije.

Vseeno pa menim, da je ključnega pomena tudi ukrepanje proti poškodbam in zagotavljanje gradnikov za obnovo kolagena.

Zato toplo priporočam vnos zadostnih količin beljakovin in mikroelementov ter dodajanje aminokislin glicin in N-acetilcistein (NAC), ki sta znani predvsem po svoji vlogi v sintezi glutationa, najmočnejšega antioksidanta v telesu, in njunih številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Ti sestavini lahko skupaj koristita tudi zdravju kože, sklepov in kosti.

Kombinacija NAC in glicina lahko poveča proizvodnjo kolagena in ščiti tkiva pred poškodbami, kar pripomore k bolj trdnim sklepom in zdravi, elastični koži. Ta kombinacija lahko prav tako zmanjša vnetja v telesu, kar je izjemno koristno za osebe z artritičnimi obolenji, kot je osteoartritis.

Sinergija med NAC in glicinom prispeva k izboljšani hidraciji kože, zmanjševanju gub in splošnemu izboljšanju zdravja kože, kar je vitalnega pomena pri procesu staranja. Prav tako je pomembna za vzdrževanje celovitosti sklepnega hrustanca in lajšanje simptomov, povezanih s sklepnimi težavami.

Zaradi navedenih potencialnih prednosti je kombinacija NAC in glicina privlačna možnost za izboljšanje stanja kože in sklepov ter za preprečevanje ali obvladovanje stanj, povezanih s staranjem in oksidativnim stresom.

Kolagen: element mladosti, vitalnost in zdravja

V članku smo raziskali svet kolagena, razkrivajoč njegovo temeljno vlogo v našem organizmu ter obilico koristi, ki jih prinaša za zdravje in lepoto – od temeljne razlage in raznovrstnosti tipov kolagena do znanstveno podprtih prednosti za kožo, lase, nohte in sklepe.

Obravnavali smo njegove naravne vire v prehrani in strategije za njegovo povečano sintezo v telesu, prav tako pa smo razpravljali o različnih oblikah kolagenskih dopolnil in smernicah za njihovo varno uporabo v vašem vsakdanu.

Kolagen se resnično uveljavlja kot naravni eliksir zdravja in vitalnosti, ki ima ključno vlogo pri ohranjanju mladostne energije in spodbujanju splošnega dobrega počutja. Zato vam priporočamo, da premislite o njegovi vključitvi v svoj življenjski slog, bodisi z dodajanjem živil bogatih s kolagenom, bodisi z vključevanjem dopolnil, ki ga vsebujejo.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja