Gašper, kako shujšati? Več kot 30 let izkušenj v enem članku

“Gašper, kako shujšati?” je vprašanje, s katerim se srečujem skoraj vsak dan že od leta 1990, ko sem se začel ukvarjati s prehranskim svetovanjem. Lahko bi rekel, da je ta članek, ki je pred vami, plod več kot 30 let trajajočega dela in truda, ki ga vlagam na tem področju.

Brez ljudi, ki so mi zaupali svojo največjo težavo – debelost, bi vse to bila le suhoparna teorija. Z nekaj 1000 ljudmi, s katerimi sem imel priložnost delati in jim pomagati pri izgubi teže, z vsemi izkušnjami, ki sem jih zahvaljujoč vsem njim pridobil, pa je ta članek postal praktična zakladnica znanja.

Odgovor na vprašanje, kako shujšati, je preprost: "Uredi prehrano, pridno vadi, poskrbi za počitek, izogibaj se stresu in ostani motiviran ter sledi svojim ciljem."

Odgovor na vprašanje, kako shujšati, je preprost: “Uredi prehrano, pridno vadi, poskrbi za počitek, izogibaj se stresu in ostani motiviran ter sledi svojim ciljem.

A ta odgovor v sebi skriva kar nekaj kompleksnosti in za uspešno hujšanje je potrebno tudi poglobljeno razumevanje. V nadaljevanju bom z vami delil konkretne nasvete in strategije, ki so se izkazale za učinkovite in so po mojem mnenju ključne, če želite izgubiti odvečno težo.

Kako hitro oziroma najhitreje shujšati?

V današnjem svetu nenehnih bližnjic in takojšnjih rešitev je razumljivo, da mnogi iščejo najhitrejši možni način za izgubo teže. Hitra hrana in sodobni življenjski slogi nas vodijo k iskanju čudežnih rešitev, ki obljubljajo, da bomo brez truda in napora odpravili vse naše slabe razvade.

Hitro hujđšanje ni ne zdravo ne vzdržno na dolgi rok. Pristop k hujšanju mora biti usmerjen v izboljšanje vaše prehrane, redno gibanje, uravnavanje stresa in izboljšanje kvalitete spanca.

Na žalost pa, kot primer modernega “čudežnega zdravila”, Ozempic prinaša lahko več škode kot koristi, kar sem že podrobneje obravnaval v prejšnjih člankih — čudežnih in hitrih rešitev ni.

Če ste leta in leta živeli s slabimi prehranjevalnimi navadami, ignorirali stres in iskali uteho v predelani in hitro pripravljeni hrani, ne morete realno pričakovati, da boste svoje cilje dosegli v samo desetih dneh. Prav tako, kot se odvečni kilogrami niso nabrali čez noč, jih tudi ne moremo varno in zdravo izgubiti v ekstremno kratkem času.

Ko se odločimo za hujšanje, je za trenutek potrebno pozabiti na tehtnico in številke, ki se prikazujejo na njej. Morate sprejeti odločitev, da se boste hujšanja lotili celovito. To ne pomeni le nižje številke na tehtnici, temveč dolgoročne in trajnostne spremembe, ki vplivajo na vaše splošno zdravje in počutje.

Pristop k hujšanju mora biti usmerjen v izboljšanje vaše prehrane, redno gibanje, uravnavanje stresa in izboljšanje kvalitete spanca.

Pristop k hujšanju mora biti usmerjen v izboljšanje vaše prehrane, redno gibanje, uravnavanje stresa in izboljšanje kvalitete spanca.

Celostni pristop omogoča ne samo izgubo teže, temveč tudi izgradnjo zdravih navad, ki lahko trajno spremenijo vaš življenjski slog. Tako boste dosegli ne le estetske spremembe, ampak boste izboljšali tudi svoje mentalno in fizično zdravje.

To je še posebej pomembno, ker je trajnostni način hujšanja tisti, ki ne vključuje le kratkotrajnih diet, ampak spremembe, ki jih boste lahko brez težav vzdrževali skozi celo življenje.

Kako začeti hujšati: 5 izjemno pomembnih korakov

Izguba telesne maščobe lahko predstavlja velik izziv, še posebej v svetu, kjer obilje hrane pogosto preizkuša našo voljo. Mnogi med nami se tako soočajo z vprašanjem, kako shujšati.

Kljub izzivom, ki jih prinaša sodobno okolje obilja hrane, je s pravim pristopom in vztrajnostjo možno ne le doseči želene rezultate hujšanja, ampak te tudi ohraniti na dolgi rok. V tem članku vam bo predstavil pet ključnih korakov , ki ne bodo le spremenili vašega telesa, ampak bodo omogočili vzdrževanje te nove, zdrave teže skozi čas.

Naučili se boste kako shujšati hitro, zdravo in uspeti zdravo telesno težo tudi vzdrževati na dolgi rok.

1. Uredite svojo prehrano, če želite uspešno shujšati

Pravilna prehrana je temeljni kamen pri hujšanju – izgubi telesne maščobe. Namesto da se osredotočite zgolj na kalorični primanjkljaj, je pomembno, da se osredotočite predvsem na kakovost hrane, ki jo uživate. V svoj jedilnik vključite predvsem malo predelana naravna živila, kot so jih jedili tudi naši predniki.

Pravilna prehrana je temeljni kamen pri hujšanju oziroma izgubi telesne maščobe.

Uživajte prehrano, ki vam bo zagotovila dovolj beljakovin, ki so nujne za ohranjanje mišičnega tkiva in tako hitrosti presnove ter zdravimi maščobami in nepredelanimi vlaknastimi ogljikovimi hidrati iz zelenjave ter nekaj sadja in žitaric. Izogibajte se procesirani hrani, sladkorju in nezdravim predelanim maščobam.

Vaš glavni cilj naj ne bo hujšanje v smislu izgube telesne teže (manjša številka na tehtnici), temveč izguba telesne maščobe ob hkratnem ohranjanju mišične mase. Poleg tega, poskrbite, da svojem telesu zagotovite vsa nujno potrebna makro in mikro hranila.

Če se sprašujete kako shujšati s prehrano sledite tem korakom:

 1. Določite kalorični deficit: zmanjšajte dnevni vnos kalorij, da ustvarite deficit, a ohranite dovolj energije za vsakdanje aktivnosti. Koliko kalorij potrebujemo boste izvedeli v članku Koliko kalorij na dan, če želim shujšati?.
 2. Osredotočite se na beljakovine: vključite kakovostne beljakovine v vsak obrok, saj te prispevajo k sitosti in ohranjanju mišične mase. Več o pomenu beljakovin v mojem članku Beljakovine in uspešno hujšanje.
 3. Izberite zdrave malo predelane maščobe: vključite zdrave maščobe iz virov kot so olivno olje, avokado, oreščki, kokosova maščoba in nekaj masla, ki so koristni za srce in možgane.
 4. Uživajte predvsem kompleksne ogljikove hidrate: izberite živila bogata z vlakninami in malo kalorično vrednostjo, predvsem zelenjavo. Zmerno uživajte stročnice in polnozrnata živila glede na vaše kalorične potrebe.
 5. Hidrirajte se: pijte dovolj vode čez dan, kar pomaga pri prebavi in preprečevanju prekomernega uživanja hrane.
 6. Načrtujte obroke: redna in načrtovana prehrana pomaga pri kontroli lakote in preprečuje nenadzorovano prenajedanje.
 7. Bodite dosledni: vztrajajte pri zdravih prehranjevalnih navadah in si dovolite občasna odstopanja brez občutka krivde.
Kako si lahko sami sestavite zdrav in uspešen jedilnik pa v mojem članku:

Jedilnik za hujšanje – pravi, zdrav in dolgoročen pristop

Če mislite, da pri tem potrebujete pomoč pa se lahko posvetujte z mano (klik na spodnjo sliko).

Gašper Grom - izkušen strokovnjak na področju LCHF prehrane z več kot 20 let izkušenj

2. Redno vadite, če želite hitreje izgubljati maščobo

Vadba je ključna pri izgubi telesne teže in izboljšanju splošnega zdravja. Pri izbiri vadbe se osredotočite na raznolikost in učinkovitost. Vključite aerobne vadbe, kot so hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje ali ples, ki pospešujejo srčni utrip in kurijo kalorije iz maščob.

Vadba je ključna pri hujšanju in izboljšanju splošnega zdravja. Vključite aerobne vadbe, kot so hitra hoja, tek, plavanje, kolesarjenje ali ples, ki pospešujejo srčni utrip in kurijo kalorije iz maščob.

Poleg tega ne pozabite na vadbo za moč, ki bo okrepila mišice in pospešila presnovo. Pomembno je, da vadbo prilagodite svojim sposobnostim in zmožnostim ter se izogibate pretiranemu naprezanju.

Pri uvajanju vadbe v svoj režim hujšanja je pomembno, da to počnete postopoma. Vadba lahko poveča apetit, še posebej v kombinaciji z zmanjšanim vnosom kalorij, kar lahko vodi do neuspeha pri upoštevanju jedilnika.

Čeprav vadba za hujšanje ni nujna, lahko znatno pripomore k vašemu napredku, saj izboljšuje zdravje in počutje.

Začnete lahko z lahkotnimi aktivnostmi, kot je hoja, ki jo lahko stopnjujete do hoje po hribu. Če ste že navajeni na vadbo, nadaljujte z običajnimi aktivnostmi, vendar bodite previdni, saj preveč aerobne vadbe lahko negativno vpliva na mišično maso in upočasni metabolizem.

Vadba z obremenitvijo ima lahko pomembno vlogo pri hujšanju in predvsem vzdrževanju željene teže, ker pomaga ohranjati mišično maso, ki je bistvena za vzdrževanje hitrega metabolizma. Ko hujšamo, telo pogosto porabi mišično tkivo za energijo, kar lahko upočasni presnovo.

Vadba z obremenitvijo ima lahko pomembno vlogo pri hujšanju in predvsem vzdrževanju željene teže, ker pomaga ohranjati mišično maso, ki je bistvena za vzdrževanje hitrega metabolizma.

Z redno vadbo z obremenitvijo, kot je dvigovanje uteži, lahko spodbudimo gradnjo in ohranjanje mišičnih vlaken, kar pomaga ohranjati ali celo povečati porabo kalorij, tudi ko počivamo. To ne samo da podpira učinkovitejše hujšanje, ampak tudi pripomore k bolj čvrsti in tonirani postavi.

Na dolgi rok je idealna kombinacija vadbe za ohranjanje zdravja in vzdrževanja vitkosti 2 do 3-krat tedensko vadba z obremenitvijo ter 2 do 3-krat tedensko zmerna aerobna vadba. Ta pristop omogoča uravnoteženje med krepitvijo mišične mase in izboljšanjem kardiovaskularnega zdravja, kar skupaj spodbuja učinkovitejše kurjenje kalorij in izboljšuje splošno telesno pripravljenost.

Več o tem kako shujšati z vadbo si preberite v članku Vadba za hujšanje: hoja, tek, kolo, HIIT ali uteži? Katera je najboljša?, katera vadba pa je za hujšanje najboljša pa v članku Najboljše vaje za hujšanje in kurjenje maščob.

3. Ne pozabite na kvaliteten spanec in počitek

Medtem ko se osredotočamo na prehrano in vadbo, pogosto spregledamo pomembnost počitka in spanja pri procesu izgube telesne teže.

Spanje in počitek sta zelo pomembna za uspešno hujšanje, saj imata velik vpliv na telesne funkcije, ki uravnavajo telesno težo.

Spanje in počitek sta zelo pomembna za uspešno hujšanje, saj imata velik vpliv na telesne funkcije, ki uravnavajo telesno težo. Nezadostna količina spanca lahko poveča raven hormona grelina, ki spodbuja apetit, in zniža raven leptina, ki signalizira sitost, kar vodi v povečan apetit in težavnost pri nadzoru vnosa hrane.

Pomanjkanje spanja prav tako vpliva na izbiro hrane, saj posamezniki pogosteje posegajo po visokokalorični in sladki hrani. Poleg tega nezadostno spanje zmanjšuje fizično zmogljivost in motivacijo za vadbo. Zadostna količina spanca pripomore k boljši regulaciji telesne teže, izboljša metabolne funkcije in optimizira hormonsko ravnovesje, ki je ključno za učinkovito hujšanje.

4. Stres je vaš sovražnik, zmanjšajte ga!

Stres je pogost spremljevalec sodobnega življenja in lahko negativno vpliva na naše zdravje ter proces izgube telesne teže. Zmanjšanje stresnih dejavnikov bo pomagalo pri ohranjanju ravnovesja v telesu in umu ter posledično pri lažjem doseganju ciljev hujšanja.

Stres je pogost spremljevalec sodobnega življenja in lahko negativno vpliva na naše zdravje ter proces izgube telesne teže.

Obvladovanje stresa je ključno za preprečevanje prenajedanja in vzdrževanje diete. Tu je nekaj praktičnih nasvetov:

 • Razvijte tehniko sproščanja: prakse, kot so globoko dihanje, meditacija ali joga, lahko pomagajo zmanjšati stres in umiriti um, s čimer preprečite impulzivno prehranjevanje.
 • Vodite dnevnik hrane in čustev: zapisovanje, kaj in kdaj jeste ter kako se počutite, lahko pomaga prepoznati vzorce, povezane s stresom in prehranjevanjem.
 • Načrtujte svoje obroke in zdrave prigrizke: imejte pri roki zdrave prigrizke, da preprečite doseganje nezdravih alternativ v stresnih obdobjih.
 • Omejite kofein in alkohol: ta stimulansa lahko povečata stres in vodita do slabih prehranjevalnih odločitev.
 • Poiščite podporo: pogovor s prijateljem ali skupina za podporo lahko pomaga pri obvladovanju stresnih občutkov, ne da bi se zatekli k hrani.

5. Ostanite motivirani in sledite svojim ciljem

Motivacija je ključna pri vsakem procesu spremembe, vključno z izgubo telesne teže. Postavite si realne in dosegljive cilje, ki vam bodo pomagali ohraniti motivacijo in vztrajnost v procesu hujšanja.

Prav tako si določite kratkoročne in dolgoročne cilje ter se osredotočite na svoj napredek, ne pa na morebitne ovire. Bodite vztrajni, potrpežljivi in si vsak dan postavljajte nove izzive, ki vas bodo motivirali za nadaljnji napredek.

Motivacija je ključna pri vsakem procesu spremembe, vključno z izgubo telesne teže. Postavite si realne in dosegljive cilje, ki vam bodo pomagali ohraniti motivacijo in vztrajnost v procesu hujšanja.

Poglejmo si nekaj tehnik za ohranjanje motivacije pri hujšanju.

8 učinkovitih tehnik za ohranjanje motivacije pri hujšanju:

 1. Razumite pomen motivacije: motivacija je notranji pogon, ki vas spodbuja k dejanjem. Razlikujemo notranjo motivacijo, ki izhaja iz vaših osebnih želja in zadovoljstva, in zunanjo motivacijo, ki je pogojena z zunanji dejavniki, kot so nagrade ali priznanja. Za trajne spremembe je pomembno, da razvijete močno notranjo motivacijo.
 2. Postavite si SMART cilje: cilji morajo biti specifični, merljivi, dosegljivi, relevantni in časovno opredeljeni. Na primer, namesto cilja “shujšati”, si zastavite cilj “izgubiti 5 kilogramov v naslednjih 3 mesecih z zmanjšanjem dnevnega vnosa kalorij in povečanjem telesne aktivnosti”.
 3. Vodite svoj dnevnik uspeha: vodenje dnevnika, kjer zapisujete svoje dnevne aktivnosti, prehranjevanje in čustva, vam pomaga spremljati napredek in prepoznavati vzorce, ki vam lahko pomagajo ali ovirajo vaš napredek.
 4. Vizualizirajte svoj uspeh: redna vizualizacija vaših ciljev in uspehov lahko okrepi vašo zavezanost in motivacijo. Predstavljajte si, kako boste videti in se počutili, ko boste dosegli svoje cilje.
 5. Privoščite si nagrado: ko dosežete določen mejnik, se nagradite z nečim, kar vam prinaša veselje, a ni povezano s hrano. To je lahko nov kos oblačila, obisk koncerta ali dan sprostitve v wellness centru.
 6. Izkoristite podporo skupnosti: pridružite se skupini (npr. tukaj), kjer lahko delite svoje izkušnje, pridobivate nasvete in se motivirate z uspehi drugih. Skupinska podpora lahko znatno poveča vašo motivacijo.
 7. Pregledujte in prilagajajte svoje cilje: redno pregledujte svoje cilje in napredek. Če ugotovite, da nekateri cilji niso realni ali jih je težko doseči, jih prilagodite tako, da bodo bolj ustrezni in izvedljivi.
 8. Učite se iz neuspehov: vsak neuspeh obravnavajte kot priložnost za učenje. Analizirajte, kaj je šlo narobe, se iz tega naučite in prilagodite svoj pristop. To vam bo pomagalo graditi odpornost in izboljšati strategije za doseganje ciljev.

Z uporabo teh tehnik ne boste le lažje vzdrževali motivacijo skozi čas, temveč boste tudi bolj verjetno dosegli in vzdrževali svoje cilje za izgubo teže na zdrav in uravnotežen način.

Kako shujšati 10 kg v 10 dneh? Kako shujšati 15 kg v enem mesecu?

Vrnimo se nazaj na začetek. Kako shujšati 10 kg v 10 dneh in kako shujšati 15 kg v enem mesecu sta tudi precej pogosti vprašanji, ki ju prejmem. A kot sem že uvodoma izpostavil, hitrih in čudežnih rešitev ni.

Ekstremno hujšanje tipa "kako shujšati 10 g v 10 dneh" ali "kako shujšati 15 kg v enem mesecu" ni niti zdravo niti priporočljivo. Pri takšnem hujšanju poleg teže izgubljamo tudi mišično maso, kar pa naredi več škode kot koristi.

Shujšati 10 kg v 10 dneh ni niti zdravo niti priporočljivo. Enako velja za 15 kg v enem mesecu. Četudi obstaja kakšna metoda, s katero lahko to dosežete, jo vsekakor močno odsvetujem.

Predvsem zato, ker takšen način razmišljanja kaže na to, da si oseba s takšno željo ne želi trajnih in zdravih sprememb, temveč išče hitre rešitve, ki lahko prinesejo več škode kot koristi.

Kakšna so tveganja ekstremnega hitrega hujšanja?

Hitro hujšanje lahko vodi do številnih zdravstvenih težav, vključno z:

 1. Izguba mišične mase: ko prehitro izgubljate težo, vaše telo pogosto začne porabljati mišično tkivo namesto maščobe za energijo. To je precej velika težava, saj manj mišic pomeni, da vaše telo na dan porabi manj energije. Če imate manj mišične mase, vaše telo potrebuje manj kalorij, da ohrani normalno delovanje. To pa lahko oteži nadaljnje hujšanje in poveča možnost, da boste hitro pridobili nazaj izgubljeno težo, ko se vrnete k normalnemu načinu prehranjevanja.
 2. Dehidracija: ljudje pogosto zamenjujejo izgubo vode za izgubo maščobe, kar ni trajnostno in je nevarno. Kot zanimivost, profesionalni športniki, kot so MMA borci, se pogosto dan pred tekmo popolnoma dehidrirajo, da dosežejo težo v svoji kategoriji. Nekateri gredo v takšen ekstrem, da izgubijo celo do 18 kilogramov. Seveda, je treba poudariti, da to ni pravo hujšanje. Naslednji dan, na dan tekme, so vsi kilogrami pogosto že nazaj, saj športniki hitro nadomestijo izgubljeno vodo in elektrolite, da se lahko učinkovito borijo.
 3. Pomankanje mikro in makro hranil: ekstremne diete omejujejo različna živila, kar pogosto pomeni, da vaše telo ne dobi dovolj ključnih hranil, kot so vitamini, minerali in beljakovine. Takšno pomanjkanje lahko privede do resnih zdravstvenih problemov, kot so oslabljene kosti, utrujenost, mišična atrofija in motnje v delovanju možganov. Zato je ključno vzdrževati uravnoteženo prehrano, ki podpira zdravje celotnega telesa.
 4. Padec hitrosti presnove: ko močno zmanjšate vnos kalorij, se vaš metabolizem lahko upočasni, da ohrani energijo. To ne le oteži nadaljnje hujšanje, ampak tudi poveča tveganje, da boste po končani dieti hitro pridobili izgubljeno težo nazaj. Tega si pa verjetno ne želite.

Kako shujšat v trebuh, noge ali stegna? Razbijam mit!

Pri hujšanju je pomembno razumeti, da lokalizirano hujšanje, t.j. izguba maščobe samo na specifičnem delu telesa, ni možna. To je mit.

Mnogi ljudje si želijo shujšati oz. izgubiti maščobo točno na določenih delih telesa, kot so trebuh, noge ali stegna. Vendar je pomembno razumeti, da lokalizirano hujšanje, t.j. izguba maščobe samo na specifičnem delu telesa, ni možna. To je mit.

Telo shranjuje maščobo po celotnem telesu in kje bo maščobo porabilo prvo, je v veliki meri odvisno od delovanja hormonov in genetike.

Čeprav ni mogoče ciljati izgube maščobe na specifičnih delih telesa, je mogoče s pravilno vadbo učvrstiti te dele. Z vajami za trebuh, na primer, lahko ciljano krepimo mišice trebušnega predela, kar prispeva k boljši definiciji in moči. Te vaje ne samo da pripomorejo k lepšemu videzu trebuha, ampak tudi izboljšajo držo telesa, okrepijo jedro in lahko zmanjšajo tveganje za bolečine v hrbtu.

Kako se izogniti 10 najpogostejšim napakam pri hujšanju?

 1. Preveliko omejevanje kalorij: Drastično zmanjšanje vnosa kalorij lahko upočasni vaš metabolizem in poveča željo po nezdravi hrani.

  Rešitev: namesto drastičnega omejevanja, raje postopoma zmanjšajte vnos kalorij. Osredotočite se na visokokakovostna živila, ki so hranljiva in vas dlje časa nasitijo.
 2. Neupoštevanje makrohranil: premajhen vnos beljakovin lahko vodi do izgube mišične mase in pogostih napadov lakote.

  Rešitev: Poskrbite, da bo vaša prehrana vključevala zadostne količine beljakovin iz različnih virov, kot so meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, beljakovinski napitki in rastlinske alternative, kar pomaga pri ohranjanju mišične mase in zmanjševanju lakote.
 3. Pomanjkanje priprave: brez načrtovanja obrokov in priprave hrane vnaprej je težje vzdrževati zdrav jedilnik.

  Rešitev: načrtujte svoje obroke za teden vnaprej in si pripravite zdrave obroke in prigrizke. To zmanjšuje verjetnost, da boste posegali po nezdravih možnostih.
 4. Ignoriranje prehranskih navad: neupoštevanje osebnih prehranskih preferenc in življenjskega sloga pri sestavljanju jedilnika lahko zmanjša motivacijo za dolgotrajno sledenje dieti.

  Rešitev: prilagodite svoj jedilnik tako, da vključuje živila, ki jih imate radi, in ki ustrezajo vašemu načinu življenja, ob tem pa ostanite znotraj zdravih prehranskih smernic.
 5. Neupoštevanje hidracije: zanemarjanje zadostnega vnosa vode lahko vodi do lažnega občutka lakote in večjega vnosa hrane.

  Rešitev: pijte dovolj vode skozi dan, kar pomaga pri uravnavanju apetita in podpira prebavni sistem.
 6. Neprilagodljivost ciljev: strogo držanje določenih ciljev, ne glede na spremembe v življenjskih okoliščinah, lahko vodi v frustracije in neuspeh.

  Rešitev: bodite fleksibilni pri svojih ciljih. Prilagodite jih tako, da ustrezajo vašim trenutnim življenjskim razmeram, kar poveča vaše možnosti za uspeh.
 7. Pomanjkanje podpore: hujšanje brez čustvene ali praktične podpore lahko oteži vztrajanje pri zdravih navadah.

  Rešitev: iščite podporo prijateljev, družine ali se pridružite skupini za hujšanje. Skupna motivacija in odgovornost lahko znatno zmanjša morebitne možnosti za neuspeh.
 8. Preziranje psiholoških dejavnikov: ignoriranje vpliva stresa, anksioznosti ali depresije na prehranjevalne navade lahko prepreči dolgoročni uspeh.

  Rešitev: naslovite svoje psihološko stanje z ustreznimi strategijami, kot so svetovanje, meditacija ali tehnike obvladovanja stresa, ki lahko pomagajo izboljšati vaše prehranjevalne navade.
 9. Odvisnost od hitrih popravkov: zanašanje na prehranske dodatke, “čudežne” diete ali ekstremne programe vadbe za hitre rezultate pogosto vodi v nezdrave cikle hujšanja in ponovne pridobitve teže.

  Rešitev: zavzemite se za trajnostne spremembe življenjskega sloga. Usmerite se v dolgoročne metode, kot so uravnotežena prehrana in redna telesna aktivnost. Določeni prehranski dodatki naj bodo le pika na i.
 10. Zanemarjanje kakovosti spanca: pomanjkanje spanja lahko negativno vpliva na hormone, ki uravnavajo lakoto (ghrelin in leptin), kar lahko poveča apetit in željo po nezdravi hrani.

  Rešitev: poskrbite za kakovosten in zadosten spanec. Ustvarite rutino, ki spodbuja dober nočni počitek, kot je izogibanje elektronskim napravam pred spanjem in vzpostavitev mirnega spalnega okolja.

Kako shujšati za vedno?

Hujšanje je kompleksen proces, ki zahteva celostni pristop. Pravilna prehrana, redna vadba, ustrezen počitek in okrevanje okrevanje ter obvladovanje stresa in motivacija so ključni koraki, ki vam bodo pomagali doseči vaš cilj.

Z doslednostjo, vztrajnostjo in pravilnim pristopom lahko dosežete želeno telesno težo in izboljšate svoje zdravje.

Ne pozabite, da je vsak korak naprej pomemben in da je pot do uspeha sestavljena iz malega napredka vsak dan. S pravilnim pristopom in vztrajnostjo boste dosegli želene rezultate ter postali bolj zdrava in samozavestna različica sebe.

Ko dosežete svoj cilj, je ključnega pomena, da ga tudi vzdržujete. Pot nazaj k starim, nezdravim navadam je lahko zelo hitra. Ena bolj stresna situacija v življenju vas lahko hitro vrne na začetek. Da preprečite to, je bistveno, da ostanete zvesti tistemu, kar si resnično želite, in da upoštevate vse, kar je bilo predstavljeno v tem članku.

Stalna zavezanost zdravemu življenjskemu slogu ni le izbira, ampak naložba v vaše dolgoročno zdravje in dobro počutje.

KLIKNI IN OCENI ČLANEK

Tvoja ocena šteje…

Sorodni članki

TOP izdelki po odličnih cenah


1 komentar

 1. Super članek, bila pri vas uspešno tudi shujšala, v času korone in potem ob izgubi partnerja pa nikakor ne morem nazaj na red pridet, zelo se trudim pa nikakor ne gre. Vse vem pa ostajam na mestu. 🤔🤔🤔😪

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja